Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Tratamente si remedii naturiste pentru insomnie

Luni, 13 Aprilie 2015 04:29

Tratamente si remedii naturiste pentru insomnie

Tratamente si remedii naturiste pentru insomnieInsomnia este o afectiune care poate capata forme foarte diferite, dar, de cele mai multe ori, cauza sa este aceeasi: tensiune emotionala. Uneori, simtim o stare de alerta difuza, care ne impiedica sa adormim, pentru ca problemele care ne macina ziua si pe care le refulam ies la iveala noaptea, trezindu-ne. Evident, exista temeri, angoase, fustrari etc. De asemenea, insomnia mai apare atunci cand exista deprimare, cand suntem prea furiosi ori prea voluntari. Uneori, tulburarile de somn apar atunci cand suntem prea obositi psihic, surmenati, epuizati fizic, pentru ca la un anumit moment ne-am obisnuit sa pierdem noptile si ne-am dereglat programul de somn. Alteori, insomnia apare pentru ca luam frecvent substante cu efect excitant, dobandind dependenta fata de acestea. Nu in ultimul rand, o alta cauza este meteosensibilitatea, ceea ce aduce agitatie noaptea, atunci cand sunt temperaturi extreme sau cand pesiunea atmosferica este scazuta.

Exista doua cai de tratamente si remedii naturiste pentru insomnie:

·        Remedii care induc starea de somn, actionand asupra sistemului nervos central

·        Remedii care ajuta la rezolvarea problemelor profunde, de cele mai multe ori subconstiente, care au dus la aparitia tulburarilor de somn.

Iata cateva ierburi de leac si plante somnifere si remedii naturiste pentru insomnie:

·        Passiflora (Passiflora incarnata)

Extrasul din aceasta planta este, fara doar si poate, cel mai folosit somnifer natural al momentului, deoarece are o actiune blanda si eficienta in acelasi timp. Passiflora ne ajuta sa adormim mai usor, previne trezirile nocturne, fara ca dimineata sa produca stari de somnolenta, stupoare sau confuzie mentala. Se administreaza mai ales pentru combaterea insomniei care apare pe fondul ingrijorarilor, al suprasolicitarii intelectule, al epuizarii. Aceasta planta se gaseste si la noi in comert, in farmacii si magazine naturiste, sub forma de capsule cu pulbere sau cu extract. Pentru a obtine efecte terapeutice, se administreaza 8 grame de pulbere de planta pe zi, in trei reprize. Important de retinut e faptul ca este mai eficient extrasul uscat. In acest sens, puteti administra 400-800 mg administrate cu 30-60 de minute inainte de a merge la somn. Veti resimti imediat o stare de relaxare si somn.

·        Sulfina (Melilotus officinalis)

Sulfina este recomandata persoanelor care sufera de insomnie ca urmare a unor probleme de ordin interior, emotional, ca de exemplu despartiri, divorturi, pierderea cuiva drag, etc. Aduce, cu siguranta, alinare, favorizand o destindere afectiva placuta. Tratamentul e simplu. Se iau 1-2 lingurite de pulbere de planta, cu putina sare, inainte de a merge la culcare, cu aproximativ 15-30 de minute. Actiunea sa este mai blanda fata de cea a valerianei, insa eficienta si puternica.

·        Sunatoarea (Hypericum perforatum)

De-a lungul timpului au fost efectuate multe studii pentru a analiza felul de actiune a sunatorii si influenta sa asupra somnului. Concluzia e simpla: sunatoarea nu te ajuta sa dormi mai repede, insa mareste perioada de somn profund, fara vise (sa retinem ca aceasta este faza cea mai odihnitore a somnului). De asemenea, s-a constatat ca se mareste productia de melatonina – hormonul somnului odihnitor. Folosind sunatoarea, faceti trezirea de dimineata mai usoara. Cel mai des, se administreaza extrasul uscat de sunatoare, existent sub forma de capsule, de 3 ori pe zi. Este un tratament naturist simplu, ce va poate aduce odihna, precum si un somn revigorant si regenerant. Totusi, sunatoarea nu mareste semnificativ perioada de timp in care dormiti.

·        Valeriana (Valeriana officinalis)

Valeriana este recunoscuta drept somnifer de catre forurile medicale. Cel mai des, valeiana este administrata sub forma de tinctura. Se iau 1-2 lingurite, seara, cu aproximativ jumatate de ora inainte de a merge la somn. Se ia pe stomacul gol, cu putina apa. Se urmeaza tratamentul pe o perioada de 3 saptamani la rand. Se ia apoi o pauza 4-5 zile, dupa care se poate relua, in functie de caz. Acest tratament cu valeriana este recomandat pentru persoanele care sufera de tulburari cardiace, sensibili la diversi stimuli (lumina, zgomote, fenomene meteo, etc.). De asemenea, valeriana este indicata persoanelor care adorm greu si celor care au un somn usor, ce se trezesc repede, la orice mic zgomot si chiar fara nici un zgomot. Doza se poate dubla la persoanele cu o mare energie.