Interferente.ro Lifestyle Casa ta Curatirea si repararea covoarelor

Marţi, 22 Ianuarie 2013 15:48

Curatirea si repararea covoarelor

Pardoselile incaperilor sunt acoperite de obicei cu mochete, presuri, covoare din fire sintetice sau de lana. Mochetele, presurile si covoarele se curata zilnic cu matura sau cu aspiratorul de praf si, periodic, se scot la aer si se scutura cu batatorul. In vreme de iarna, mochetele si covoarelor se scutura de praf prin frecare cu zapada si se bat pe dos cu batatorul. Scamele de pe covoare se curata cu o bucata veche de perdea de nailon muiata in apa.

Covoarele de lana nu prea murdare se curata cu sare uscata si fina de bucatarie, ori cu rumegus uscat si curat, praf de piatra ponce cernut, care se presara deasupra, apoi covorul se freaca usor cu o matura sau o perie muiata in apa fierbinte cu sapun. Pe msaura ce matura se murdareste, se spala in apa cu sapun, iar sarea murdara se inlocuieste cu alta curata. Dupa curatire, resturile de sare se scutura cu batatorul. Covoarele murdare se curata cu o solutie de sapun (3 g praf de sapun si 1 g terebentina la un litru de apa calda), care se intinde pe suprafata covorului si se freaca uniform cu peria. Se sterge covorul cu o carpa uda, apoi cu una uscata si se asaza la uscat.

Petele de grasime de pe covor se freaca cu rumegus de lemn muiat in neofina (atentie! Departe de o sursa de foc), dupa care se presara din nou rumegus uscat, se lasa astfel catva timp, apoi se scutura.

Covoarele care s-au inchis la culoare, datorita vechimii, se freaca cu zeama fierbinte de tarate de grau, apoi, pentru a capata luciu, se sterg cu o carpa muiata in spirt denaturat. Daca pe covor s-au format cute, portiunea respectiva se va tine cateva minute deasupra unui vas cu aburi, dupa care se ridica firele, lovind covorul pe dos cu batatorul. Apoi locul se calca pe dos: tinem covorul suspendat pana cand portiunea respectiva se va usca.

Pentru repararea portiunilor rupte sau uzate ale unui covor de lana se va proceda astfel: se taie cu foarfeca fire de ata foarte scurte, dintr-o tesatura de lana sau dintr-un ghem de lana de culoare asemanatoare cu desenul covorului; se intinde cu o pensula putin clei, deasupra locului care urmeaza sa fie reparat; se presara firele de ata, cat mai dese; se asaza deasupra o hartie si se calca; dupa cateva ore (dupa ce s-a uscat cleiul) se inlatura cu o perie firele de ata care nu s-au lipit de covor. Repararea unei rupturi se poate realiza si prin tesere cu fire de lana colorata nerasucite, astfel incat sa se formeze la suprafata covorului ochiuri foarte dese, care se taie apoi cu foarfeca.

Autor: Viorel Raducu


Newer news items:
Older news items: