Interferente.ro Cultura Religie Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica

Vineri, 07 Septembrie 2012 14:39

Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica

 

Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica, asa cum este numita in popor, este sarbatorita de Biserica ortodoxa pe data de 8 septembrie. Este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc, care a inceput la 1 septembrie.

 

Maica Domnului are in calendarul ortodox 9 zile de pomenire: 8 septembrie - Nasterea Maicii Domnului, 1 octombrie - Acoperamantul Maicii Domnului, 21 noiembrie - Intrarea in biserica a Maicii Domnului, 9 decembrie - Zamislirea Sfintei Fecioare de catre Sfanta Ana, 26 decembrie - Soborul Maicii Domnului, 25 martie - Buna Vestire, 2 iulie - Asezarea vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in Vlaherne, 15 august - Adormirea Maicii Domnului si 31 august - Punerea in racla a braului Maicii Domnului.

 

Provenind din ebraicul "Aia", Maria se talcuieste "Doamna", dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi si de origine egipteana, tragandu-se din verbul miry, "a iubi", cu sufixul afectiv ebraic - am, deci "cea draga" sau "cea iubita".

 

Sfanta Fecioara Maria, Maica Domnului nostru Iisus Hristos a fost fiica dreptilor si dumnezeiestilor Parinti Ioachim si Ana. Ioachim se tragea din neamul lui David, iar Ana din semintia Arhiereului Aaron. Ei locuiau in Nazaretul Galileii. Indestulati cu de toate, o singura mahnire intuneca viata lor, faptul ca, desi trecusera de cinzeci de ani si erau deja batrani nu aveau nici un copil. Pe atunci, la evrei, exista credinta ca toti cei casatoriti care nu aveau copii, sunt oameni blestemati, nevrednici si neplacuti lui Dumnezeu.

 

Cei doi se rugau neincetat cerand Domnului sa se indure de ei si sa le binecuvanteze casa cu un copil. Ioachim s-a dus chiar la Ierusalim, pentru a aduce daruri lui Dumnezeu, la templul de acolo; dar Isachar, marele preot ce slujea in ziua aceea, nu i-a primit darurile, spunandu-i: "Nu se cade a primi daruri din mainile tale, ca binecuvantarea dumnezeiasca nu s-a pogorat asupra ta, din pricina cine stie caror pacate pe care le-ai tainuit". Atunci, Ioachim, tatăl Sfintei Maria, s-a retras în pustiu să se roage, timp de 40 de zile, iar Ana i-a promis lui Dumnezeu că, dacă acesta le dăruieşte copilul mult aşteptat, pruncul va fi închinat Tatălul ceresc, să slujească în biserică. Multe lacrimi a varsat Ana, rugandu-se Domnului s-o invredniceasca si pe ea a se numi maica, asemeni celorlalte femei maritate. "Doamne, Atottiitorule, Cela ce numai cu cuvantul ai facut cerul si pamantul si toate cate se vad; Cela ce ai zis fapturilor Tale sa traiasca si sa se inmulteasca; Cela ce ai binecuvantat pe Sarra, femeia lui Avraam si a nascut pe Isaac la batranete si ai daruit Anei fiu, de a nascut pe Samuel proorocul, da-mi si mie roada pantecelui meu si nu lasa sa fiu de ocara intre oameni, ca de voi naste fiu, sau fiica, il voi inchina Tie cu toata inima si-l voi da sa slujeasca in biserica slavei Tale" (I Regi 1, 11).

 

Vestea cea buna a faptului ca cei doi vor fi invredniciti cu un copil a fost adusa de Arhanghelul Gavriil. El s-a arătat pe rând celor doi soţi, spunându-le că rugăciunea lor a fost ascultată. Intr-una din zile, pe cand Ana sedea in gradina plangand si rugandu-se, i s-a aratat ingerul Domnului zicandu-i: "Rugaciunile tale, Ana, au strabatut cerul si lacrimile tale au ajuns la Dumnezeu, iar indurarea Lui s-a pogorat asupra ta. Ca iata, vei zamisli si vei naste pe fiica cea binecuvantata, prin care se va da mantuire lumii. Si se va numi Maria". Inima Anei s-a umplut de bucurie, si, dand slava lui Dumnezeu a mers la templu sa se inchine. Tot atunci, ingerul a vestit si pe Ioachim, in pustie, ca sotia ii va naste o fiica. S-a intors Ioachim acasa si, peste noua luni de zile, Ana a nascut pe Maria, prin care apoi s-a intrupat Hristos, Mantuitorul nostru. Pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru milostenia pe care le-a arătat-o, de la vârsta de trei ani şi până când Maria a împlinit nouă ani, fiica lor a fost dusă la Templu.

 

Sa multumim, asadar lui Dumnezeu, din inima astazi, pentru bucuria nasterii Maicii Domnului pe lume, bucurie pe care la vremea ei Dumnezeu a pregatit-o in taina, fara ca lumea sa stie ceva!

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: