Interferente.ro Lifestyle Casa ta Flori si aranjamente florale

Luni, 21 Ianuarie 2013 16:01

Flori si aranjamente florale

Florile primite, cumparate, culese din gradina sau de pe pajistile inflorite ale vacantelor noastre nu se asaza la intamplare, intr-un vas oarecare. Ele se aleg, se armonizeaza, tinand cont de forma, culoarea si scopul aranjamentului floral, li se stabilesc vasul potrivit si spatiul in care sa fie asezate, se pregatesc, se trateaza cu grija pentru a li se prelungi viata si numai dupa aceea sunt imbinate in asa fel incat sa faca placere oricui le priveste. Din orice floare, oricat de banala sau de neinteresanta ar parea la prima vedere, se poate “construi” o mica opera de arta, imbinand cu fantezie tot ce ne sta la indemana.

Pentru a patrunde tainele aranjamentelor florale pe care ni le dorim ... este bine sa stim:

Ce rezistenta au florile taiate?

Macul, nufarul, irisii, violetele „se trec” dupa o zi sau doua; trandafirii, liliacul, petuniile, narcisele, lacrimioarele, daliile au o durata medie de 4-5 zile, iar gladiolele, ochiul-boului, gerberele, margaretele, regina-noptii, crizantemele dureaza mai mult de o saptamana.

Influenta culorilor asupra starii psihice

Culorile florilor, ca si cele ale perdelelor, tapiteriei, peretilor, hainelor, mobilei, pot avea influente de nebanuit asupra starii psihice a omului. E bine sa stim ca: galbenul este o culoare invioratoare, optimista, care predispune la comunicarel portocaliul da o puternica impresie de sanatate, de veselie; rosul face parte din culorile calde, stimulative impreuna cu galbenul si portocaliul. Dintre culorile reci, verdele este odihnitor, da impresia de liniste; albastrul indeamna la calm si visare; violetul indeparteaza, creeaza o stare de solemnitate. Albul este culoarea care reflecta total lumina, da stralucire, uneori e chiar obositoare.

Alegerea locului potrivit pentru aranjamentul floral

Un buchet inalt, bogat, il vom aranja intr-un vas mare si-l vom aseza direct pe podea. Pe o masa scunda, aranjamentul va fi pe orizontala, iar pe un postament inalt vom plasa un aranjament cu ramuri gratios aplecate spre marginile vasului. Langa un perete sau o draperie, intr-o singura culoare, buchetul poate avea mai multe specii de flori si culori variate. Langa un perete cu tapet, incarcat cu rafturi sau tablouri, vom evita buchetele intens colorate.

Intr-un vestibul sau hol, in schimb, un buchet cu flori de camp sau de gradina va da senzatia de lumina. In camera copiilor, buchetelele de flori in culori vesele se asaza in vase cu mare stabilitate sau fixate pe perete; in dormitor vom evita florile parfumate, iar in sufragerie sau camera de zi vom tine cont de mobilier, de culoarea draperiilor si a tapiteriei.

Alegerea vasului si a accesoriilor pentru aranjamentele florale

In functie de flori si de locul in care se plaseaza aranjamentul floral se alege vasul in care vor sta. Intr-o vasa simpla, monocroma, se poate aseza un buchet multicolor, in una cu decoratiuni bogate, forma aranjamentului va fi cat mai simpla si intr-o singura culoare. Pot fi folosite cu succes vase de cele mai diverse forme, din cristal si portelan, din arama si lemn, sticla si ceramica, impletituri din nuiele, salatiere, sticlute cu forme deosebite, pahara cu picior, scrumiere.

O oala din pamant sau o impletitura din rachita vor fi vase potrivite pentru flori de camp; o frezie, o orhidee isi vor gasi locul intr-un vas delicat, din cristal sau portelan; intr-un pahar cu picior sau o sticluta frumoasa putem aseza cateva violete, panselute sau caltunasi cu o ramurica de asparagus, o crenguta de mazariche sau de condurul-doamnei; intr-un recipient bombat vom aranja flori cu forma globulara.

In vasele plate, scunde, in impletituri, nu pot fi executate aranjamente decat daca folosim unele elemente ajutatoare: un ghem din muschi bine umezit si strans legat cu o sarma, cu care-l vom fixa invizibil de vas; un bulgare din pamant galben umed, acoperit cu muschi, un burete din plastic special; o emisfera din ceramica sau din sticla, cu gauri; un pumn de pietricele mici, rotunde, de rau sau bile de sticla, intre care se vor fixa tijele florilor; ventuzele de genul celor care fixeaza cuierele de sticla pot fi folosite drept fixator al acestor suporturi pe fundul vaselor alese; o strecuratoare cu gauri mai mari, o impletitura din sarma sau un „kenzan” care este de fapt o periuta de diverse forme, dintr-un material greu in care sunt infipte des ace subtiri, printre care vor fi fixate coditele florilor, ramurile.

Pregatirea florilor pentru realizarea aranjamentului floral

Florilor primite sau culese dis-de-dimineata li se face sub apa p taietura oblica; tijele mai groase se despica pe o portiune de 5 cm o singura data (bujori, crizanteme) sau in cruce (trandafiri); ramurile lemnoase (liliac, iasomie) se strivesc cu un ciocan pe o portiune de 5-10 cm; plantelor care contin latex le vom tine cateva secunde coditele in apa clocotita sau le vom trece deasupra unei lumanari. Vor rezista mai multe in aranjamente plantele ale caror codite au fost frecate cu putina sare. Florile si ramurile usor palite isi vor reveni mai repede dupa o baie calda. Astfel pregatite, plantele vor fi scufundate in apa pana la floare si acoperite cu o hartie umeda, ramanand asa cateva ore.

Tehnica de executie a aranjamentelor florale

In aranjamentele calsice se fixeaza intai florile sau ramurile mai inalte, apoi cele de baza si, numai dupa aceea, cele din centrul compozitiei, care vor fi mai intens colorate decat restul. Se completeaza apoi buchetul cu restul de flori si frunze dispunandu-le in vas in functie de forma sferica, ovoidala, piramidala pe care o va avea in final si in functie de unghiul din care este privit.

Autor: M. Baltaretu