Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Sechelele posttraumatice si recuperare balneara

Marţi, 16 Iulie 2013 11:20

Sechelele posttraumatice si recuperare balneara

 

Afectiunile sistemului locomotor de origine traumatica prezinta o importanta crescuta in medicina actuala, datorita inmultirii accidentelor rutiere, dar si personale sau casnice. Sa vedem, insa, daca sechelele acestor traumatisme au indicatie de cura balneara.

 

In majoritatea cazurilor, dat fiind ca la consecintele morfo-functionale ale traumatizarii tesuturilor sistemului locomotor se adauga si efectele negative ale imobilizarilor necesare si ale actului chirurgical insusi. In aceste conditii, dupa traumatismele membrelor si coloanei vertebrale raman de obicei sechele morfo-functionale. Recuperarea ce urmeaza, de obicei, fazei ortopedico-chirurgicale poate fi facuta si in statiunile balneare, unde exista conditii de dotare si de tehnicitate a cadrelor, folosindu-se alaturi de mijloacele fizio-kinetoterapeutice de baza, avantajele oferite de factorii naturali, respectiv unele tipuri de ape minerale, namolurile sau helioterapia.

 

Atat pentru traumatismele recente, cat mai ales pentru sechelele lor tardive, balneoterapia sau mai bine zis recuperarea in mediul balnear este o metoda moderna si in acelasi timp foarte veche, daca avem in vedere faptul ca soldatii romani isi vindecau ranile din razboaie in statiuni termale de tipul celor de la Baile Herculane.

Avand in vedere complexitatea tipurilor lezionale si a modificarilor fiziopatologice, precum si varietatea topografica a afectiunilor post-traumaticeale membrelor si vertebrale, metodologia de tratament recuperator este foarte bogata, cuprinzand practic, toate formele kinetoterapiei, electroterapiei si masajului, carora li se adauga tratamentul cu factori naturali ca belneoterapia, aplicatiile cu namol, helioterapia, etc.

Apele minerale cele mai importante sunt:

- apele termale oligominerale ca cele de la Baile Felix, Baile 1 Mai, Geoagiu-Bai, Vata de Jos;

- apele termale sulfuroase ca cele de la Baile Herculane, Mangalia, etc.;

- apele sulfuroase de diferite concentratii ca cele de la Calimanesti, Baile Govora, Pucioasa, etc.;

- apele sarate de concentratie de la Eforie Nord, Techirghiol, Ocna Sibiului, Amara, Sovata.

Namolurile indicate sunt cele de tip sapropelic de la Techirghiol, Amara, Sovata, Lacul Sarat sau de turba de la Vatra Dornei.

 

Climatul, prin posibilitatile de helioterapie atat in statiunile de pe litoral sau din zonele cu bioclimat de stepa joaca un rol insemnat in recuperarea afectiunilor posttraumatice.

 

Tulburarile vasculo-trofice cutanate si circulatorii venolimfatice de la nivelul extremitatilor pot beneficia in mare masura de balneatie externa cu bai sarate, bai sulfuroase, bai carbogazoase sau mofete ca si de metodele de fizioterapie ca baile galvanice, hidroterapia alternanta, inotul in lacuri cu ape minerale sarate concentrate, masajul centripet, termoterapia locala umeda blanda cu namol, terapia posturala antidecliva, masajul penumatic cu aparate de tip angiomat, etc.

 

In refacerea tesuturilor moi traumatizate un rol deosebit revine helioterapiei si bailor minerale sarate, surfuroase, terapiei cu namol si, bineinteles, tuturor formelor de terapie prin miscare, inclusiv hidrokinetoterapia in bazine sau lacuri naturale cu apa minerala.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: