Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Scapa de matreata in mod natural

Sâmbătă, 31 Mai 2014 22:15

Scapa de matreata in mod natural

scapa de matreata in mod naturalMatreata este o afectiune a pielii capului ce poate sa afecteze pe fiecare om la un moment dat, iar acest lucru este extem de deranjant si inestetic. Ne vom referi atat la ceea ce e matreata, cat si factorii care duc la aparitia matretei, iar implicit tratamentul si metodele pentru a scapa de matreata intr-un mod cat mai natural.

Matreata si forme de manifestare

Dar, ce este matreata? Din punct de vedere medical, matreata este o forma de dermatita seboreica, o eczema care determina descuamarea excesiva a celulelor pielii de pe zonele paroase ale corpului. Avand in vedere aceste aspecte, e clar ca matreata poate afecta atat scalpul, cat si sprancenele sau pieptul, in cazul barbatilor. In functie de forma de manifesta a matretii, veti reactiona in consecinta.

Daca e vorba de o cantitate mica de matreata, nu trebuie sa va ingrijorati. E ceva normal deoarece e o urmare fireasca a descuamarii fiziologice a celulelor de la nivelul epidermei.

Daca e vorba de o cantitate mai mare de matreata, atunci trebuie sa reactionati, sa luati masuri si sa urmati un tratament, mai ales atunci cand matreata e insotita de roseata si iritatie. Nu trebuie sa neglijati aceste aspecte, caci matreata poate fi o cauza principala a caderii parului, dar si semnul unor afectiuni precum psoriazis sau infectii fungice.

Matreata, aparitie, cauze si factori declansatori

S-au facut multe cercetari, insa tot nu se cunoaste cauza exact a aparitiei matretei. Totusi, pot fi amintiti cativa factori care stau la baza aparitei ei, precum si cauze:

- Afectiuni cronice;
- Dermatita seboreica. Dermatita seboreica duce la exfolierea excesiva a a pielii scalpului;
- Expunerea la frig sau caldura, soare, vant, etc. E binecunoscut faptul ca trecerea de la un anotimp la altul poate agrava acesta afectiune – matreata;
- Folosirea excesiva, neadecvata a unor produse de ingrijire a parului (fixativ, gel, spuma de par, vopsea);
- Hipersecretia glandelor sebacee. E bine de stiut si de mentionat ca seboreea este prezenta indeosebi la persoanele cu tenul gras sau mixt, provocand adesea un disconfort.
- Infectii fungice;
- Modificari hormonale;
- O alimentatie deficitara, saraca in zinc si vitamina B;
- Predispozitie genetica. De obicei, matreata tnde sa se transmita in familie. Asadar, atentie si precautie.

- Psoriazis;
- Sistem imunitar slabit;
- Stresul fizic sau emotional;

- Un stil de viata haotic, atat in privinta mancarii, cat si consum de alcool.

Matreata – remedii, metode de prevenire si tratament

In general, se recurge la folosirea sampoanelor antimatreata, existente pe piata, precum si la  masajul scalpului in timpul samponarii. Din magazine si farmacii poti fi cumparate sampoane speciale, cu ingrediente antifungice, care ajuta la tratarea matretei, precum cele cu acid salicilic, sulfat, zinc pyrithione, ketoconazol sau pe baza de carbune. Pentru inceput, acestea vor fi folosite zilnic si vor fi lasate sa actioneze asupra pielii scalpului circa 5 minute. Dupa o perioada regulata de timp, va trebui sa fie schimbat samponul, caci isi va pierde eficienta - pielea scalpului obisnuindu-se cu ele.

De asemenea, se recurge la frectionarea usoara a pielii capului cu diferite lotiuni antimatreata si chiar la clatirea excesiva a parului dupa spalare, pentru inlaturarea excesului de celule.

Totusi, sunt situatii in care sampoanele si lotiunile antimatreata nu au efect. In acest caz, nu ezitati sa apelati la medicul specialist, care va va recomanda un tratament adecvat, in functie de cauzele matretii.

Nu in ultimul rand, pentru a scapa de matreata, incearcati sa tineti seama de urmatoarele sfaturi:

- Uscati parul liber, ori de cate ori aveti ocazia. Uscati-va parul cu uscator de par doar daca e neaparat necesar si tineti cont ca aerul nu trebuie sa fie prea fierbinte.

- Daca urmati un tratament antimatreata, evitati vopsitul si permanentul pe cat este posibil.

- Masati-va scalpul regulat, timp de cateva minute. In acest fel veti activa circulatia sangvina si veti indeparta celulele moarte.

- Incercati sa va hidratati pielea capului prin masaj saptamanal, utilizand ulei de masline/ulei de in/ulei de ricin. In acest fel veti reusi sa hidratati pielea uscata a capului. Procedura e simpla: va inveliti parul intr-un prosop si lasati sa actioneze uleiul utilizat timp de aproximativ jumatate de ora, dupa care va spalati cu sampon si va clatiti. Daca aveti par gras, ar fi bine ca atunci cand va clatiti, sa adaugati in apa cateva picaturi de zeama de lamaie ori otet de mere.

- Nu exagerati cu produsele de ingrijire a parului, mai ales cele nepotrivite tipului dvs. de par. Nu faceti decat sa accentuati problemele!

- Straduiti-va sa adoptati un ritm echilibrat de viata, un stil alimentar sanatos.

- Alungati stresul din viata dvs., fie el fizic, fie el emotional.