Interferente.ro Turism Strainatate Castelul Chambord Valea Loarei Franta

Luni, 27 August 2012 22:24

Castelul Chambord Valea Loarei Franta

 

In Franta, tara cu un bogat trecut istoric si stralucite traditii arhitecturale, se gasesc cateva mii de castele. Acestea sunt constructii ample sau modeste si, impreuna cu alte edificii ale diferitelor programe, reprezinta un important patrimoniu cultural si artistic, de valoare nationala sau internationala. Printre acestea se afla si Castelul Chambord (Chateau de Chambord, The Castle of Chambord), situat la Chambord (Loir-et-Cher, Franta), fiind cel mai mare de pe Valea Loarei (Vallee de la Loire, Val de Loire).

 

Istoric - Castelul Chambord Franta

Perioada secolelor al XVI-lea si al XVIII-lea a fost exceptional de fertila in construirea a numeroase edificii, palate si castele-resedinta, printre care se impune cel de la Chambord, pe Valea Loirei.

Sa ne intoarcem insa in timp ... Suntem in secolul al XVI-lea, in timpul lui Francisc I, mare ctitor si cel care a stimulat substantial dezvoltarea vietii artistice in Franta. Alaturi de castelul din Blois, pe care il continua, monarhul incepe in anul 1519 edificarea celui mai frumos castel din timpul sau, castelul din Chambord, situat intr-o zona pitoreasca pe Valea Loirei. Constructia continua in timpul domniei lui Henric al II-lea (1547-1559) si este finalizata in timpul lui Ludovic al XIV-lea (1638-1715).

Unul din cele mai stralucite exemple ale Renasterii in Franta, castelul este opera arhitectilor Denis Sourdeau si Pierre Nepveu (zis Trinqueau) si Jasques Coqueau. Conceptia generala este de origine italiana, dar a fost trecuta prin filtrul si personalitatea lui Francisc I si a unor puternice traditii locale. S-a emis si o ipoteza, ca si Leonardo da Vinci ar fi contribuit la elaborarea primelor schite ale acestui castel.

 

Structura, descriere, arhitectura - Castelul Chambord 

La o ora si jumatate de Paris, Domeniul national Chambord (Domaine national de Chambord) este singurul domeniu regal care s-a pastrat intact pana in zilele noastre. Castelul, cel mai mare de pe Valea Loirei, a fost construit in inima celui mai mare parc forestier inchis din Europa (5441 ha). Dimensiunile sale sunt mai mult decat impresionante: fatada are o lungime de 156 metri si o inaltime de 56 metri, iar zidul de incinta are o lungime de 32 de kilometri.

Castelul Chambord a fost conceput ca o veritabila fortareata, cu donjon si incinta cu turnuri masive, schitele originale fiind atribuite arhitectului italian Domenico da Cortona. Complexul este compus dintr-o mare incinta rectangulara, inconjurata pe toate laturile de constructii, cu turnuri de colt cilindrice, din care 2 au ramas la nivelul aripilor joase si 2 inalte, cu acoperisuri inalte, mansardate, de forma tronconica, terminate cu turnulete circulare. Lipit uneia dintre laturile lungi si patrunzand adanc in curtea interioara, se ridica corpul principal, denumit donjon, un enorm volum cubic (parter, 2 etaje si acoperis inalt mansardat), avand 4 turnuri rotunde la colturi, si acestea cu acoperisuri inalte, tronconice, mansardate, terminate cu turnulete - campanile circulare. 4 mari spatii cu incaperi de locuit formeaza la fiecare nivel un plan in forma de cruce, la intersectia lor aflandu-se in centru celebra scara circulara, libera, cu 2 rampe care permit (in sensuri opuse) urcarea si coborarea simultana. Conceptia si pozitia centrala a acestei scari erau noi in Franta si vor influenta dezvoltarea planurilor in perioada urmatoare.

 

 

Daca in privinta planimetriei regasim unele idei mai vechi, in ceea ce priveste plastica arhitecturala de ansamblu si de detaliu, ne aflam in fata unei atitudini inovatoare, plina de verva si fantezie, elaborand forme volumetrice si plastice de mare expresivitate. Nivelele obisnuite sunt perforate de mari suprafete vitrate, de forma rectangulara, marcate in fatade de muluri care le impart in 3 registre bine delimitate, golurile ferestrelor fiind despartite de pilastri. O cornisa puternica cu balustrade face trecerea la nivelul superior al mansardelor, care reprezinta o adevarata feerie plastic-decorativa: acoperis foarte inalt, cu pante repezi, ferestre si cosuri-semineu inalte, bogat decorate, terase si loggii de unde se puteau urmari vanatorile organizate in imprejmuiri. Un repertoriu ornamental renascentist rafinat (muluri, ancadramente, capiteluri, etc.), jocul plinurilor si golurilor, piatra de culoare deschisa, contrastul dintre aceasta si discurile de ardezie, folosirea lucarnelor suprapuse, frontoanelor, umbrelor si luminii sunt cateva dintre caracteristicile arhitecturale ale castelului.

Compozitia gradata, echilibrata si armonioasa a volumelor, generata de o planimetrie clara, sunt elementele definitorii ale acestei constructii, unica in felul sau in toata Europa. Bine incadrat in peisajul plat, cu mari partere de gazon si elemente de vegetatie atent studiate, care prin simplitate si discretie il pun in evidenta, ansamblul de la Chambord se inscrie printre cele mai semnificative realizari in cadrul arhitecturii Renasterii franceze si internationale.

 

Informatii - Castelul Chambord din Franta

Locuit cu fast si parasit in anumite perioade, castelul Chambord a trecut in proprietatea statului in 1932, fiind restaurat. Printre ilustrii sau ocupanti ii amintim pe Francisc I si Ludovic al XIV-lea, Gaston d’Orleans - fratele lui Ludovic al XIII-lea, Stanislas Leszczynski - regele Poloniei, maresalul de Saxa si ducele de Bordeaux, conte de Chambord, nepotul lui Carol al X-lea.

Castelul Chambord a fost sursa de inspiratie pentru castelul Bestiei, in filmul de animatie Disney din anul 1991 “Frumoasa si Bestia”. 

Astazi, Chambord este o atractie turistica majora. Rod al sintezei influentelor bine asimilate ale artei italiene din epoca cu traditiile si fantezia franceza, castelul Chambord este o marturie elocventa a geniului creator al poporului francez. In fiecare an, o multime de vizitatori din intreaga lume vin sa descopere feericul Chambord, inscris in patrimoniul mondial UNESCO din anul 1981.