Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Traditii si obiceiuri de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului

Duminică, 07 August 2011 04:00

Traditii si obiceiuri de Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului

 

Adormirea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mare este unul din Praznicele Imparatesti, sarbatorita, in fiecare an, la 15 august. In popor, Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se mai numeste si Santamaria sau Uspenia. Afla cateva traditii si obiceiuri legate de Adormirea Maicii Domnului sau Santamaria Mare.

 

 

De aceasta sarbatoare trebuie sa te rogi cu sufletul curat si deschis la icoana Sfintei Maria, in special daca iti doresti sa te casatoresti, sa te insanatosesti dupa o boala grea, sa nasti usor si sa ai parte de copii sanatosi si norocosi. Femeile insarcinate ar trebui sa pastreze cu sfintenie postul de Santamaria, mai ales pe 14 august, ziua Cercurilor Sfintei Maria, cand nu au voie sa lucreze absolut nimic. Pe 15 august, se deschide si sezonul nuntilor.

In ziua de 15 august, usa de la gospodarie trebuie sa fie lasata deschisa inainte de rasaritul soarelui, astfel incat Fecioara Maria sa poata intra in casa daca isi doreste, daruind noroc si alinare celor prezenti.

 

In dimineata sarbatorii, traditia spune ca femeile crestine trebuie sa mearga la biserica cu mancare, faguri de miere si fructe din noua recolta, de obicei, struguri si prune care, dupa ce sunt binecuvantate de preot, se dau de pomana, alaturi de o lumanare aprinsa, astfel incat Fecioara Maria sa intervina pe langa Domnul pentru iertarea pacatelor celor morti si izbavirea sufletelor lor. Se spune ca, Maica Domnului, va arunca un navod in iad in Ziua Judecatii de Apoi, iar sufletele osanditilor vrednici care vor reusi sa se prinda de el se vor bucura de iertarea pacatelor.

 

Dis de dimineata, femeile culeg flori pe care le duc la biserica si le pun la icoane. De Santamaria se aduna ultimele plante de leac, dupa aceasta sarbatoare, semnele toamnei vor fi, din zi in zi, tot mai vizibile, chiar daca luna august este luna de vara. Tot acum se aduna flori inmiresmate cu o mare putere de a lecui si a apara impotriva trasnetelor. Unele flori sunt asezate la icoana, altele sunt folosite ca leacuri pentru sanatate. Florile de "palma Maicii Domnului" se pun in apa de imbaiere pentru a face corpul sa isi mentina si sporeasca frumusetea si sanatatea.

 

Se spune ca, daca in apropiere de ziua Santeimarii, infloresc trandafirii, toamna va fi lunga si calduroasa, cu belsug de ploi si recolte bogate. De asemenea, fetele poarta la san o planta numita navalnic, despre care se spune ca are puterea sa aduca petitori.


Tot la Sfanta Maria Mare, ciobanii coboara oile de la munte si barbatii isi schimba palaria cu caciula, semn ca vara-i pe terminate. Acum se tocmesc pandarii la vie si tot acum pot incepe semanaturile de toamna. Se in­terzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa sau in tarnatul casei.

 

Se cauta daca au ajuns cucuruzii (porumbul) in "lapte", se fierb sau se prajesc pe jar ca o mancare specifica sarbatorii.

Afla mai multe despre Sarbatoarea Adormirea Maicii Domnului - Santamaria Mare.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: