Interferente.ro Cultura Pictura Mona Lisa Gioconda Leonardo da Vinci

Sâmbătă, 29 Mai 2010 01:09

„Mona Lisa” – Leonardo da Vinci

 

Leonardo da Vinci este una dintre cele mai cunoscute personalitati ale istoriei. Interesat de toate laturile cunoasterii, acesta a lasat posteritatii opere de mare valoare in domeniul artei, dar si schite ale unor tehnologii care lasa sa se intrevada o viziunea aparte asupra viitorului.

Gioconda (ital.: La Gioconda) sau Mona Lisa este o pictura celebra a lui Leonardo da Vinci, realizata in anii 1503-1506, reprezentand o femeie cu expresie ganditoare si un suras abia schitat. Este considerata cea mai renumita opera din istoria picturii. Putine alte tablouri au fost atat de mult reproduse sau discutate.

Acest portret plin de mister si secrete a fost pictat in ulei pe un suport din lemn de plop, cu dimensiunile 77 pe 53 de cm. Tabloul original era de dimensiuni mai mari, Mona Lisa fiind incadrata la stanga si la dreapta de doua coloane, care ulterior au fost taiate. Acesta este motivul pentru care privitorul nu isi da seama ca Mona Lisa este asezata pe o terasa. Multe alte detalii nu mai sunt vizibile astazi pentru ca au fost distruse in timp, multe zone ale tabloului fiind restaurate, uneori pictandu-se de-a dreptul peste elemente considerate neesentiale. Cu toate acestea, elementele caracteristice acestei faimoase opere inca exista. Aceastea sunt fundalul foarte detaliat care dispare in ceata (tehnica respectiva este cunoscuta sub numele de "sfumato"), executia ireprosabila a figurii centrale si mai ales zambetul hipnotizant al acesteia.

Sigmund Freud a interpretat acest suras ca simbol al atractiei erotice a lui Leonardo fata de mama sa (Complex Oedip).

Pictura reprezinta unul din primele portrete pe fondul unui peisaj imaginar. O caracteristica interesanta este ca fundalul nu este uniform, partea din stanga este evident la un nivel mai jos decat in dreapta, fiind probabil adaugata mai tarziu in cursul realizarii compozitiei. Tabloul a fost restaurat in mai multe randuri. Analizele cu raze Röntgen au revelat inca trei straturi de pictura sub cel vizibil.

De ce a realizat Leonardo aceasta lucrare este o intrebare care trezeste inca nenumarate controverse. Cel mai probabil este ca unul dintre cei mai importanti nobili florentini, Francesco di Bartolommeo di Zanobi del Giocondo i-a comandat lui Leonardo un portret al celei de a treia sotii, Lisa di Antonio Maria di Noldo Gherardini. Artistul si-a inceput lucrul in 1503, cand Mona Lisa avea 24 de ani. A lucrat la acest portret urmatorii patru ani. Cand Leonardo a parasit Florenta in 1507 nu a mai vandut tabloul celui care il comandase, pastrandu-l pentru sine. Unii cercetatori cred ca a refuzat sa onoreze comanda pentru ca lucrarea nu fusese inca terminata, altii pentru ca Leonardo ar fi considerat "Mona Lisa" prea valoroasa pentru a fi vanduta. Leonardo a ajuns in 1516 in Franta, avand printre bagaje si "Mona Lisa". Aici, a vandut tabloul regelui care l-a dus la castelul din Amboise. Lucrarea a ajuns apoi la Fontainbleau, Paris, Versailles si apoi in colectia lui Ludovic al XIV. Dupa Revolutia franceza lucrarea a ajuns la Louvre, de unde a fost mai tarziu luata de Napoleon, care a pus-o in dormitorul sau. Dupa alungarea lui Napoleon, "Mona Lisa" s-a intors la Louvre. Pe 21 august 1911 Mona Lisa a fost furata de un hot italian, aparand doi ani mai tarziu la Florenta. Dupa ce a fost prezentata in cadrul catorva expozitii, a fost readusa la Paris. In 1956 un atacator a incercat sa distruga jumatatea de jos a tabloului cu acid, reusind doar sa il strice partial. Restaurarea a durat multi ani. In anii '60-'70 lucrarea a fost expusa la New York, Tokyo si Moscova. Astazi "Mona Lisa" se gaseste in spatele unui geam antiglont la Louvre, in Paris, conventiile internationale interzicand orice transportare in alta locatie sau stat.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://ro.wikipedia.org/wiki/Leonardo_da_Vinci

http://colegiuldecomunicatii.ro/colegiul_tehnic/files/proiect/proiect%20european/website%204isd/Web%20site/leo%20da%20vinci.html

http://leonardodavinci.ro/

http://art-zone.ro/picturi/dv/h/leonardo_da_vinci.html

http://www.ziare.com/magazin/experiment/cele-mai-celebre-inventii-ale-lui-leonardo-da-vinci-507690

http://pinky.tpu.ro/arta-si-cultura/ce-parere-aveti-despre-mona-lisa-ce-stiti-despre-ea/

http://www.epochtimes-romania.com/article.php?article_id=63456

 

Citeste si:

Cina cea de taina - Leonardo da Vinci - originalitate si mistere

Fecioara intre stanci - Leonardo da Vinci