Interferente.ro Descopera Istorie Transilvania in timpul lui Iancu de Hunedoara

Vineri, 07 Decembrie 2012 04:00

Transilvania in timpul lui Iancu de Hunedoara

 

Primejdia turceasca ameninta tot mai mult viata popoarelor de la Dunare. In aceasta vreme, in fruntea luptei impotriva cotropitorilor turci s-a ridicat Iancu de Hunedoara.

 

Cine a fost Iancu de Hunedoara?

Iancu de Hunedoara a fost fiul unui nobil roman din Transilvania, caruia regale Ungariei ii daruise o mosie in regiunea Hunedoara. Pe aceasta mosie, in timpul lui Iancu s-a construit un maret castel, care se pastreaza si astazi.

 

Pregatirea luptei impotriva turcilor

Ajuns voievod al Transilvaniei si apoi conducator al Ungariei, Iancu de Hunedoara a organizat lupta impotriva turcilor. In acest scop, Iancu de Hunedoara a oranduit bine armata, punand sa se faca chiar tunuri, arme destul de rare pe vremea aceea. Multi nobili nu voiau sa i se supuna si nici sa lupte impotriva turcilor. Iancu de Hunedoara a infruntat trufia lor si in lupta impotriva turcilor s-a sprijinit mult pe tarani si pe oraseni.

Ca sa tina piept turcilor, Iancu de Hunedoara s-a unit in lupta cu Moldova si cu Tara Romaneasca. Poporul din cele trei tari romane il socotea ca un vrednic conducator al luptei impotriva dusmanului comun.

 

Luptele cu turcii

Unele batalii cu turcii s-au dat pe pamantul tarii noastre, iar altele in sudul Dunarii. Ostile lui Iancu de Hunedoara i-au biruit pe turci in mai multe randuri. Popoarele din Serbia si Bulgaria au primit cu multa bucurie armatele conduse de Iancu de Hunedoara.

Saturati de asuprirea turceasca, numerosi sarbi si bulgari s-au rasculat si s-au alaturat ostilor lui. Se parea atunci ca turcii vor fi izgoniti din Europa.

Cu toate acestea, armata turcilor era inca numeroasa si puternica. Ea a pornit asupra Ungariei, ca sa o supuna, dar s-a izbit de cetatea Belgradului, oras puternic intarit, asezat pe malul Dunarii, in Serbia. Aici si-a strans ostile Iancu de Hunedoara, hotarat sa opreasca navala turcilor. S-au dat lupte crancene. Dar peste Belgrad turcii n-au putut trece. Curand dupa aceea, Iancu de Hunedoara a murit de ciuma (1456).

Priceperea si vitejia lui Iancu de Hunedoara au insufletit pe unguri, pe romani si pe celelalte popoare in lupta impotriva turcilor. Dorinta acestor popoare de a lupta pentru libertate a ridicat alte capetenii indraznete si hotarate sa-i biruie pe cotropitori. Dintre acestia, amintim pe Vlad Tepes in Tara Romaneasca si Stefan cel Mare in Moldova.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: