Interferente.ro Sanatate Naturiste Fructe de padure cu proprietati minune

Joi, 17 Iulie 2014 01:04

Fructe de padure cu proprietati minune

Fructe de padure cu proprietati minuneFructele de padure sunt mici si aromate. Recomandam sa fie consumate in stare proaspata astfel incat sa beneficiati de intreaga lor valoare nutritiva si savoare. Acestea sunt importante in nutritie datorita cantitatii mari de vitamina C, a cantitatii suficiente de fibre solubile si pectina, dar si a mineralelor. In acest articol ne vom referi la urmatoarele fructe de padure: afine, coacaze negre, coacaze rosii, mure si zmeura. Aceste fructe de padure sunt bogate in antocianidine, antioxidanti naturali care anihileaza actiunea radicalilor liberi, combat stresul oxidativ si previn aparitia bolilor neuro-degenerative, a afectiunilor cardiovasculare si a imbatranirii precoce.

Afinele

Afinele stimuleaza circulatia sangvina, contribuind la tratarea infectiilor renale si ale vezicii biliare. Afinele sunt bogate in vitamina C, fiind utile in tratarea cistitei si altor infectii si recomandate in caz de intoxicatie alimentara si diaree, actionand cu efect antibacterian.

Desi contin cantitati importante de vitamina C si cantitati mici de vitamina B1, betacoaroten si potasiu, afinele sunt mai putin interesante ca substante nutritive. Importanta lor este indeosebi de ordin medical, datorita substantelor chimice naturale pe care le contin. Afinele au substanta antibacteriana antocianozida, cu un efect tonic asupra vaselor de sange, fiind de ajutor in tratarea varicelor, a cistitei si a altor infectii urinare. Cand sunt uscate, concentratia de acid tanic si de alte substante antibacteriene creste substantial. Sunt un remediu impotriva diareii (in cantitate moderata), caci daca sunt consumate in exces, continutul lor glucidic poate provoca diaree.

Coacazele – rosii si negre
Prin continutul ridicat de vitamine si minerale, coacazele sunt recomandate in nevroze, astenii si chiar pentru prevenirea insomniilor.

Coacazele negre sunt bogate in vitamina C, fiind utile pentru intarirea sistemului imunitar, in cazuri de raceli, gripa, rosu in gat, diaree sau intoxicatie alimentara si recomandate in prevenirea cancerului, retinere de fluide, hiperstensiune arteriala, stres si anxietate.
Coacazele negre sunt o sursa foarte bogata de vitamina C, cu o concentratie de patru ori mai mare decat cea din portocale – 60 g ofera 60 mg din aceasta vitamina vitala, constanta in coacazele negre. Vitamina C din aceste mici fructe de padure este un antioxidant puternic, ce protejeaza organismul impotriva afectiunilor cardiovasculare si circulatorii si impotriva tuturor tipurilor de infectii. Insa coacazele negre mai contin si cantitati substantiale de potasiu si foarte putin sodiu, deci ajuta impotriva retinerii apoi si sunt utile in tratarea hipertensiunii arteriale.

Coacazele rosii sunt bogate in vitamina C si potasiu, fiind utile pentru intarirea sistemului imunitar si recomandate in tratarea febrei. Coacazele rosii sunt rude ale coacazelor negre, insa exista diferente importante intre acestea in privinta valorii lor nutritive. Desi au numai un sfert din concentratia de vitamina C a coacazelor negre, 100 g de coacaze rosii ofera necesarul zilnic recomandat. Acest lucru le face utile in imbunatatirea functiei naturale a sistemului imunitar. Desi pierd o parte din vitamina C atunci cand sunt gatite, se pot folosi ca gemuri, sucuri sau preparate cu alte fructe, pentru ca aduc o contributie importanta la regimul de recuperare al invalizilor. Coacazele negre mai ofera si o cantitate modesta de fier si fibre si o cantitate destul de mare de potasiu, minerale care nu se pierd prin coacere. Nutritionistii recomanda sucul de coacaze rosii ca remediu impotriva fibrei.

Murele
Consumate in stare proaspata, murele au proprietati depurative, laxative si antidiareice in acelasi timp. Murele sunt bogate in vitaminele C si E, fiind utile in tratarea diareei si recomandate in cazul unor afectiuni cardiovasculare, circulatorii si cutanate.

Murele sunt foarte bogate in vitamina E (murele salbatice au o concentratie mai mare decat cea a soiurilor cultivate), asa ca sunt foarte utile in prevenirea si tratarea afectiunilor cardiovasculare si circulatorii. De asemenea, ele sunt o sursa buna de vitamina C, ceea ce le face un antioxidant puternic, de protectia impotriva cancerelor, a bolilor degenerative si a infectiilor. Murele mai contin si cantitati utile de potasiu si pectina (o fibra solubila), contribuind semnificativ la necesarul zilnic minim recomandat in alimentatie.

Zmeura
Zmeura este fructul aromat cu proprietati tonice, depurative, diuretice, laxative. Zmeura este bogata in vitamina C si fibre solubile, fiind utila pentru sistemul imunitar, prevenirea cancerului si recomandata in cazuri de astenie, stari febrile, guta, constipatie si unele afectiuni ale cavitatii bucale.

La fel ca strugurii, zmeura ar trebui sa fie in meniul oricarui spital. Acest fruct delicios este o sursa bogata de vitamina C100 g asigura 75% din doza zilnica recomandata. Zmeura mai este si o sursa importanta de fibre solubile si pectina si contine concentratii mici de calciu, potasiu, fier si magneziu – minerale vitale pentru convalescenti, dar si pentru cei care sufera de afectiuni cardiovasculare, oboseala sau depresie. Mineralele se absorb foarte bine datorita prezentei vitaminei C. Medicina traditionala recomanda zmeura pentru simptome febrile, aceasta avand un efect de racorire demonstrat. Astingent natural, zmeura are efecte benefice asupra intregului tract digestiv, ajutand la prevenirea afectiunilor gingivale, a problemelor la stomac si a diareii.