Interferente.ro Descopera Istorie Un izvor pentru istorie in literatura

Marţi, 30 Septembrie 2014 01:13

Un izvor pentru istorie in literatura

Un izvor pentru istorie in literaturaO sursa pentru cercetarea istorica o constituie si insemnarile manuscrise de pe cartile vechi romanesti. Aceste informatii sunt o marturie a veacurilor trecute, pastrate de filele ingalbenite de vreme, dar care pot fi ades de mare utilitate si interes, pentru istorici.

Iata cateva insemnari manuscrise de pe carti vechi din Transilvania. Multe dintre acestea au fost editate in Moldova ori in Tara Romaneasca, dar care circulau in toate provinciile romanesti, lucru ce denota stransele legaturi ce existau intre fratii de acelasi sange despartiti anacronic de granite nefiresti.

Pe una din filele unui “Nou Testament” gasit in localitatea Corbesti si editat la Balgrad in 1648 citim o atestare: “Cand au ars curtile domnilor din Tara Ardealului si in Tara Austriaca au fost anul 1785” – referinta este la Rascoala lui Horia, Closca si Crisan. In “Mineiul pe ianuarie” editat la Bufa in 1805 si gasit in localitatea Tarnova – Zarand se noteaza: “Subscrisul am venit invatator in comuna Tarnova la 1 mai 1892 anul in care Romanii din Ungaria si Transilvania or mers cu Memoriul la Imparatul Francisc Iosif din care cauza au incepu persecutiile contra Romanilor din partea Maghiarilor intr-un chip ravoltator, pedepse, inchisori demolari de case si alte netreminicii ... Din toate acestea insa romanii ies invingatori moralmente. Lumea culta afla indeptatile plangerilor lor si infiereaza pe maghiari dupa merit. Este un timp de mandrie nationala. Romanii de pretutindeni se dovedesc solidari. Tot romanul se trezeste din somnul cel de moarte ... ca nu peste mult are sa sune ora libertatii nationale si pentru romani. Ianuarie 4, 1896, Georgiu Teodoreanu, invatatori”. Iata acum un “Triod” editat la Ramnic in 1731 si gasit la Lipova in care citim insemnarea “18 aprilie 1919 dupa-amiaza au intrat armatele romane sub comanda colonelului Gogiu in Radna. A fost intampinat de popor mult cu toate ca ploua de varsa” – deci nici starea proasta a vremii nu i-a impiedicat pe romani sa-si manifeste bucuria unui astfel de mare eveniment.

Sa dam si cateva exemple de insemnari, cu caracter economic. In “Cazania lui Varlaam” editata la Iasi in 1643 si gasita la Bocsig in Transilvania citim insemnarea: “Srisam eu Vasile Popovici din Bochia cand a fost foamete mare in anul 1814 iulie in 27 de zile ... In anul 1814 a fost foamete mare ca nici ovaz n-au avut oamenii, si manance, numai iarba si buruieni si salata”. Iar in “Evanghelie” editata la Bucuresti in 1723 si gasita la Comlaus: Nota: Spre eterna memorie se aduce la cunostinta tuturor ca in anul 1879 a fost vin foarte mult ...”

Iata si doua insemnari foarte interesante pentru geografi. In “Ceaslov” editat la Iasi in 1750, aflat la Biblioteca judeteana Arad la cota 225745 se poate citi: “Insemnare si adeverire. In anul 1843 in luna lui februar 9 zile asa caldura mare au fost ca nu putu omu sa sada un ceas in fata soarelui ca capata omu durere in tot trupu, minune nemaiauzita, ca oamenii cei de 70 de ani spun ca nu mai stiu sa fi fost asa, iar in “Mineiul pe fevruarie” editat la Buda in 1805 si gasit in localitatea Tarnova – Zarand se consemneaza: “Pentru a sti si cei ce noua ne vor urma insemnam in acest mineiu ca aci in ziua de 27-a a lunei Martie anul 1893 in comuna noastra Tarnova s-a simtit un cutremur de pamant dinspre est spre vest. Prima ondulatie a fost puternica asa incat eu primul subscris stand in picioare cu fata spre rasarit era sa cad mani cuprinzandu-ma deodata o ameteala, or urmat apoi vreo 6-8 ondulatiuni mai slabe care or tinut vreo 30 de secunde de 8 april Georgiu Teodoreanu invetetor roman. Florian Tautan Invetetoriu”. Iata asadar insemnari interesante, pastrate ca amintiri din vremi demult trecute dar care sunt deosebite pentru istorici ...