Interferente.ro Turism Strainatate Roussillon Ocru de Provence

Duminică, 14 Septembrie 2014 01:20

Roussillon – Ocru de Provence

Franta detine numeroase superlative geografice, printre care se numara si cel mai important depozit de ocru din lume, la Roussillon, departamentul Vaucluse, din regiunea Prevence-Alpes-Cote d’Azur. Ocrul este un pigment natural un oxid de fier regasit in argila si in nisipuri, de culoare galbena, portocalie sau chiar violacee.

Roussillon – Ocru de Provence

In satucul Roussillon poti admira fatadele rustice ale caselor vopsite in aceste culori calde ca si soarele mediteranean. De asemenea, cei interesati pot vizita santierul de ocru si isi pot face o parere despre exploatarea si prelucrarea acestei resurse naturale, trecand pe la vechea uzina Mathieu, locul de conservare a ocrului si pigmentilor.

Sarbatoarea culorilor

A picta, a desena si a fotografia pe strazile colorate ale satului, a te initia in pastrarea culorii vii a ocrului sunt activitati cotidiene la Roussillon. Locuitorii satului se intalnesc in centrul localitatii la sarbatoarea culorilor, in luna iunie dar si in timpul diferitelor baluri si festivaluri de vara. In Piata Olarilor, la sfarsitul lunii august sau in saptamanile culturale din perioada de toamna-iarna, dar si cu ocazia diverselor sarbatori si vernisaje, poti descoperi frumusetea inegalabila a unor opere de arta, care au un singur numitor comun: culoarea ocru.

O vacanta perfecta

Satul numara peste 300 de locuitori si dateaza de pe vremea vizigotilor. In piata din fata bisericii dedicate Sfantului Ioan se afla statuia Fecioarei Maria, precum si Fantana si Lavoarul Sfantului Ioan. Pentru calatorii care vor sa descopere Franta si in alt fel decat vizitand Parisul, Roussillon poate fi o destinatie perfecta, pentru ca ofera tot ceea ce cauta un turist: liniste, atractii, specific local, cu elemente de unicitate si suveniruri. Iar pentru cei indragostiti de iesirile in natura, micutul sat provensal reprezinta punctul de pornire in cucerirea celui mai inalt varf montan din regiunea Provence, Mont Ventoux (1909 m).

S-ar putea spune ca satucul e cocotat pe unul din dealurile Parcului Natural Luberon, iar vederea catre Mutnele Ventoux este deosebita, parca iti taie rasuflarea. Nu ai cum sa nu fii fascinat de ceea ce in jur, pornind chiar de la nuantele galbui care prin contur chiar de la intrarea in sat. Imaginea e parca ireala. Parca privesti un tablou colorat in galben intens, orange si ocru, daca luam in calcul imprejurimile, pamantul, strazile si casele. Nu degeaba Roussillon e supraumit „le sentier des ocres”, cel mai mare zacamant de pigment ocru din lume.