Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Pepenele galben utilizari terapeutice proprietati si tratament in afectiuni

Miercuri, 06 August 2014 04:51

Pepenele galben - utilizari terapeutice, proprietati si tratament in afectiuni

Pepenele galben utilizari terapeutice proprietati si tratament in afectiuniPepenele galben are un continut bogat in betacaroten, la fel ca si alte legume sau fructe portocalii (morcovi, caise, etc.), dar si in vitamina C sau potasiu. Acest fruct are numeroase proprietati si utilizari terapeutice, cu efect benefic asupra starii de sanatate si pentru tratarea unor afectiuni din cele mai diverse.

Pepenele galben este un fruct delicios, avand proprietati numeroase: racoritor, diuretic, regenator al tesuturilor, laxativ, aperitiv. Prin utilizarea acestuia se pot trata numeroase afectiuni:

·         Afectiuni ale pielii – se recomanda consumul acestui fruct in cazuri de alergii ale pielii, dermatoze infectioase si alte boli de piele care se manifesta prin mancarimi si usturime.

·         Anemie si convalescenta – o cura cu pepene galben, urmat cateva zile la rand, este un mijloc excelent de revigorare si revitaminizare. Nu va grabiti, ci mestecati bine.

·         Calculi biliari, litiaza urinara – sunt recomandate semintele de pepene galben, fierte in lapte. Sunt de mare efect pentru a scapa de pietre la vezica biliara si reprezinta chiar un remediu pentru problemele de rinichi.

·         Cancer – datorita continutului bogat in antioxidanti pepenele galben previne imbolnavirea de cancer.

·         Colesterol – consumul de pepene galben ajuta la scaderea nivelului de colesterol si trigliceride, impiedicand asimilarea grasimilor nocive, oxidarea colesterolului rau si depunerea lui pe artere.

·         Detoxifiere si constipatie – se recomanda consumul acestui fruct pe stomacul gol, reusind sa curatati tubul digestiv.

·         Diabet – pepenele galben protejeaza organismul impotriva diverselor complicatii produse de diabet, datorita continutului sau bogat in vitamine si oligoelemente. Atentie doar, nu trebuie consumate cantitati mari, datorita continutului de glucide ce pot influenta nivelul de zahar din sange.

·         Dureri produse de arsurile de piele – aceste dureri pot fi calmate cu ajutorul unor cataplasme cu pepene galben. De asemenea, pe timp de vara, in zilele caniculare, pepenii reprezinta un meniu racoritor si delicios, avand un continut un continut ridicat de apa.

·         Guta si hemoroizi

·         Intarirea vederii – se recomanda consumul de pepene galben, datorita continutului ridicat de vitamina A (substanta responsabila pentru intarirea vederii) si betacatoten.

·         Lipsa poftei de mancare – se consuma o felie de pepene inainte de masa.

·         Reumatism

·         Sistem imunitar – pepenele galben sprijina sistemul imunitar, fiind un ajutor de nadejde in lupta impotriva infectiilor, datorita continutului sau de acid folic.

·         Stres – o cura cu pepene galben e bine-venita. Datorita continutul de vitamine, saruri minerale si aminoacizi veti reusi sa inlaturati stresul, anxietatea si chiar atacul de panica.

·         Ten uscat si cu probleme – se prepara o masca din pepene galben care este pasat. Cu siguranta veti remarca beneficiile utilizarii sale, mai ales datorita faptului ca se asigura hidratarea tenului si regenerarea acestuia.

·         Tiroida – consumul de pepene galben regleaza tiroida, instaland un echilibru in ceea ce priveste secretia acestei glande.

Formele de administrare sunt din cele mai diverse, insa amintim cateva:

·         Suc de pepene galben – pulpa de pepene galben trebuie sa fie stors cu ajutorul storcatorului pana se obtine un suc. E bine sa beti mai multe pahare pe zi in cadrul unei cure cu pepene. Poate fi consumat si in amestec cu alte sucuri de fructe. Cu siguranta iti vei potoli setea si reusiti sa calmati sistemul nervos.

·         Masca de pepene galben – pepenele galben trebuie sa fie stors sau taiat in felii subtiri pe care le veti aplica pe fata. Se lasa sa actioneze timp de cateva minute, dupa care se indeparteaza cu putina apa.

·         Pepenele galben poate fi consumat in stare proaspata, naturala, dar este la fel de savuros si in salate, inghetata sau dulceata.