Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Vinerea Mare in traditii obiceiuri si superstitii

Vineri, 03 Mai 2013 04:11

Vinerea Mare in traditii, obiceiuri si superstitii

 

Vinerea Mare (Vinerea Patimilor, Vinerea Pastilor, Vinerea Seaca) este zi de mare doliu pentru intreaga lume crestina. In aceasta zi a fost rastignit si a murit Mantuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Este o zi aliturgica, deoarece Liturghia reprezinta jertfa nesangeroasa a lui Hristos, in chipul painii si al vinului, iar cele doua jertfe nu se pot aduce in aceeasi zi. Sa ne amintim cateva traditii, obiceiuri si superstitii legate de Vinerea Mare.

 

In Sfanta si Marea Vineri din Saptamana Patimilor se tine post negru, iar seara, la Denia Prohodului Domnului, se ia anafura de la biserica.

 

In seara acestei zile se oficiaza Prohodul Domnului (inmormantarea Mantuitorului). In mijlocul bisericii se scoate Sfantul Epitaf / Sfantul Aer pe sub care trece toata lumea. Epitaful inchipuie pe Mantuitorul Iisus Hristos, inconjurat de apostoli si Maica Domnului. Se spune ca pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfantul Epitaf nu-i doare capul, mijlocul si salele in cursul anului, iar daca isi sterg ochii cu marginea epitafului nu vor suferi de dureri de ochi.

 

Dupa cantarea Prohodului Domnului se inconjoara de trei ori biserica de catre tot soborul, cu Sfantul Epitaf, care apoi este asezat pe masa din mijlocul bisericii.

 

La terminarea slujbei de Vineri, femeile merg la cimitir la morminte, aprind lumanari si isi jelesc mortii, iar preotul imparte florile aduse la biserica de catre credinciosi, care erau considerate a fi bune de leac. Lumea, in trecut, pleca acasa cu lumanarile aprinse pe drum, ca sa afle si mortii de venirea zilelor mari.

 

Dupa intoarcerea de la slujba de la biserica, ar trebui sa ocolesti casa de trei ori, cu lumanarea aprinsa si sa faci cu ea cruci de fum pe pereti, astfel incat locuinta sa fie protejata impotriva fulgerelor, bolilor si focului.

In popor se crede ca daca ploua in Vinerea Mare anul va fi manos, iar daca nu, anul nu va fi roditor.

 

Vinerea Mare este dedicata scaldatului. Unii cred ca daca se scufunda in apa rece de trei ori in acesta zi vor fi sanatosi tot anul.

Nu e bine sa muncesti in aceasta zi. Femeile nu umplu bors in acesta zi, sa nu se scalde Necuratul in el. De asemenea, femeile nu coc paine sau altceva ca sa nu arda mainile Maicii Domnului, nu cos ca sa nu orbeasca, nu tes, nu torc, nu spala, pentru a nu o supara pe Sfanta Vineri.

 

Cine munceste de Vinerea Seaca ii merge tot anul numai a sec. De Vinerea Mare este oprit a se face vreo varsare de sange (a se taia vreun animal) si se interzice a lucra cu ciocanul, cuiele ori lemnul.

 

Este pacat sa se manance urzici, intrucat cu aceste ramuri usturatoare a fost batut peste trup Domnul Iisus, in sfanta zi de vineri. De asemenea, nu se pune otet in mancaruri, deoarece lui Iisus i s-a dat sa bea otet dupa ce a fost biciuit.

 

Este bine ca in zorii zilei de Vinerea Mare sa se afume casa, livezile si vitele cu tamaie, inconjurand-o de trei ori (simbolizandu-se astfel Sfanta Treime), pentru ca ganganiile si dihaniile sa nu se apropie de casa si de pomi. Copiii aduna flori de pe camp si le duc la biserica.

Se zice ca in ultima vineri dinaintea Pastelui, numita Vinerea Mare sau Vinerea Seaca, se aduna toate zilele de vineri din intregul an. In aceasta zi, a fost strapunsa pe cruce inima lui Iisus Hristos, iar sangele scurs din trupul Mantuitorului a ajuns pana in iad, indemnand toate sufletele de acolo sa isi ceara botezul.

Nu se sadeste nimic in Vinerea Mare, pentru ca nu va rasari nimic si nu se pune closca pe oua, pentru ca nu va scoate nici un pui. Ouale culese din cuibare in Vinerea Mare nu se strica niciodata.

Vinerea Mare se respecta pentru a fi ferit de gandaci, de slutenie, de necazuri in casa si a fi binecuvantat cu noroc si belsug.

Cine moare in ziua in care Iisus Histos a fost rastignit pe cruce merge direct in rai, fara a mai zabovi in purgatoriu.