Vineri, 08 Mai 2015 20:34 |
Untul topit de oaie
Untul topit de oaie este un produs, poate cel mai vechi cunoscut deoarece el reprezenta forma de valorificare a grasimii rezultata din prelucrarea anumitor branzeturi din lapte de oaie (branzeturi de burduf, cascaval etc.).
Pentru prepararea untului de oaie la stana se foloseste zerul gros care rezulta de la presarea casului jintuit (maruntit pe crinta). Zerul se pastreaza intr-un cuibar si, cand se aduna in cantitate suficienta, se bate pentru a obtine unt, in mod obisnuit – odata la doua saptamani.
Putineiul, de forma cilindrica, din lemn, este inalt de 1.3 m si are diametrul de 20-25 cm. Are un batator si se numeste badau.
Untul de oaie se trece apoi intr-o piele de burduf pregatita asemeni celei pentru branza. Burduful de unt se pastreaza agatat intr-un cui in camera de depozit a stanii. De fiecare data cand se adauga unt in burduf, se pune si sare, in proportie de 2-3%, ca la branza de burduf. Cand burduful s-a umplut, se presara deasupra o cantitate mai mare de sare si se coase pielea, pastrandu-se in aceleasi conditii pana toamna.
Pentru a prepara untul de cascaval sunt necesari cativa pasi de parcurs. Ca urmare a oparirii casului din lapte de oaie, in apa de oparire trece o cantitate mica de grasime. Aceasta grasime se poate recupera sub forma de unt topit, denumit popular “unt de cascaval”, produs mult apreciat in Orient.
Dupa terminarea oparirii casului, apa de oparire din cazan se lasa pana a doua zi, cand se aduna stratul de grasime format la suprafata si se pune intr-un vas care se acopera. Colectarea grasimii se face zile la rand, pana cand se aduna o cantitate suficienta.
Pentru topire se foloseste un cazan (poate fi cazanul de oparire a casului), in care s-a pus o cantitate de redusa de apa, circa 10% din volum, se incalzeste si apoi se adauga grasimea pentru topire. Amestecul se incalzeste pana la temperatura de circa 80°C si se mentine la aceasta temperatura 1 – 1 ½ ora. Se lasa apoi in repaus cateva ore. Stratul de unt topit care se separa la suprafata este cules, trecut in vase de pastrare si lasat sa se raceasca. In aceste recipiente bine inchise, de obicei bidoane metalice, untul topit se depoziteaza la rece.
Newer news items:
Older news items:
|
Cosmetologia si stiinta proestetica “Daca nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, toata fata lumii ar fi fost schimbata.” Blaise Pascal Faptul ca laboratoarele ajuta la comercializarea produselor destinate infrumusetarii, “aplicand” cosmeticii...
Read moreDesene animate cu Mickey Mouse de Craciun Partea I {youtube}Y93eb_L6Mhg{/youtube}
Read moreFelicitari nostime cu Mos Craciun de colorat Va oferim o colectie de felicitari amuzante cu Mos Craciun pe care le puteti colora in functie de preferintele proprii si transforma in felicitari...
Read moreHoroscop Berbec octombrie 2016 Afla horoscop Berbec octombrie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna octombrie 2016 pentru zodia Berbec: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreMucenici muntenesti In fiecare an, pe 9 martie, se praznuiesc Sfintii 40 de Mucenici. Exista traditia de a pregati mucenici sau sfintisori. Iata o reteta de mucenici muntenesti, mucenici fierti muntenesti....
Read moreLocuinta confortabila si cerintele unei locuinte igienice Locuinta este factorul complex al mediului in care familie isi petrece viata. Locuinta (apartament, casa, garsoniera) are loc de adapost, loc de odihna si...
Read moreHoroscop Pesti aprilie 2016 Afla horoscop Pesti aprilie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna aprilie 2016 pentru zodia Pesti: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read moreEfectele terapeutice ale culorii ALBASTRU Culoarea albastru corespunde chakrei gatului, asociata cu vointa si comunicarea. Culoarea sa complementara este portocaliul. Culoarea albastru are proprietatea de a indeparta insomniile si de a...
Read moreElementele sferei ceresti Elementele sferei ceresti e un subiect ce face parte din astrometrie (astronomie sferica). Notiunile sunt fundamentale pentru activitatea practica si vom face referire pe scurt in cele ce...
Read moreMesaje, sms, urari si felicitari de Sfantul Vasile Pe 1 ianuarie sarbatorim pe Sfantul Vasile. Multe persoane dragi noua poarta acest minunat nume. Fii alaturi de ei si transmite-le un gand...
Read morePoteca Scaiusului din Masivul Ceahlau In jurul cabanei 7 Noiembrie exista multe locuri de excursie interesante prin formele de relief caracteristice si prin ansamblul vegetatiei care imbina peisaje...
Read moreRepere doljene Fiecare oras, comuna, spatiile dintre apele domoale ce strabat judetul Dolj, constituie un argument in sine pentru drumetii, excursii. Iata doar cateva din obiectivele turistice ce nu...
Read morePaine de nuca - turta dulce Va oferim o reteta de speciala: paine de nuca, asemenatoare cu o turta dulce.
Read moreHoroscop Rac septembrie 2014 Afla horoscop Rac septembrie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna septembrie 2014 pentru zodia Rac: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreTort de ciocolata - reteta Iata reteta noastra pentru un gustos tort de ciocolata, numai bun pentru o masa in familie. Inainte de a va apuca de treaba, asigurati-va ca aveti la...
Read moreApele minerale si statiunile noastre balneare Romania este foarte bogata in izvoare de ape minerale. Cunoasterea si utilizarea lor empirica dateaza demult, insa exploatarea lor sistematica e recenta. Tara...
Read more