Interferente.ro Sanatate Vitamine - minerale Carenta si excesul de vitaminele K

Sâmbătă, 11 Mai 2013 23:20

Carenta si excesul de vitaminele K

 

Vitaminele K sunt compusi naturali sau analogi de sinteza. Sunt vitamine “antihemoragice”: K1, K2 si K3 (produs sintetic). Sa vedem ce atrage dupa sine carenta de vitamina K precum si excesul de vitamina K.

 

Carenta de vitaminele K este exceptionala. Poate sa apara chiar cu aport alimentar suficient, in caz de insuficienta de sinteza intestinala in:

·        diaree prelungita,

·        consum oral de antibiotice cu spectru larg si sulfamide,

·        icter obstructiv (absenta caii biliare impiedicand absorbtia vitaminei K din intestin),

·        in tratamente prelungite cu aspirina, salicit de sodiu, etc.

Pentru a preveni “boala hemoragica a nou-nascutului” i se administreaza vitamina K3, de asemenea parturientei (femeia care naste - mamica).

 

Deficitul acut de vitamina K este intalnit in special postoperator, la pacientii cu interventii chirurgicale pe tractul biliar care nu au aport alimentar de vitamina K si sunt tratati cu antibiotice cu spectrul larg.

 

Hipervitaminoza K apare la nou-nascut, de obicei prematur, dupa administrarea unei doze de vitamina K3 mai mare decat necesarul ceea ce determina hemoliza si icter nuclear foarte grav. Administrarea rapida intravenos poate cauza dureri toracice, dispnee, cianoza, febra, transpiratii, hipotensiune.


Newer news items:
Older news items: