Duminică, 30 Mai 2010 15:42 |
Toxiinfectiile alimentareDefinire toxiinfectii alimentareSunt boli digestive acute, care apar sporadic sau epidemic, in urma consumarii unor alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii si toxinele acestora si se manifesta sub forma unei gastroenterocolite acute, insotita de fenomene toxice generale.Incidenta sezonieraIzbucnirile de toxiinfectii alimentare sunt mai frecvente in anotimpul calduros (mai - octombrie), caldura fiind factorul favorizant al multiplicarii germenilor in alimente.Metode de contaminare a alimentelor - contaminarea alimentelor pe parcursul procesului de preparare (cel mai frecvent intalnite sunt Campylobacter, Salmonella si E. coli)- in timpul cresterii legumelor si fructelor (mai ales daca sunt folosite ingrasaminte naturale sau daca este folosita o sursa de apa contaminata pentru irigatie)- contaminare alimentelor de la o sursa infestata (omul bolnav sau purtator cronic al unui microorganism patogen sau prin adaugarea in compozitie a unor incrediente contaminate)- prin mediul inconjurator (Clostridium perfringens, Clostridium botulinum sau Cryptosporidium parvum)Dintre infectiile care pot fi dobandite prin contactul sau ingestia unor alimente infestate amintim Toxoplasmoza si Listerioza, care sunt extrem de periculoase mai ales in randul femeilor insarcinate (pentru ca pot provoca avort spontan sau pot determina malformatii congenitale grave, uneori incompatibile cu viata).Principalele alimente incriminate in toxiinfectii alimentare:Carne si preparate din carne - Sunca, piftie, fripturi, pateuri, supe, salam, carnati, toba, carne tocata (carne de vita, porc, miel, pasare). Agenti patogeni: Salmonella, Staphylococcus (enterotoxic), Shigella, Escherichia coli, Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Clostridium botulinum.Peste si produse de peste - Proaspete, afumate sau conservate in ulei. Agenti patogeni: Salmonella, Staphilococcus (enterotoxic), Clostridium botulinum.Oua si produse din oua - Indeosebi ouale de rata, dar si ouale de gaina, consumate in urma unei prelucrari termice insuficiente, sub forma de praf de oua, sau folosite in stare prospata pentru prepararea de maioneze, creme etc. Agenti patogeni: diferite tipuri de Salmonella, in primul rand Salmonella typhimurium.Lapte si produse lactate - Lapte si smantana nepasteurizate, lapte praf, branza telemea de oi, cas prospat de oi. Agenti patogeni: Staphylococcus (enterotoxic), Salmonella, enterococi.Produse de cofetarie - Inghetate, creme, prajituri cu frisca, budinci. Agenti patogeni: Salmonella, Staphylococcus (enterotoxic), Bacillus cereus.Vegetale - Legume si fructe congelate, faina de cereale, paste fainoase, conserve de legume si fructe. Agenti patogeni: Salmonella, Shigella.SimptomeSimptomele gastro-intestinale sunt principalele semne care apar in intoxicatia alimentara. Primul simptom ca apare este de obicei, diareea. Alte simptome pot include greata, varsaturile si durerea abdominala (crampele intestinale), vedere incetosata sau vedere dubla, slabiciune musculara, ameteala si cefalee, deshidratare sevara.Timpul necesar pentru aparitia simptomelor, severitatea acestora precum si durata acestora, depind de mai multi factori si anume: tipul microorganismului care a determinat infectia, varsta pacientului si starea generala de sanatate.Metode de diagnosticare- coprocultura, poate fi ceruta de medic in cazul in care este suspectata ingestia unor alimente contaminate bacterian (virusurile si parazitii care pot de asemenea determina toxiinfectii alimentare, nu cresc in cultura) si care provoaca simptome grave cu o evolutie severa a bolii. Expertii recomanda efectuarea unei coproculturi in cazurile de intoxicatie alimentara cu diaree cu durata mai mare de o zi, mai ales daca aceasta este insotita de febra, scaun sanghinolent, deshidratare severa sau in cazul in care pacientul a efectuat de curand un tratament antibiotic, a fost internat in spital sau are grija de un copil mic.- examenul microscopic al scaunului, poate identifica parazitul responsabil de intoxicatia alimentara cu giardia- teste de sange (hemoleucograma completa si biochimia sangelui) sunt utile in determinarea etiologiei intoxicatiei alimentare (virale sau bacteriene) sau in cazul evaluarii severitatii sindromului de deshidratare- teste pentru toxoplasmoza (anticorpii antitoxoplasma), in cazul persoanelor cu sistem imun deficitar (in special cele cu infectie HIV-SIDA) sau in cazul femeilor insarcinate, unde exista suspiciunea expunerii la parazit (pisica este purtator al acestui parazit si poate contamina direct femeia insarcinata)Medicul trebuie sa raporteze boala (toxiinfectia alimentara este o boala infectioasa), pentru a identifica un posibil focar si a elimina posibilitatea aparitiei unei epidemii.Tipuri de toxiinfectii alimentareToxiinfectia alimentara cu Salmonella ( bacili gram negativi, aerobi)Alimentele contaminate mai frecvent cu salmonele sunt ouale (in special de rata) si preparatele din oua (maioneze, creme etc.) insuficient prelucrate termic, carnea si preparatele din carne. Dupa o incubatie de 12 - 48 ore, debutul este brusc iar boala se manifesta cu stare de rau, febra, greturi, varsaturi (putin frecvente), colici abdominale, scaune diareice, fecaloid apoase, galben-verzui (aspect de "piure de mazare"), cu mucozitati, rar cu striuri sanghinolente, fetide. Evolutia este lent favorabila in 2 - 7 zile, rareori mai mult (pana la 14 zile).Toxiinfectia alimentara cu Staphylococcus aureus enterotoxigen (coci gram pozitivi, aerobi, secretori de enterotoxina tip A - E). Enterotoxina este termorezistenta, rezistand pana la 30 de minute la temperatura de 100°C si mai multe luni la refrigerare. Alimentele cel mai frecvent implicate sunt cele cu un continut bogat in proteine si glucide, laptele, preparatele din lapte (frisca, branza dulce, branza sarata), carnea, preparatele din carne, cremele, inghetata etc. Alimentele pot fi contaminate chiar de la sursa (laptele de la mastita vacilor) sau ulterior pe durata prepararii si/sau manipularii, de la persoane cu leziuni cutanate stafilococice (panaritiu, piodermita, furuncul) sau cu portaj nasofaringian. Incubatia este de 1 - 4 ore (30 minute - 6 ore). Debutul brusc. Manifestarile clinice sunt dominate de greata intense si varsaturi repetate, mai putin de scaunele diareice (pot lipsi) si durerile abdominale (de mica intensitate). Febra este absenta sau de mica amplitudine. Evolutia este rapid favorabila, in 24 - 48 de ore.Toxiinfectia alimentara cu Cl. Perfringens (bacili gram pozitivi, anaerobi, sporulati)Cl. Perfringens este prezent in intestinul animalelor, dar si al omului. Poate contamina carnea in timpul sacrificarii animalelor. Alimentele implicate in producerea toxiinfectiei alimentare sunt carnea si preparatele din carne (sporii rezista la fierbere) pastrate la temperatura camerei. Toxiinfectia alimentara este produsa de ingestia unei cantitati mari de bacterii (105/gr. aliment) si/sau a enterotoxinei preformate in aliment. Exista mai multe tipuri de Cl.perfringens care secreta enterotoxine diferite. Tipul A este implicat cel mai frecvent in producerea toxiinfectiei alimentare. Incubatia este de 8 - 36 ore. Debutul este brusc, iar tabloul clinic dominat de greata, diaree apoasa si dureri abdominale. Varsaturile si febra (moderata) apar rar. Evolutia este favorabila in 1 - 5 zile.Tipurile C si mai ales F de Clostridium perfringens, mai rar implicate in toxiinfectiile alimentare, determina o enterocolita necrozanta, hemoragica, cu evolutie severa ("enteritis necroticans").Toxiinfectia alimentara cu B. cereus (bacili gram-pozitivi, aerobi, sporulati)Bacilii sunt prezenti in sol, de unde pot contamina produsele vegetale (in special cerealele) si mai rar carnea. Bacilii prezenti in alimentelele contaminate produc cantitati mari de enterotoxina (termostabila sau termolabila). Alimentele implicate mai frecvent in producerea toxiinfectiei alimentare sunt orezul si preparatele din orez, alte cereale, preparatele vegetale deshidratate (cartofi, mazare, etc.) insuficient prelucrate termic si pastrate la temperatura camerei (ceea ce permite multiplicarea bacteriilor si producerea de enterotoxina in cantitate mare). Enterotoxina termostabila determina o toxiinfectie alimentara cu incubatie scurta(1 - 6 ore), varsaturi alimentare (in toate cazurile) la care se asociaza, in o treime din cazuri, scaune diareice apoase si colici abdominale. Enterotoxina termolabila determina o toxiinfectie alimentara cu incubatie mai lunga (8 - 16 ore), scaune diareice apoase si colici abdominale. Evolutia este rapid favorabila in 12 - 48 ore, in ambele forme.Toxiinfectia alimentara cu Clostridium botulinumBacilul botulinic se afla in conserve insuficient sterilizate, unde elaboreaza exotoxina bolulinica (cea mai puternica toxina cunoscuta pana in prezent). Atentie! Aceste conserve pot fi recunoscute deoarece au capacul bombat si nu vor fi consumate. Botulismul este o toxiinfectie foarte periculoasa, de aceea se apeleaza la tratament specializat intraspitalicesc, de urgenta.TratamentIn majoritatea cazurilor simptomele intoxicatiei alimentare dispar in cateva zile (2-3 zile) fara aparitia unor complicatii, astfel ca nu este necesar nici un tratament medicamentos.
|

Natura architect Nu este o observatie noua, ca multe din formele naturii coincid cu formele create in arhitectura, in arta olariei sau a tesutului. Omul a copiat intotdeauna in mod...
Read moreCormoranii peruvieni si productia de guano Cel doua grupe de insule Chincha si Lobos, situate in apropierea tarmurilor peruviene, n-au fost niciodata locuite de oameni. Aici este imparatia cormoranilor,...
Read more
Daramarea Cartaginei si scurt istoric In virtutea pacii incheiate dupa batalia de la Zama Cartagina era stat independent, avea insa sa-i inapoieze lui Masinisa tot ceea ce cartaginenii au...
Read more
Black Friday la calculatoare second hand Pe unde am mers astazi s-a vorbit despre Black Friday, ziua cu cele mai multe reduceri din an, ziua in care se vand cele mai...
Read more
Cheile Bicazului Hasmas - vegetatie, flora si fauna Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas este rezervatia naturala ce include o vegetatie, flora si fauna bogata si aparte, integrata inedit printre zidurile de calcar...
Read more
Parcul natural Lunca Joasa a Prutului Inferior Prutul, unul dintre cele mai lungi rauri din aceasta parte a Europei, porneste din Carpatii Padurosi, de pe teritorul Ucrainei si, dupa 953 de...
Read more
Andrei Mureşanu - UN RĂSUNET DEŞTEAPTĂ-TE ROMÂNE!(1842 - text complet) Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,În care te-adânciră barbarii de tirani!Acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soarte,La care să se-nchine şi cruzii...
Read more
Dragobete - o zi a indragostitilor speciala Mai este putin pana la Dragobete, o zi a indragostitilor sarbatorita in stil romanesc. Merita sa sarbatoriti iubirea, merita sa petreceti in doi. Dar,...
Read more
Citate despre mama “Dumnezeu nu poate fi pretutindeni, asa ca a creat mamele.” Proverb evreiesc “Exista un singur copil frumos in lume, iar el apartine fiecarei mame.” Proverb chinezesc “Un barbat isi iubeste...
Read more
Simtul vesniciei si simtul de echilibru Stramosii nostri crestini de multe ori vorbeau despre “povara vesniciei”. Sub acest cuvant ei intelegeau acel fel de gandire serios, cand omul isi intocmeste toate...
Read moreRezervatii naturale din Romania In tara noastra, Romania, masura luata pentru ocrotirea unor ecosisteme naturale, mai mari sau mai mici, are drept scop pastrarea intregului fond genetic ale vegetatiei,...
Read more
Astenia si nevrozele Astenia reprezinta o stare patologica generala de slabiciune, de neputinta fizica si psihica a organismului, fara a se putea preciza vreo legatura precisa cu imbolnavirea unui organ, desi...
Read more
Horoscop Capricorn februarie 2015 Afla horoscop Capricorn februarie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna februarie 2015 pentru zodia Capricorn: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Ciorapei si ghetute in asteptarea mosului Au venit din nou sarbatorile de iarna, Mos Nicolae si Mos Craciun va asteapta cu surprize. In asteptarea lui puteti colora cizmulitele si sosetele...
Read more
Retete – shake Shake de afine Ingrediente o ceasca de afineo ceasca de ananaso ceasca suc de ananasjumatate de ceasca iaurt cu fructe sau vanilie Mod de preparare Punem afinele si bucatile de...
Read moreTraumatismele partilor moi In functie de starea tegumentului traumatismele pot fi inchise - contuzii - sau deschise - plagi. Contuziile Sunt traumatisme ce rezulta din actiunea unui agent vulnerant mecanic, care produce...
Read more