Sâmbătă, 29 Mai 2010 02:32

Efectul de sera

 

Efectul de sera

Este procesul de incalzire a unei planete din cauza radiatiei reflectate de aceasta, care, in conditiile prezentei unor gaze cu efect de sera in atmosfera, o parte semnificativa a radiatiei va fi reflectata inapoi spre suprafata.

Acest fenomen a fost descoperit de Joseph Fourier in 1824.

Termenul de „efect de sera” este folosit cel mai adesea in vorbirea curenta pentru a evidentia contributia unor anumite gaze emise natural sau artificial la incalzirea atmosferei terestre prin modificarea permeabilitatii atmosferei la radiatiile solare reflectate de suprafata terestra.

In cazul atmosferei Pamantului, efectul de sera a fost responsabil de incalzirea suficienta a acesteia pentru a permite dezvoltarea plantelor asa cum le cunoastem noi azi.

 

 

Elemente responsabile pentru efectul de sera

Principalul element responsabil de producerea efectului de sera sunt vaporii de apa (70%). Urmatoarea pondere o are dioxidul de carbon (9%), urmat de metan (9%) si ozon (7%). De asemenea mai sunt responsabile si alte elemente, insa cu o pondere mai mica, precum: protoxidul de azot, hidrofluorocarburile, perfluorocarburile si fluorura de sulf.
Fenomene sinergice

Vulcanismul este un factor a carui importanta a fost subestimata pana recent si contribuie la incalzirea globala, producand gaze cu efect de sera, in general CO2, continute in magma. Cenusa vulcanica contine si aerosoli sulfurosi care obtureaza radiatia solara.

Efectul antropic

Activitatile oamenilor au dus la cresterea emisiilor de CO2 datorita defrisarilor si emisiilor de dioxid de carbon ca urmare a arderii combustibililor fosili. Emisiile de metan, ca urmare a activitatilor agricole, emisiile de N2O ca urmare a folosirii ingrasemintelor chimice si a arderii combustibililor fosili. Tot datorita omului sunt si emisiile de compusi halogenati, prin utilizarea freonilor in instalatiile frigorifice. Acelasi efect este provocat si de instalatiile pentru stingerea incendiilor, sau ca agent de propulsie in sprayuri.

Dioxidul de carbon este o hrana pentru plante, insa cand acesta este in exces, devine poluator. Actualmente cantitatea dioxidului de carbon este de 0,03 %. Presupunand ca aceasta cantitate va fi dublata, temperatura globului pamantesc poate sa creasca cu 1,3 – 3 grade Celsius. Insa dioxidul de carbon, CO2, nu este cel mai important factor pentru efectul de sera. Vaporii din apa (H2O) si metanul (CH4), iesit din fermentarea materiilor organice, contribuie chiar mai mult la retinerea radiatiilor infrarosii. CH4 este eliberat de micile miscari tectonice ale oceanelor si de animale.

In ultima jumatate de secol au fost emise in atmosfera cantitati foarte mari de dioxid de carbon si metan, care au redus permeabilitatea atmosferei pentru radiatiile calorice reflectate de Pamant spre spatiul cosmic. Acest lucru a dus la inceperea asa-numitului fenomen de incalzire globala.

 

Efectele incalzirii globale

Consecintele intensificarii efectului de sera sunt dintre cele mai dramatice: vor aparea schimbari ale fenomenelor naturale, schimbari climate si geomorfologice, flora si fauna vor fi afectate, temperatura medie a Pamantului va creste vertiginos, determinand cresterea nivelului marilor si, incetul cu incetul, topirea calotei glaciale. Vor avea loc inundatii si o parte din pamant va fi “inghitit” de ape si de asemenea se va constata o puternica eroziune a solului, precum si disparitia definitiva a unor specii de animale si plante si adaptarea altora.

Va avea loc largirea regiunilor aride, restrangerea zonelor subtropicale cu ploi hibernale si reducerea precipitatiilor in latitudinile mediane cu consecinte catastrofice pentru aprovizionarea cu apa a tarilor industrializate.

 

 

Sfaturi pentru reducerea efectului de sera

Incercati sa folositi cat mai putin spray-urile si fixativele de par sau utilizati produse care sa nu afecteze mediul.

Folositi bicicleta sau transportul in comun in locul masinii personale. Carburantii polueaza atmosfera si intensifica efectul de sera.

Plantati cat mai multi copaci: padurea purifica aerul, copacii retinand dioxidul de carbon.

Salvati padurea economisind hartia consumata sau folositi cat mai mult hartia reciclata.

Folositi cat mai putin sursele de caldura si aparatele de aer conditionat.

Cumparati si folositi becuri cu consum redus de energie.

 

Surse si Adrese Web Utile

http://ro.wikipedia.org/wiki/Efect_de_ser%C4%83

http://www.eais.info/TREAM_RO/Cartea/3.pdf

http://www.efectuldesera.org/efectul-de-sera-prieten-sau-dusman/

 


Newer news items:
Older news items: