Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Sambata Mare in traditii credinte obiceiuri si superstitii

Sâmbătă, 04 Mai 2013 02:41

Sambata Mare in traditii, credinte, obiceiuri si superstitii

 

Sambata Mare sau Sambata Pastelui este dedicata unor superstitii, credinte, traditii si obiceiuri ce incununeaza straduintele crestinilor din timpul Postului Pastelui.

 

Sambata Mare reprezinta ultima zi a Postului de Paste. In aceasta zi credinciosii praznuiesc ingroparea trupeasca a Mantuitorului Iisus Hristos si pogorarea cu sufletul la iad. In principiu, Sambata Mare este o zi de rugaciune, amintindu-ne de patimile suferite de Hristos pentru mantuirea omenirii.

 

In Sambata Mare nu este bine sa dai lucruri din casa.
 

In Sambata Mare se sacrifica mielul, iar gospodinele prepara bucatele traditionale: drobul, friptura si borsul de miel.


Pentru ca toti membrii familiei sa fie sanatosi in decursul intregului an, oasele si resturile adunate dupa ce se taie mielul se ingroapa la radacina unui mar sau par.

De asemenea, in Sambata Mare se face pasca si se coc cozonacii, mai ales cei in forma de patrat sau dreptunghi, amintind de mormantul lui Iisus Hristos.

 

Se zice ca in ultima zi a Postului Pastelui femeia are cea mai mare putere din tot timpul anului. Numai acum poate sa isi bata barbatul, dar e mare pacat ca nu isi da seama cata vlaga zace in ea, pentru ca este prea ocupata cu bucatareala.

Conform traditiei, gospodinele pregatesc cosul cu bucate care urmeaza sa fie dus la biserica pentru a fi sfintite de preot.

Inainte de a pleca de acasa toti oamenii, varstnici si tineri, se spala pe fata cu un ou rosu si un banut de argint, in credinta ca vor "fi sanatosi ca oul si curati ca argintul", apoi barbatul ia cosul cu pasca si intreaga familie se indreapta catre biserica.

 

La finalul acestei zile crestinii ortodoxi merg la biserica unde vor lua parte la slujba de Inviere. Daca te impiedici in drumul spre biserica, in noaptea de Inviere, iti va merge prost tot anul.

Pe vremuri era obligatoriu ca femeile sa imbrace, la slujba de Inviere si in zilele de Pasti macar o camasa noua, iar barbatii sa aiba cel putin o palarie noua.

 

Daca ai probleme cu dantura, atunci cand se trag clopotele la slujba de Inviere, este bine sa tii un fier intre dinti, astfel incat sa fii ferit de dureri de masele intreg anul.

La miezul noptii, preotii ies din biserica impreuna cu credinciosii si toti cei veniti la slujba vor lua lumina si vor asculta Sfanta Evanghelie. Dupa terminarea slujbei, este bine ca fiecare credincios sa duca la casa sa lumanarea aprinsa la Inviere. Aceasta simbolizeaza Lumina Invierii Domnului Iisus Hristos.

 

Resturile de lumanari nearse nu se arunca, ci se pastreaza peste an si se aprind atunci cand apare vreun necaz, grindina, furtuna.

 

Urarile traditionale de Pasti ale crestinilor sunt „Hristos a inviat!”, iar raspunsul este “Adevarat a inviat!”. Aceste urari sunt adresate timp de 40 de zile dupa Pasti, pana la sarbatoarea Inaltarii la cer a Domnului Iisus Hristos. De asemenea, aceste urari se rostesc si atunci cand se ciocnesc ouale.

 

Se spune ca in noaptea de Inviere se deschid cerurile, ard comorile si ca acum este moment prielnic pentru vraji si farmece.

 

Cine se naste de Paste, cand se trag clopotele, va avea noroc in viata.

 

Celui care moare in ziua de Paste sau in saptamana urmatoare (Saptamana Luminata) ii vor fi iertate toate pacatele, ducandu-se direct in Rai (acesta este deschis in aceasta perioada).

 

In noaptea de Sambata nu se doarme. Se spune ca in aceasta noapte cerurile sunt deschise si Domnul le vede pe toate, asa ca dorintele fiecaruia sunt mai usor de indeplinit. Tot in Sambata Mare bat clopotele. Acestea inceteaza sa mai bata in ziua de joi a Saptamanii Mari.

 

Te-ar putea interesa si:

Traditii, obiceiuri si superstitii de Paste

Traditii si obiceiuri de Paste

Traditii si obiceiuri din Postul Mare si Saptamana Patimilor