Interferente.ro Parinti si copii Noi si copiii Povestea lui Mos Nicolae Sfantul Nicolae din Myra

Joi, 18 Noiembrie 2010 13:33

Povestea lui Mos Nicolae - Sfantul Nicolae din Myra

In fiecare an, pe 6 decembrie, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Nicolae. Mos Nicolae nu e doar un personaj mitic, ce aduce nuieluse frumos impodobite si daruri copiilor cuminti si nuieluse adevarate celor rai, ci este un personaj real, Sfantul Nicolae din Myra.

Sfantul Nicolae s-a nascut aproximativ in 280 in Patara, Lichia, in sudul Turciei de astazi, la 350 de mile nord de Bethleem, intr-o familie de crestini bogati, cinstiti si credinciosi. Parintii i-au pus la nastere numele de Nicolae care inseamna “biruitor de popor”.  A venit mai tarziu pe lume, dupa ce parintii lui s-au rugat mult. Inca de la inceput demonstreaza ca e un trimis al Domnului, pentru ca se hranea doar de la sanul drept, apoi miercurea si vinerea nu sugea lapte decat dupa asfintit.

Desi este cunoscut si cinstit nu numai in Biserica Ortodoxa, ci chiar in intreaga lume crestina, sunt cunoscute putine date istorice despre viata sa. Inca de mic invata tainele credintei in Iisus si taina iubirii de oameni. Parintii sai (tatal Teofan si mama Nona) au murit intr-o epidemie cand el era inca un copil. Toata averea mostenita a folosit-o pentru ajutorarea celor saraci, bolnavi sau suferinzi. Si-a trait viata in saracie, in post, rugaciune si dragoste fata de aproapele sau, fiind un model de fecioarie, intelepciune si dragoste. Unchiul sau, care avea acelasi nume, Nicolae, este acela care l-a calauzit pe calea iubirii de Dumnezeu si l-a ajutat sa urce pe sfintele trepte ale preotiei, ajungand arhiereu al cetatii Myra. Inca de tanar si-a simtit vocatia monahala. La moartea unchiului sau, a fost ales episcop si si-a dus mai departe traiul sau simplu de calugar.

A intemeiat manastirea Sionului de langa Myra, capitala Lichiei si a calatorit ca prelat la Ierusalim. Nu mai putin de 21 de "miracole" ii sunt atribuite, Sfantul Nicolae devenind cunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru semeni, si in special pentru copii. Intreaga sa viata sta sub semnul facerii de minuni, a salvat de la inec un credincios care i-a cerut ajutorul prin rugaciuni, a salvat o corabie de la scufundare prin oprirea unei furtuni pe mare, a scos oameni nevinovati din temnite, a vindecat oameni de boli incurabile, le-a redat vederea, auzul sau graiul.

A participat in calitate de episcop la primul sinod ecumenic tinut la Niceea, astazi İznik, Turcia, in anul 325. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform careia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. La acest sinod, Sfantul Nicolae este recunoscut drept un mare aparator al ortodoxiei. "Atat de puternic a argumentat Nicolae si atat de incapatanat a fost Arie, incat, ingrijorat de ruptura care se putea face in Biserica, viitorul sfant i-a dat ereticului o palma in cadrul sinodului. De la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, in 6 decembrie, celor neascultatori sa li se dea o joarda in semn de avertisment".

In perioada Imperiului Roman, crestinii erau persecutati, asa ca Sfantul Nicolae a fost intemnitat din cauza credintei lui, murind pe 6 decembrie 342 la Myra, Turcia. La 8 ani de la moartea sa, imparatul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserica, in cartierul Vlaherne, cu hramul Sfantul Nicolae. Ducandu-se vestea ca din mormantul sau izvoraste mir, crestinii din intreaga lume au inceput sa vina aici sa se roage, vindecandu-se de boli incurabile.

In afara de cinstirea care i se aduce ca ocrotitor al multor tari (Grecia, Rusia) si orase, el este si sfantul ocrotitor al celor ce practica diferite meserii, ca de exemplu marinarii. Biserica face praznuirea Sfantului Nicolae pe 6 decembrie, precum si la 9 mai (mutarea Moastelor sale) si pe 29 iulie (data nasterii sale).

In secolul al XII-lea, calugaritele franceze, inspirate de fapta de milostenie a Sfantului Nicolae cu cele trei fete salvate de la prostitutie, in ajunul praznuirii lui au inceput sa faca cadouri familiilor nevoiase in ciorapi. Asa s-a nascut "Mos Nicolae".

Din 1087 moastele Sfantului Nicolae se afla la Bari (Italia), la loc de mare cinste, unde mii de credinciosi vin cu incredere sa se inchine si sa se roage pentru ocrotire si vindecare de boli.

Din veacul al XIX-lea, mana dreapta a Sfantului Nicolae se patreaza la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti, unde se gaseste si mormantul Sfantului voievod martir Constantin Brancoveanu cu cei patru fii ai sai (Constantin, Stefan, Radu si Matei).

Cel mai intalnit obicei de Sfantul Nicolae este legat de gestul de a darui cadouri copiilor, celor dragi sau celor saraci. Acest lucru provine de la faptul ca, atunci cand parintii acestui sfant au murit, el si-a impartit toata averea saracilor. Sfantul Nicolae este intruchiparea darniciei si a dragostei de oameni, copiii fiind foarte fericiti cand se apropie 6 decembrie iar crestinii avand mare nadejde ca Sfantul le va asculta rugaciunile si ii va izbavi din nevoi.

 

Citeste si:

Poezii Mos Nicolae

Legenda lui Mos Nicolae

Poezii de iarna pentru copii

Ghicitori despre iarna

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: