Duminică, 01 Mai 2011 17:06

Sovata

 

Statiune balneoclimaterica permanenta de interes national si international, Sovata este situata in judetul Mures, pe cursul superior al raului Tarnava Mica, la confluenta cu raul Sovata, in Depresiunea Praid-Sovata, la poalele dinspre sud-vest ale Muntilor Gurghiu (Carpatii Orientali), la o altitudine de 475-530 m. Se invecineaza la nord cu dealul Cireselu de 912 m, la est cu dealul Stejaru de 649 m, la nord-est cu dealul Becheci sau Biches de 1080 m, iar la nord-est cu Masivul Gurghiu, varful Saca de 1777 m, ceea ce face ca statiunea sa fie inconjurata de un cadru mirific (paduri de fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi, mesteceni).

 

 

Scurt istoric

Sovata este cunoscuta inca din vremea romanilor care exploatau sarea de aici. Se pare ca tot din vremea romanilor dateaza folosirea apei sarate din aceasta zona la vindecarea unor boli (cuvantul "Gera" insemna foarte sarat). Primul document care aminteste de Sovata ca loc de cura este scrisoarea din anul 1597 a lui Mihail Kornis, prin care acesta pune in evidenta efectele terapeutice ale apei sarate, invitandu-1 aici pe Báthory István, din Polonia, pentru tratament. In 1876 s-a primit autorizatia ca apa lacurilor sa fie utilizata pentru bai, iar in 1884, Sovata a fost atestata oficial ca statiune balneara. Citeste mai mult ...

 

Acces

Sovata se afla la distanta de 62 km fata de municipiul Targu Mures (DN E60), la 60 km de Gheorgheni (13B), la 42 km de Odorheiul Secuiesc (13A), la 400 km de Bucuresti (DN E60) si la 600 km de Budapesta (Ungaria).

 

In statiune se poate ajunge cu mai multe mijloace de transport, astfel:

- cu trenul: 

·        pe ruta Bucuresti - Oradea, cu schimbare la Blaj sau Teius, spre Praid, pana la gara Sovata, apoi cu autobuzul pana in statiune (4 km);

·        pe ruta Targu Mures - Baile Sovata (gara mica), pe linie ingusta (74 km), apoi cu autobuzul (2,5 km);

·        pe ruta Bucuresti - Oradea, pana la Sighisoara, apoi cu autobuzul (69 km, curse regulate);

·        pe ruta Deda - Targu Mures - Razboieni, pana la Targu Mures, apoi cu autobuzul (64 km, curse regulate) sau cu trenul pe linia ingusta. 

- cu mijloace auto:

·        E 15 de la Sighisoara sau de la Targu Mures, pana la Balauseri, apoi DN 13 A, prin Sangeorgiu de Padure pana la Sovata (Balauseri - Sovata, 36 km);

·        DN 15 sau DN 15 A pana la Reghin, apoi drum modernizat, prin Eremitu, pana la Sovata (44 km);

·        DN 13 A de la Odorheiu Secuiesc prin Corund si Praid (43 km);

·        DN 12 sau DN 12 C pana la Gheorgheni, apoi DN 13 B, prin Bucin, pana la Praid (54 km) si DN 13 A pana in orasul Sovata (6 km).

- cu avionul:

·        pe ruta Bucuresti - Targu Mures, apoi cu autobuzul. 

 

 

Resurse de tratament

·        baze de tratament: Hotel Danubius, Alunis si baza veche de tratament de la Lacul Ursu

·        lacurile sarate: Ursu, Mierlei, Rosu, Verde, Negru si Alunis si lacurile dulci: Paraschiva si Dulce

·        plaje amenajate pe malul Lacului Ursu si Lacului Alunis

·        instalatii pentru bai calde, in cada sau bazin, cu apa minerala sarata prelevata din lacuri;

·        impachetari cu namol cald;

·        bazine pentru kinetoterapie,

·        instalatii pentru electroterapie si hidroterapie;

·        saune;

·        sali de gimnastica medicala.

 

Unitati de tratament balnear

Hotelul Danubius Health Spa Resort - 168 de camere dotate cu balcon, baie, telefon, televizor, baza de tratament in incinta hotelului complet renovata. Baza de tratament dispune de piscina termala acoperita cu apa sarata, piscina traditionala acoperita, SPA cu sauna, jacuzzi, impachetari cu parafina, electroterapie, masaj de recuperare, impachetari cu namol etc. Baza de tratament ultramoderna este un punct de mare atractie al hotelului. Tratamentul se efectueaza dupa un control de catre un medic de specialitate si se urmeaza procedurile prescrise de medic.  

Exista urmatoarele programe de cura balneara:

·        cura balneara (5 proceduri)

·        cura de recuperare (minim 14 nopti)

·        cura ginecologica (minim 14 nopti)

·        cura antialergie (minim 14 nopti)

·        cura antipsoriazis (minim 14 nopti)

 

Hotel Alunis - 280 locuri de cazare, sala de conferinte, baza de tratament proprie. Complexul Alunis a deschis baza de tratement proprie pentru a va pune la dispozitie cele mai bune conditii pentru tratarea afectiunilor:

·        reumatismale

·        ginecologice

·        respiratorii

 

Hotel Bradet - 94 camere si 2 apartamente, tratament balnear la Baza de tratament "Lacul Ursu"

 

Indicatii terapeutice

·        boli ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica, metrosalpingita cronica, sterilitate)

·        afectiuni degenerative, inflamatorii si reumatismale (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroza, poliartroza, dureri articulare, tendinite, tendimiozita, poliartrita scapulohumerala)

·        stari posttraumatismale (dupa operatii vindecate la articulatii, muschi, oase, dupa luxatii si entorse),

·        boli ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, sechele ale poliomielitei, polinevrite)

·        tulburari endocrine (hipotiroidie, urmare unui tratament endocrinologic), afectiuni endocrine cu deficit hormonal (asociate de obicei afectiunilor reumatice sau sterilitatii): insuficienta tiroidiana si cea ovariana

·        boli cardiovasculare (ulceratii, acrocianoza)

·        afectiuni circulatorii periferice

·        meteosensibilitate

·        afectiuni repetate ale cailor respiratorii superioare asociate bolilor reumatismale

·        stari de oboseala prelungite, stres, sindromul adinamo-astenic


Pentru copii:

·        intarzieri de crestere in greutate si inaltime, stari post rahitice, scolioze, cifoze, maladia Scheuermann;

·        obezitate, meteorosensibilitate, amigdalite, faringite, otite, sinuzite, bronsite, polipi.

 

  

 

Contraindicatiile bailor sarate

Sarea in general nu are contraindicatii in curele externe, fiind un component fiziologic al corpului uman. In timpul baii sarate, o cantitate mica de apa si sare trece prin porii pielii, si se acumuleaza in depozitele de minerale subcutanate, o alta parte va patrunde in organism pe calea respiratiei. Ionul de Na (component al sarii) este un element foarte important ce este folosit in economia organismului. Orice transfer de substante intre celulele sale si spatiul peri-celular, se face in prezenta ionului de Na si a apei. Daca sarea nu are contraindicatii in curele externe, in schimb in apa calda, are. Acestea sunt: faza acuta a oricarei boli, bolile infecto-contagioase si venerice, cancerul, hemoragiile repetate si abundente, sarcina si perioada de alaptare, bolile psihice si epilepsia, bolile cardio-vasculare (hipertensiunea arteriala cu valori mai mari de 200 mm Hg, stari dupa accidente vasculare cerebrale, infarctul miocardic, tromboflebita, ateroscleroza avansata), chistul ovarian, fibromul uterin.

 

Posibilitati de recreere

Renumele Sovatei  se datoreaza lacurilor Ursu, Alunis, Verde, Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, cu ape clorurate (cu concentratie mare - de la 40 la 250 gr/litru) si sodice, prezentand fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variaza in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata, apa calda fiind protejata de un strat de apa proaspata provenita din raulete, care nu se amesteca cu apa sarata, ci se mentine la suprafata, actionand ca un izolator termic).

 

Lacurile Ursu, Alunis, Rosu, Verde, Mierlei si Serpilor s-au format pe cale naturala, fiind de origine carstosalina, iar Lacul Negru este de origine antroposalina, luand nastere intr-o mina parasita, datand din vremea romanilor.

 

Fenomenul de disolutie a sarii, activat de infiltratia si permeabilitatea mare a depozitelor de cuvertura, a contribuit la formarea unor depresiuni de tasare de tipul dolinelor, poliilor, palniilor de sufoziune si chiar a depresiunilor de prabusire. Procesul de dizolvare a sarii s-a produs indeosebi la zona de contact dintre brecia sarii (formatiunea acoperitoare) si masivul de sare propriuzis, precum si pe fisurile din aceste masive.

 

Lacul Ursu s-a format intr-o depresiune de prabusire, consecinta a unui proces intens de dizolvare a sarii, la contactul cu depozitele acoperitoare. Ca o consecinta a aceluiasi fenomen s-a format si Lacul Alunis. Lacurile Rosu si Verde s-au format prin dizolvarea superficiala a sarii. Aceste patru lacuri formeaza un important complex, avand comunicatie intre ele, cu drenaj catre paraul Sarat care se varsa in paraul Sovata. Celelalte lacuri naturale - se gasesc in depresiuni izolate, de tipul dolinelor si poliilor si sunt putin adanci.

 

In aceasta zona lacustra, multe izvorase sarate isi fac aparitia la suprafata, provenind din apele de infiltratie care spala masivele de sare. Asemenea izvoare alimentau altadata Baile Ghera la baza de tratament.

  

 

De-a lungul anilor, lacurile sarate de la Sovata au suferit modificari atat in ceea ce priveste suprafata, cat si adancimea. La acestea au contribuit aluviunile aduse de pe versanti, vegetatia bogata din jurul lor, formarea permanenta a namolului etc. Ca urmare, in ultimii ani s-au luat masuri riguroase de protectie, in special a lacurilor principale, prin utilizarea rationala a resurselor naturale si prin prevenirea si combaterea poluarii mediului inconjurator si a efectelor daunatoare ale fenomenelor naturale. Astfel, "intregul sistem de exploatare a apei sarate, a namolului terapeutic din cele patru lacuri principale de la Sovata s-a refacut intr-o conceptie moderna, pe baza unor studii geologice, hidrologice, limnologice, chimice si biologice speciale, prin care sa se asigure protectia si o exploatare rationala, cu pastrarea si utilizarea fenomenului de heliotermie".

 

In prezent in Sovata exista sase lacuri sarate si doua cu apa dulce. In trecut au mai existat doua lacuri (Tineretului si Serpilor) care datorita colmatarii s-au transformat in mlastini. Lacuri cu apa sarata sunt Ursu, Mierlei, Rosu, Verde, Negru si Alunis. Cu apa dulce sunt lacurile Paraschiva si Dulce.

 

LACUL URSU

Lacul Ursu este cel mai mare lac heliotermic din lume si este unic in Europa. Lacul Ursu este considerat rezervatie naturala, ca lac sarat cu fenomen de heliotermie, bucurandu-se de un regim special de protectie. Lacul Ursu isi primeste in fiecare an miile de turisti care vin atat pentru relaxare cat si pentru vindecarea anumitor boli ginecologice, reumatismale, endocrine, metabolice, neurologice. Unii dintre noi se bucura de lacurile termale, altii de lacurile sarate iar, altii de lacul Ursu care le implineste pe amandoua. Efectul heliotermic se datoreaza efectului de sera produs de apa dulce ce curge la suprafata lacului, cu apa sarata concentrata. Citeste mai mult ...

 

LACUL ALUNIS

Lacul Alunis, este al doilea lac din statiune ca marime, are peste 3600 mp, adancimea maxima de 7 m si se afla in imediata apropiere a lacului Ursu. S-a format in anii '70 cu cativa metri mai jos (aproximativ 4 m) decat fratele lui mai mare, asa ca apa din Ursu se scurge in Alunis de unde apoi prin valea frumoasa si Paraul Sarat in Paraul Sovata. Este mai putin sarat decat Ursu dar cu toate acestea are pontoane si deci posibilitatea de a face bai terapeutice. Uneori, apa lacului este pompata la bazele de tratament. Lacul Alunis dispune si de namol terapeutic.

 

 

LACUL NEGRU

Cel mai vechi lac al statiunii este Lacul Negru, de origine antropica, format in anul 1710 prin surparea unei ocne. Lacul Negru are suprafata de peste 3800 mp si adancimea maxima de 6 m. Alimentarea cu apa a lacului se face prin precipitatii atmosferice, prin aportul apelor de siroire si prin panza freatica. Urmarind temperatura pe verticala, se constata, ca la orice lac helioterm meromictic, ca orizontul dulce-salmastru (de la suprafata) este sensibil la toate variatiile diurne si sezoniere ale temperaturii aerului, iar orizontul de apa de la 2 m adancime mentine temperaturi ridicate si constante, cu mici variatii de la sezon la sezon. La fund, temperatura apei este mai scazuta, pentru ca de la nivelul de 2 m, catre stratul inferior, caldura se propaga foarte incet. Fenomenul de heliotermie fiind mai putin evident ca in Lacul Ursu. Namolul Lacului Negru, cu un continut foarte mare de sulfura de fier coloidala, este unul dintre cele mai pretioase namoluri terapeutice din tara noastra. El contine o mare cantitate de vitamine, biostimuline, diastaze, hormoni estrogeni de natura vegetala, amoniu, HgS etc.

 

LACUL ROSU

Lacul Rosu este situat in continuarea lacului Ursu, la nord-vest, si formeaza impreuna cu lacul Verde un mic complex lacustru agreabil, iar culoarea rosie este data, vara mai ales, de miliardele de vietuitoare numite artemii - un crustaceu micut numit stiintific Artemia salina, care coloreaza apa intr-un rosu murdar, mai ales pe margini, unde apa este mai putin adanca. Apa lacului are o culoare rosiatica si datorita oxidului de fier. Lacul Rosu are forma literei S intoarse, are suprafata de cca 1000 mp si adancimea maxima de cca 2 m. Impreuna cu Lacul Verde constituie sursa principala de apa sarata pentru Lacul Ursu. Namolul de aici este folosit, uneori, la bazele de tratament


LACUL VERDE

Mai mic decat lacul Rosu, si aflat inaintea acestuia, de altfel cele doua comunica, poarta denumirea de Lacul Verde datorita reflectarii in apa a verdelui padurii, copacii aplecandu-si ramurile asupra lui. Lacul Verde, de forma ovala, are suprafata de cca 200 mp si adancimea maxima de 1 m. Ambele lacuri au in adancime un namol mineral salin cu sulfat de fier si calciu, ceea ce le confera un potnetial terapeutic deosebit, pentru viitor. Langa Lacul Verde se afla Masivul de sare.

 

LACUL MIERLEI

Cel mai tanar lac din statiune este Lacul Mierlei si dateaza de la inceputul anilor 1950, cu o adancime maxima de pana la 1 m. Namolul de aici se foloseste in tratarea durerilor de spate si a membrelor.


LACUL PARASCHIVA

Ultimul lac din salba de lacuri de la Sovata, este un lac dulcicol, format in urma precipitatiilor, cu o cantitate mai mica de sare dizolvata, astfel ca permite si existenta pestilor. Sedimentele sunt deosebit de groase si nu au strapuns stratul de sare.

 

MASIVUL DE SARE

Un alt obiectiv important al zonei este impresionantul masiv de sare, o cuta diapira din Praid care se intinde pana in Sovata pe 1600 m lungime si 500 m latime, terminandu-se la Sokoze pe Muntele de Sare. Cele mai inalte puncte ale Muntelui de Sare sunt Vf. Zoltan de 555 m si Vf. Sarea de 533 m. Masivul de sare se afla intr-o continua evolutie si fenomul de dizolvare a sarii este din ce in ce mai accentuat.

 

 

 

Alte obiective turistice si modalitati de recreere

Terenuri sportive, piscine, pescuit, canotaj, skilift - pista moderna de schi, excursii in imprejurimi (salile subterane ale Salinei din Praid, faimoasa ceramica de Corund, etc). Padurile din jurul statiunii Sovata va invita la drumetie iar aerul puternic ozonat face minuni pentru psihic.

 

Partii de ski Sovata

Partia din Sovata, singura partie de schi din judetul Mures, se află la cativa kilometri de statiunea balneara (la doar 3 km de Cabana Alunis pe un drum care este deschis atat vara cat si iarna).  Există doua partii, una de nivel mediu si alta pentru copii sau incepatori:

 

Partie

Dificultate

Lungime

Diferenta

nivel

Instalatie

Tunuri de

zapada

Nocturna

Alunis

medie

1100 metri

350 metri

telescaun

Nu

Da

Alunis 2

începători

300 metri

30 metri

teleschi

Nu

Da

 

Partia de ski aflata in administrarea proprietarului Cabanei REPAS este inzapezita aproape 6 luni pe an si reprezinta atractia oricaror categorii de schiori de la avansati la incepatori si are o lungime de 1200 m cu diferenta de nivel de 262 m pe traseul telescaunului. Partia este dotata si cu o instalatie de telescaun pe o distanta de 500 m cu o diferenta de altitudine de 128 m precum si cu o instalatie schi lift pe 200 m la partea de incepatori, fiind intretinuta zilnic cu ratrac si tun de zapada.

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: