Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Despre ceaiurile medicinale

Joi, 07 Februarie 2013 14:02

Despre ceaiurile medicinale

Plantele medicinale – fostele “buruieni de leac”, cu o istorie milenara, cele mai vechi date ajunse pana la noi, prin negura timpului, apartinand sumerienilor de acum 8.000 de ani – au reintrat in actualitate. Cele mai vechi date ne-au fost transmise prin papirusul egiptean Eber, in care sunt descrise 200 de plante existente in practica tamaduitorilor antici.

Dar, antichitatea inseamna pentru fiecare medic sau farmacist, in primul rand, Hipocrate cu al sau “Corpus Hippocraticum” in care sunt prezentate 236 de plante medicinale. Alaturi de el insa, se impun amintite numele lui Aristotel, Theophrast, Pliniu, Dioscoride, Galen, bine cunoscute pentru contributia adusa de ei dezvoltarii stiintelor naturii, lucrarile lor ramanand puncte de referinta pentru urmasi.

Dioscoride a descris in a sa “De Materia Medica” cateva mii de plante cu proprietati medicinale, dintre care un numar mare sunt importante inca in medicina moderna: Hyosciamus, Opium, Secale Cornutum, Cinnamomum se folosesc si astazi, aproape in acelasi mod ca acum 2.000 de ani.

Manuscriselor europene li se alatura traditia multimilenara a Chinei care a folosit, la randu-i, cu ingeniozitate si perseverenta virtutile terapeutice ale plantelor. In prezent, dupa o jumatate de secol de triumf al medicamentelor de sinteza, se constata o reconsiderare a fitoterapiei.

Produsele farmaceutice obtinute din plante au cel putin doua avantaje: efectele secundare sunt mult mai reduse, iar biodisponibilitatea este mai crescuta in comparatie cu remediile chimioterapice.

Terapeutica moderna presupune insa, o stransa corelatie intre toate procedeele medicale. Alaturi de un medicament de sinteza cu o actiune farmacodinamica precisa, rapida, eficienta, practica sau obisnuinta “ceaiurilor” este la indemana oricui vrea, ca, sub supravegherea specialistilor, sa beneficieze de virtutile terapeutice ale plantelor.

Pamantul romanesc, atat de generos cu noi, ne ofera specii medicinale de o bogatie si o diversitate rar intalnite.

Va punem la dispozitie o serie de formule de ceai foarte utile pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra:

Ceai antidiareic

Ceai antianemic

Ceai antibronsic

Ceai antireumatic


Related news items:
Newer news items:
Older news items: