Interferente.ro Lifestyle Retete Calitatile nutritive si dietetice ale orezului

Luni, 05 Noiembrie 2012 17:06

Calitatile nutritive si dietetice ale orezului

Dintre cerealele care intra in hrana omului orezul se inscrie printre cele care contin putina apa. El dispune de proteine superioare fata de alte cereale si are avantajul ca se asimileaza aproape in intregime de catre organism. O suta de grame de orez aduce circa 350 de calorii. Orezul este unul dintre alimentele cu continutul cel mai scazut de sodiu, ceea ce-l face indicat in bolile cardio-renale.

De retinut faptul ca proportia de orez cand se pune la fiert (la foc mic) este de o cana orez la 3-4 cani cu apa. Fierberea orezului se face in multa apa (sau supa de zarzavat) pentru a dilua la maximum gelul de amidon, cu scopul ca orezul sa ramana bob cu bob, deci sa aiba o prezentare atragatoare.

Iata cateva retete pentru o familie:

Crochete de orez

Se fierb 250 g orez intr-un litru de apa in care s-a pus si putina sare. Dupa ce orezul a fiert se scurge apa si se amesteca cu: verdeata uscata, 1-2 morcovi fierti si tocati, 100 g caren tocata, 2 linguri cu faina si 2 oua. Din preparatul obtinut se formeaza crochete care se dau prin pesmet, apoi se rumenesc (fara sa fumege), se servesc cu sos tomat sau legume asortate.

Orez cu mere

Se pun la fiert 125 g orez in circa 700 ml lapte indulcit si vanilat (dupa gust). Dupa ce orezul a fiert si s-a racit se amesteca cu 3 galbenusuri, se unge o forma cu margarina, se captuseste cu felii de mere si se umple cu orez preparat. Separat se bat albusurile cu trei linguri de zahar pudra dupa care se pun pe deasupra compozitiei. Se coace in cuptor la foc potrivit.

Galuste din orez

125 de orez se fierb in circa 800 ml lapte indulcit si vanilat, dupa gust. Dupa ce orezul este fiert se lasa la racit apoi se formeaza cu mana galuste. Acestea se dau prin ou si pesmet apoi se prajesc in ulei (fara sa fumege). La servire se poate adauga un suc de fructe sau galustele se pot tavali prin scortisoara foarte fin macinata.

Orezul este alimentul care se poate consuma sub nenumarate feluri incepand de la supe sau borsuri, mancaruri, budinci, garnituri pana la preparate dulci.

 


Newer news items:
Older news items: