Interferente.ro Lifestyle Frumusete Secretele frumusetii Cleopatrei cosmetice naturale

Vineri, 11 Iunie 2010 01:07

Secretele frumusetii Cleopatrei – cosmetice naturale

 

Fara indoiala, regina Cleopatra a reprezentat un ideal de frumusete pentru lumea antica. In secolul I i.Hr., Cicero spunea ca personalitatea ei era fermecatoare, sunetul vocii ei era dulce atunci cand vorbea. Dincolo de feminitatea tulburatoare a acesteia, care i-a facut pe Caesar si Marc Antoniu sa se indragosteasca, scrierile antichitatii releva preocuparea atenta a Cleopatrei pentru tratamentele cosmetice si ingrijirea corporala. De altfel, preocuparea pentru ritualuri de infrumusetare existau inca din antichitate, egiptenii fiind renumiti pentru impotanta pe care o acordau ingrijirii si aspectului fizic.

Descoperirile arheologice au scos la iveala faptul ca mormintele egiptene ascundeau truse de machiaj complexe. Membrii inaltei societati egiptene foloseau in igiena corporala zilnica apa minerala din izvoare si isi aplicau masti de argila provenite de pe malurile Nilului.

De asemenea, foarte importante erau uleiurile, care le hidratau pielea si ii ferea de razele puternice ale soarelui.

Ultima Regina a Egiptului, Cleopatra a VII-a, cultiva frumusetea ca pe o arta.

Din trusa ei de infrumusetare nu lipseau laptele de capra si magarita, mierea de albine, aloe vera, mineralele si namolul de la Marea Moarta, uleiul de chimen negru si fardurile pentru ochi specifice Orientului.

 

 

Laptele de capra/magarita

Cleopatra, asemeni femeilor din Roma Antica sau din Imperiul Incas, stia ca laptele e una din cheile frumusetii. Baile ei in lapte de magarita sunt proverbiale.

Cercetarile au demonstrat ca ingredientii activi din laptele de capra sunt identici cu cei din stratul protector al epidermei umane, calitate ce ii confera o mare biodisponibilitate. De asemenea, este antiinflamator, antibacterian, antialergic si antiage. Este bogat in aminoacizi, vitamine si minerale, in special in vitaminele A, E si B6 (riboflavina) cu puternice proprietati regenerante. Riboflavina participa activ in procesele metabolice, ajuta la formarea anticorpilor si a celulelor din piele. Contine un acid gras, acidul caprilic, care are proprietatea de a reduce PH-ul, protejand astfel pielea de invazia bacteriilor.


Mierea de albine

Cleopatra isi mentinea frumusetea si tonusul pielii datorita bailor in lapte de magarita in care turna miere.

Mierea a fost prima substanta dulce folosita de om, fiind pretuita in special de preoti in cadrul diverselor ritualuri. Cele mai vechi documente referitoare la miere sunt doua fragmente scrise in limba sumeriana. De la egipteni au ramas marturii privind modul de recoltare si folosire a mierii.

Mierea, dincolo de gustul sau extrem de placut, are extrem de multe proprietati benefice. In cosmetica, reprezinta „leacul  frumusetii”, utilizata atat pentru catifelarea si hidratarea pielii, dar si ca antirid. Cercetarile stiintifice dovedesc un bogat continut in apa, glucoza, minerale (sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf, siliciu), microelemente (beriliu, galiu, vanadiu, zirconiu, titan, nichel, staniu, plumb, argint), vitamine (B1, B2, B6, PP, H, B12, C, provitaminele A, vitamina K), acid pantotenic, acid folic, proteine, acizi organici, in total 435 de substante organice. Continutul de microelemente al mierii este similar cu cel al sangelui uman, de aceea mierea este foarte usor de asimilat. Utilizata in cosmetica, mierea mentine stralucirea pielii, eliminand excesul de sebum, stimuland-o si avand un important efect hidratant si antiseptic.  

 

 

Aloe vera – planta nemuririi

Legenda spune ca regina Egiptului isi aplica pe fata o masca care continea extract din pulpa acestei plante. Acelasi truc il folosea pentru tratamentul ochilor.

Cosmetica pretuieste proprietatile tonifiante ale sucului de aloe. Acesta grabeste regenerarea celulelor si impiedica imbatranirea pielii.

Beneficiile acesteia cuprind toata gama de probleme pe care le putem intampina in sfera dermato-cosmetica, intrucat are proprietati antibacteriere, antiinflamatorii, antioxidante, antimicotice, antivirale, extraordinara capacitate de cicatrizare si regeneranta, puternic hranitoare.

In tratamentele cosmetice, exceleaza prin actiunea sa puternica de hidratare, deoarece creeaza un film hidrolipidic la suprafata pielii, fiind capabil sa retina si sa fixeze apa in epiderma.

Descoperirile arheologice au evidentiat, pe zidurile si sarcofagele egiptene, datand din anul 4.000 i.Hr., imagini ale plantei numita aloe vera, foarte apreciata de egipteni.

Gelul transparent din interiorul frunzelor era folosit atat de Cleopatra, cat si de Nefertiti, pentru a-si mentine frumusetea stralucitoare. Prima marturie scrisa despre utilizarea farmaceutica a aloei a fost descifrata pe o tablita sumeriana de lut ars, din 1.750 i.Hr. Ulterior, planta apare mentionata in tratatul medical egiptean "Papirus ebers" si in "Cartea egipteana a remediilor", scrise in jurul datei de 1.550 i.Hr.

Bill Coats, farmacistul care a descoperit formula de stabilizare a gelului de aloe, afirma: "Cu aloe vera nu exista limite pentru binele ce poate fi facut". Astfel, extractul, obtinut prin concentrarea sucului din frunze, contine aproximativ 240 ingrediente active: vitamine, substante minerale, mono si poli zaharide, aminoacizi, enzime, etc., proprietatile sale magice datorandu-se unui efect sinergic pe care il au acesti compusi.

De pilda, ea asigura 20 din cei 22 de aminoacizi de care are nevoie corpul uman si 7 din cei 8 aminoacizi esentiali. Intr-un studiu efectuat asupra a 27 de pacienti cu diferite rani provocate de arsuri, s-a constatat ca gelul de aloe a tratat leziunile mai rapid decat vaselina, reducand timpul de insanatosire de la 18 la 11 zile si ajutand refacerea pielii fara cicatrici.

Efecte surprinzatoare s-au inregistrat si in tratarea psoriazisului. Testul s-a efectuat asupra a 60 de pacienti care sufereau de aceasta boala de aproximativ 9 ani. Studiul a fost programat pe o perioada de 4 luni si pacientii au fost tinuti sub observatie timp de inca 12 luni dupa aceea. La sfarsitul experientei, crema cu extract de aloe vindecase 80% dintre bolnavi.

 

Mineralele si namolul de la Marea Moarta

Regina a obtinut exclusivitate pentru producerea cosmeticelor, produselor farmaceutice si extractelor de la Marea Moarta, dupa ce Marc Antoniu a cucerit zona de dragul ei. Caravanele sale de camile strabateau desertul Sinai pentru a aduce extractele minerale si namolul din Marea Moarta.  Ea este o curiozitate si un dar al naturii. De-a lungul istoriei, locul a fost renumit pentru valoarea sarii, mineralelor si a climei speciale in tratarea unor afectiuni.

In Marea Moarta se gasesc
26 de minerale,  printre care magneziu, calciu, brom si potasiu. Comparativ cu 3% continut in saruri ale apei marii obisnuite, apa Marii Moarte contine 32% saruri si minerale,  acesta fiind si motivul pentru care plutim in apa Marii Moarte. Din aceste minerale, combinate cu uleiuri aromatice presate la rece, namol si alte ingrediente naturale, au fost manufacturate primele produse cosmetice si de ingrijire corporala (sapunuri, creme, uleiuri, masti), care au facut celebra frumusetea femeilor din Levant si Egipt.

 

Uleiul de chimin negru

Uleiul de chimin negru era folosit in antichitate de faraoni ca un remediu pretios in ingrijirea corpului. Acest ulei are efecte benefice asupra pielii uscate, sensibile si iritate datorita actiunii sale calmante, revitalizante si antiinflamatoare.

 

Machiaj ochi

Tehnica in machiaj folosita de egipteni este considerata o arta care continua sa inspire chiar si astazi. Femeile Egiptului antic trasau pe pleoapa inferioara a ochiului o dunga neagra cu Khol, pentru a da profunzime privirii, iar pentru pleaopa superioara foloseau fard in nuante vii.

Cleopatra folosea o combinatie de albastru marin si verde, isi rimela genele cu Khol dizolvat, iar la exteriorul ochilor isi aplica codite, pe care le alungea spre tample.

 

Secretele Cleopatrei in cosmetica naturala

Cu siguranta, nu oricine isi permite sa-si umple cada de baie cu lapte si sa calatoreasca astfel pe urmele Cleopatrei. Si totusi, exista cateva retete care pot adauga un plus de frumusete pielii dumneavostra dupa o baie de rasfat.

Cea mai simpla dintre ele este sa amestecam o cana de apa fierbinte cu o cana cu miere de albine si doua cani de lapte. Puneti in apa din cada o jumatate de cana de sare de mare, trei lingurite de bicarbonat de sodiu si adaugati solutia pe baza de lapte si miere.
Pentru
relaxare nu uitati de puterea lavandei si a laptelui. Puneti in blender sase lingurite de flori uscate de lavanda si amestecati bine cu zece picaturi de ulei esential de lavanda, doua cani de lapte integral si o jumatate de cana de miere de albine. Compozitia se toarna in apa fierbinte.

Pentru pielea uscata, exista doua retete excelente. Pentru prima reteta se incalzesc trei litri de lapte si se adauga 250 grame tarate de grau; compozitia se fierbe la foc mic, timp de 15 minute si apoi se pune in apa din cada. A doua reteta are la baza zerul si este foarte simpla: doi litri de zer se toarna in apa de baie (daca mirosul nu va place, puteti adauga cateva picaturi de uleiuri esentiale).

Pentru realizarea unei creme foarte eficiente amestecati bine o ceasca de miere, una de lapte de capra si 2 lingurite de gel de aloe vera. Aplicati pe fata dimineata si seara cu un tampon. Amestecul se poate pastra la frigider pana la 3 saptamani. Veti constata efectele miraculoase asupra tenului, care capata suplete si stralucire.

Daca va doriti o crema exfolianta naturala amestecati, in parti egale, miere, bicarbonat de sodiu cristalizat, saruri de la Marea Moarta. Pentru o autentica aroma antica, adaugati uleiuri esentiale de tamaie sau mir, deoarece acestea erau foarte pretuite de vechii egipteni. Cu pasta astfel obtinuta, masati-va trupul. Lasati cateva minute sa actioneze, apoi spalati-va. Veti constata efectele minunate de curatire si exfoliere, precum si de catifelare a pielii.