Interferente.ro Descopera Lumea animalelor Uimitorul sistem nervos al albinelor

Sâmbătă, 27 Mai 2017 00:20

Uimitorul sistem nervos al albinelor

Cercetarile intreprinse pe plan mondial de numerosi specialisti au stabilit ca sistemul nervos al albinei melifere este deosebit de evoluat in scara zoologica, posedand organe de simt pentru miros, pipait, gust, vaz si in general pentru orientare.

Simtul mirosului e foarte dezvoltat datorita nervului olfactiv, ale carui terminatii sunt asezate in niste pori acoperiti cu o membrana subtire si dispusi pe antene, in numar de circa 600 la albinele lucratoare. Simtul mirosului joaca un rol deosebit de important in orientarea albinelor, pe de o parte la albinele cercetase pentru identificarea florilor cu nectar, pe de alta parte la culegatoare care, conduse de miros, gasesc florile cautate cu usurinta. Dupa vizitarea florilor cu nectar dulce, albinele culegatoare lasa “o urma de miros” pe flori, care usureaza munca de cules a celorlalte albine.

In determinarea calitatii unei surse de cules, albinele se orienteaza si dupa simtul gustului. Organele gustative se afla in aparatul bucal. In orientarea dupa gust e in functie de anotimp: primavera si vara sunt necesare concentratii mai mari de zahar pentru culegerea nectarului, decat toamna. Astfel, in sezonul cand exista multe plante inflorite, limita concentratiei acceptate de albine e de 40%, dar toamna, cand florile devin mai rare, limita scade la 5%. E interesant de mentionat ca posibilitatea de reluare a siropului de catre albine in timpul hranirilor de toamna depinde nu numai de concentratia lui, ci si de temperatura mediului: o solutie de zahar de 30% concentratie se ia foarte usor la 8°C, intre 5 si 3°C se ia cu ezitare, iar la 1°C e refuzata.

Simtul vazului are rol deosebit in orientarea albinelor, mai ales pentru culegatoare care disting de la distant culoarea florilor cercetate. Vederea colorata a albinelor se deosebeste de cea a omului: albinele nu disting culoarea rosie. Pe langa aceasta, daca omul deosebeste aproape 60 de nuante cromatice, din spectrul vizibil, albino deosebeste perfect numai cateva culori: alba, galbena, albastra, albastra-violeta … ultraviolet. Sa ne amintim ca, in flora cultivate si spontana europeana, predomina galbenul si albaul, iar florile rosii dunt de fapt purpurii, culoare pe care ochiu albinei o distinge foarte bine. In schimb, s-a observat ca in Africa si America exista multe plante cu flori de culoare rosie vie, care sunt insa poenizate de minusculele pasari colibri, ai caror ochi disting perfect rosul.

S-ar parea ca albinele fac o exceptie cu florile de mac si de bujori, de culoare rosie, pe care totusi de viziteaza: aceasta, pentru ca florile de mac, reflectand razele soarelui, prezinta o culoare ultraviolet, pe care ochiul albinei o distinge de la distant.

Cand albinele au inceput sa viziteze o specie de o anumita culoare, ii raman de obicei fidele mai multe ore si chiar zile, ceea ce e in avantajul albineor, care intalnesc in toate florile din aceeasi specie acelasi mecanism floral si nu mai pierd timp cu acomodarea cu tipul florii, dar in favoarea productiei agropomicole, deoarece astfel creste simtitor eficacitatea polenizarii.

In activitatea lor, albinele se orienteaza si dupa forma obiectelor sau florilor. Din cercetari a reiesit ca albinele pot percepe anumite forme si indeosebi pe cele care prezinta taieturi dantelate. Perceperea formelor are loc in limite mai restranse decat la om, albinele putand deosebi usor formele din randul A al schemei, insa nu diferentiaza formele din randul B, nici pe cele din randul C. totusi, ele deosebesc bine orice figura din randul B, de orice figura din randul C. Perceperea formelor la albine e bazata pe criteria cu totul diferite de ale omului, fapt care poate fi pus in legatura cu constructia optica diferita a ochiului.

Cunoasterea simturilor la albine prezinta o deosebita importanta practica pentru apicultori, ca si pentru tehnicienii agricoli si silvici, deoarece dresajul albinelor, in vederea intensificarii activitatii de polenizare a loturilor semincere cu potential biologic superior, se intemeiaza integral pe complexul de actiuni ce impresioneaza organele lor de simt.

 


Related news items:
Older news items: