Interferente.ro Descopera Istorie Insemnatatea zilei de 24 ianuarie de Vasile Boerescu

Vineri, 22 Ianuarie 2016 02:32

Insemnatatea zilei de 24 ianuarie de Vasile Boerescu

hora unirii si Insemnatatea zilei de 24 ianuarieIata cateva informatii despe insemnatatea zilei de 24 ianuarie in opinia lui Vasile Boerescu, deputatul care a propus candidatura lui Alexandru Ioan Cuza.

La 24 ianuarie s-a aruncat, ca sa zicem astfel samanta nationalitatii noastre, a infiintarii noului Stat Roman. Ea a cazut pe pamant bun, a odraslit, a infiorat, s-a copt si noi, care am vazut zamislirea, noi care am putut incorona pruncul, noi si generatiile viitoare care avem sa ne bucuram de aceasta opera, merita sa ne aducem aminte, cu ardoare si cu fericire, de aceasta zamislire.

Da, noi mai toti ne amintim – caci mai toti am fost actori sau spectatori – de acea zi fericita, cand doua tari surori, de aceeasi origine, de aceasi religie, separate si slabite prin secoe de apasare si de dezbinari, cum doua provincii, umilite sub un jug strain, carora li se contesta si existenta si drepturile, pana si originea, si-au dat mana si s-au contopit intr-un singur suflet si intr-un singur corp, spre a forma un singur Stat, noul Stat Roman!

Da, noi toti stim, cum in ziua de 24 ianuarie, nu mai erau moldoveni si munteni, ci erau numai ROMANI, si cum intariti prin exaltarea celui mai pur patriotism, au cutezat in fata Europei intregi, in fata unui tratat formal contrariu aspiratiunilor lor sa se afirme catre ei insisi, sa proclame UNIREA, sa arunce samanta ormarii noului Stat, a Regatului Roman!

Nici calculele avantajelor sociale, nici reamintirea ganditoare a autonomiei separate a fiecarui principat, nici un stimulent, nici un calcul, nici o intga care ar fi putut provoca resbelul civil si confunda nationalitatea romana intr-un abis de unde sa nu mai poata iesi, nimic din acestea nu au oprit proclamarea Unirii, implinirea pacifica si glorioasa a celei mai mari revolutiuni politice si sociale ce o natiunea a facut-o vreodata.

Memoria zilei de 24 ianuarie va fi eterna intre noi, ca va servi de cel mai nobil exemplu, de cel mai incurajator stimulent pentru urmasii nostri! Solemnitatea ei, ca sarbatoare nationala, ni se impune prin marimea faptelor ce au ilustrat-o, prin efectele salutare ce au produs.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: