Interferente.ro Sanatate Naturiste Trandafirul regina florilor care ne relaxeaza si ne fortifica

Miercuri, 31 August 2016 00:32

Trandafirul - regina florilor care ne relaxeaza si ne fortifica

Trandafirul este simbolul iubirii si regina necontestata a tuturor florilor. Datorita parfumului si formelor sale fascinante, Rosa centifolia a fost considerata o floare cu totul deosebita, inca din antichitate.

Trandafirul - regina florilor care ne relaxeaza si ne fortifica

La inceput, oamenii au cultivat trandafirii ca plante decorative, dar de multe secole incoace, din petalele lor se distileaza un ulei foarte valoros pentru parfumuri. In Orient, locul lui de origine, din cele peste 30.000 de soiuri de trandafiri, multe cresc si astazi in salbaticie, iar bucatarii le rup petalele pentru a le pastra peste deserturi.

Dar trandafirii – care infloresc din mai pana in octombrie – nu sunt apreciati doar pentru frumusetea lor: incepand din Evul Mediu, importanta lor ca plante medicinale a sporit continuu, ei putand fi vazuti, practic, in toate gradinile manastirilor.

In medicina populara, petalele de trandafir sunt folosite in cazul afectiunilor ginecologice, al problemelor stomacale si digestive si, in mod special, pentru intarirea organismului. Aroma-terapeutii recomanda petalele de trandafir pentru efectul lor decongestionant, de relaxare a musculaturii si pentru combaterea problemelor de somn.

Vin de trandafir

Se pune pe foc, sa se infierbante, 1 l de vin alb, cu 100 g de zahar candel si cu 2 crengute de cimbru. Se adauga 10 flori de trandafir, se acopera cu capac, se lasa sa stea asa 2 ore, dupa care se strecoara vinul si se toarna in sticle. Este un bun intaritor in caz de oboseala fizica si psihica. Se iau 1-2 linguri de 2-3 ori pe zi. O lingura de vin pentru gargara calmeaza inflamatiile gingiilor.

Tonic

Se toarna 200 ml de apa clocotita peste 1 lingura de petale uscate, se lasa sa se infuzeze 5-10 minute si se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi, in caz de tulburari menstruale.

Recomandare:

Pentru scopuri terapeutice, cele mai eficiente sunt soiurile mai vechi si trandafirii salbatici. Dar, in principiu, puteti folosi orice fel de trandafiri, cu conditia sa nu fi fost stropiti.