Interferente.ro Cultura Personalitati Bartolomeu Baiulescu om de inima si preot

Joi, 18 Iunie 2015 02:04

Bartolomeu Baiulescu om de inima si preot

Bartolomeu Baiulescu om de inima si preotPreotul Bartolomeu Baiulescu din Brasov este un mare filantrop, roman verde si om de inima. El s-a anscut la 11 mai 1831 in Zarnesti, a absolvit gimnaziul si teologia si a fost apoi sfintit de preot pentru comuna Zarnesti in anul 1851.

A fost denumit catichet pentru scolarii romani de la scolile straine si a servit gratuit in 20 de ani de la anul 1864 pana la anul 1884.

A infiintat pentru prima oara o scoala catehetica pentru fetitele romane, care invatau la scolile straine.

In luna mai 1857, prin ordinul Arhiepiscopului Andrei Saguna, a fost transmutat ca administrator la biserica Sf. Treime din Cetatea Brasovului.

In Zanesti a infiintat pe spusele sale clasa a doua rurala pentru copii si a predat studiile in doi ani in mod gratuit. Scoala insasi a deschis-o in casa sa, pe copiii silitori i-a dus apoi la gimnaziul romanesc din Brasov.

A infiintat in Zarnesti si o scoala catehetica pentru feciori si fete.

In Brasov a servit ca paroh de la 1857. In 46 de ani el a luptat cu greutati enorme, intelegem lupt aromanilor cu grecii din Brasov pentru biserica Sf. Treime.

La 1869, in decembrie, a infiintat Asociatia pentru sprijinirea invataceilor si sodalilor romani. Prin aceasta el a format 750 de ucenici romani meseriasi si 450 meseriasi si 86 de maestri, ceea ce constata raportul comitetului din anul 1882.

El a staruit de nemuritorul barbat Mihail Stroescu care i-a incredintat 50.000 de franci, drept o fundatie pentru formarea meseriasilor romani in Transilvania.

A infiintat in anul 1889 banca “Meseriasul roman”. De asemenea, a infiintat in anul 1886 si a publicat in 4 ani – 1889, ca editor si redactor, foaia “Meseriasul roman”, publicand articole stiintifice, industriale si de tot felul de necesitati pentru meseriasii romani.

A tradus din greceste apla, un catechism nou, aprobat de Ministerul Romaniei, care s-a predat Consistoriului din Sibiu spre cenzurare si aprobare.

A staruit de Capitanul George Cristureanu din Romania care a daruit casele sale din Bucuresti pentur un Internat de copii romani saraci, din Brasov, in care de la 1882 se fac insemnate servicii romanilor.

A staruit de d-nul Nicolae Granescu din Bucuresti si a donat scolilor romane din Brasov o mie de galbeni. De asemenea, a obtinut bani de la Hagi Petru Mihali si Constantin Popasu. In Ardeal, a reusit sa zideasca o biserica si o parohie in centrul Brasovului.

Bartolomeu Baiulescu s-a remarcat ca profesor de religie si membru a diferitelor asociatii de cultura romaneasca este un adevarat apostol al culturii nationale, un parinte sufletesc si harnic al poporului sau.