Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Mos Nicolae sarbatorit in lume pe 6 decembrie

Luni, 01 Decembrie 2014 14:41

Mos Nicolae sarbatorit in lume pe 6 decembrie

Mos Nicolae sarbatorit in lume pe 6 decembrieAm intrat in decembrie, o luna plina de sarbatori. Probabil e cea mai asteptata si cea mai indragita luna din an. Temperaturile scad, zapada se asterne, iar natura ne ofera mici placeri – sansa de a ne da cu sania, de a schia, de a patina etc. Pe de alta parte, e luna marilor bucurii – sarbatorim in familie cu prilejul sarbatorilor, bucurandu-ne de datinile care le insotesc. Vine Mos Nicolae, vine Mos Craciun, ne pregatim de Anul Nou! Primul semn ca se apropie sarbatorile este dat de Sfantul Nicolae, pe 6 decembrie, iar traditiile in lume sunt multe.

In timp ce in unele tari aceste sarbatori de Sf. Nicolae si Craciun sunt apropiate, in alte tari acestea s-au contopit, fiind celebrate impreuna. In tara noastra, aceste sarbatori sunt marcate separat, la fel ca in Franta, Germania, Olanda si alte tari europene. Iata insa cateva caracteristici ale acestei sarbatori de Sf. Nicolae in lume.

In Franta, Mos Nicolae soseste la copii alaturi de asistentul sau, Pere Fouettard. E infatisat adesea pe un magarus. In timp ce Mos Nicolae lasa cadouri pentru copiii cuminti, asistentul sau lasa nuielusele pentru copilasii neascultatori.

In Germania traditia e la ea acasa. Sfantul Nicolae a calatorit mult, fiind insotit in drumul sau de catre Knecht Ruprecht, Krampus sau Pelzebock. Acestia aveau la indemana un sac in spate si o nuia in mana. Copiii cuminti au parte de cadouri frumoase, in timp ce copiii obraznici au parte de celebra nuielusa, fiind pedepsiti cu cateva lovituri de nuia. In nordul Germaniei, Sfantul Nicolae a fost inlocuit de Krist Kindl (Pruncul Sfant). In regiunile romano-catolice din Germania, precum Bavaria, Sf. Nicolae - Sankt Nikolaus isi face aparitia ca episcop. In ajunul sarbatorii, 5/6 decembrie, acesta ajunge in toate casele unde sunt copii. Oamenii se pregatesc cum stiu ei mai bine, impodobesc casa, iar copiii isi pregatesc si isi lustruiesc ghetutele, lansand in ele traditionala scrisoare pentru Mos Nicolae, dar si morcovi pentru caii albi ai acestuia.

Avand la indemana cartea in care sunt consemnate faptele tuturor copiilor, lui Mos Nicolae nu ii e greu sa stabileasca darurile. Pentru copiii cu fapte bune lasa doar cadouri frumoase, dulciuri, jucarii, fructe etc., in timp ce pentru copiii nazdravani din fire aduce nuieluse, carbuni ori cartofi.

In Olanda se pastreaza traditia catolica si multi copii il astepta pe Sfantul Nicolae, cunoscut acestora sub denumirea de Sinter Klaas sau Saint Nicholas. In drumul sau, acesta a fost insotit de asistentul sau, Black Peter. Povestea spune ca episcopul a navigat pe un vapor, sosind pe data de 6 decembrie in tara. A avut in permanenta, dupa cum bine stim, o carte mare din care afla cum s-au purtat copiii olandezi in timpul anului. Asa cum e si firesc, copiii cuminti si harnici sunt rasplatiti cu daruri alese, in timp ce copiii neascultatori si obraznici au parte doar de nuielusa, fiind preluati de asistentul sau. In scolile de pe langa manastiri, tinerele eleve isi agatau la usa sosete cu bilete pentru Sfantul Nicolae. In aceste biletele acestea lasau mici scrisori, in care vorbeau despre faptele lor de cumintenie. Pesemne de aici se trage obiceiul scrisorilor pentru Mos Nicolae si Mos Craciun. Evident, dis-de-dimineata ele gaseau sosetele pline cu fructe, prajituri, bomboane ori alte cadouri simbolice.

Dupa cum spuneam, exista tari in care traditia este impletita, astfel ca Mos Craciun si Mos Nicolae sunt una si aceeasi persoana. In Danemarca, de exemplu, cel care aduce daruri cara un sac in spinare si este purtat de reni, aducand mai mult cu Mos Craciun decat cu Mos Nicolae. Asteptandu-l cu nerabdare, copiii pregatesc o farfurie cu lapte sau o budinca de orez, in speranta ca aceasta va fi mancata de elfi, personaje despre care se crede ca il ajuta pe aducatorul de daruri.

Alte obiceiuri tin de traditia locala. Astfel, polonezii cred ca darurile vin de la stele, in timp ce maghiarii spun ca ele sunt aduse de ingeri. 

La noi, in Romania, de Mos Nicolae copiii cuminti primesc dulciuri, jucarii sau alte cadouri, fiind insotite de o nuielusa-jordea frumos decorata, iar cei mai nazdravani primesc o nuielusa adevarata, simbolizand o eventuala pedeapsa. Daca promit ca se vor cuminti si vor fi mai receptivi si silitori, vor fi recompensati pe masura de catre Mos Craciun.

In concluzie, am putea spune ca Mos Niculae e un vestitor a lui Mos Craciun, iar noi ne reamintim de marea porunca a dragostei fata de aproapele nostru. Asadar, tot ce trebuie sa facem e sa ne deschidem sufletul, sa fim darnici si buni ...


Related news items:
Newer news items:
Older news items: