Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Ridichea neagra beneficii si calitati terapeutice

Miercuri, 29 Ianuarie 2014 19:41

Ridichea neagra - beneficii si calitati terapeutice

Ridichea neagra beneficii si calitati terapeuticeRidichea neagra este o leguma care se consuma mai putin, cu toate ca poseda numeroase beneficii si calitati terapeutice asupra starii de sanatate. Ridichea neagra este frecvent folosita in tratamente si medicina populara pentru a trata accesele de tuse, in special la copii. Nutritionistii o recomanda mai ales in dietele de sezon rece, deoarece contine antioxidanti eficienti impotriva racelii si gripei, dar benficiile sale nu se opresc aici. Astfel, acesta poate fi folosita cu succes in urmatoarele afectiuni:

·        Bronsita cronica si astm – ridichea neagra are un continut bogat in substante active sulfurate, care ajuta la fluidizarea secretiilor bronsice.

·        Afectiuni respiratorii – ridichea neagra este utila mai ales in cazurile de gripa si raceala, protejand sistemul respirator de infectii. Poate fi folosita cu succes la tuse, nas infundat, dureri de gat, ajutand la eliminarea substantelor nocive din bronhii si plamani. In cazul tusei, se ia o ridiche potrivita ca dimensiune. Se scobeste in interior cu un cutit si se umple golul cu miere. Se lasa intr-un loc cald pentru cateva ore, dupa care se consuma – se bea sucul obtinut si se mananca ridichea.

·        Afectiuni hepatice – are proprietati depurative si energizante, ajutand la eliminarea toxinelor din ficat.

·        Afectiuni renale – consumul de ridichi ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in rinichi, reducand posibilitatea formarii calculilor renali, inhiband infectiile urinare. De asemenea, se diminueaza senzatia de arsura in timpul urinarii, datorita proprietatilor antiinflamatoare.

·        Alergii – se consuma ridichea neagra sub forma de salate sau suc.

·        Colica biliara – se bea in fiecare zi cate o cana de suc de ridiche neagra indulcit cu putina miere.

·        Constipatie, diaree, balonare, dureri abdominale – consumul de ridichi negre, prin continutul sau bogat de fibre si apa si prin proprietatile sale antibateriene, contribuie la miscarile regulate ale intestinului, ajuta la mentinerea echilibrului florei intestinale, elimina toxinele din intestine.

·        Eczeme – se recomanda ridichea in cazurile si problemele de piele, precum eruptii cutanate, piele uscata, datorita proprietatilor sale dezinfectante. O masca cu ridiche neagra curata excelent tenul, avand un efect purifiant. In acest sens, se tamponeaza obrazul cu zeama proaspata de ridiche neagra, se lasa sa actioneze, apoi se clateste obrazul cu apa minerala dezacidulata.

·        Guta – ridichea are proprietati depurative, favorizand eliminarea apei din tesuturi.

·        Infectii – ridichea neagra detoxifiaza ficatul, contribuind la regenerarea celulelor hepatice. De asemenea, se regleaza productia si fluxul bilei, eliminand excesul de bilirubina din sange. Efectele benefice se resimt in cazurile de icter, litiaza biliara, insuficienta hepatica, colecistita, protejand ficatul si vezica biliara de infectii.

·        Lipsa poftei de mancare – daca suferiti de boli hepatice, biliare sau doar de o lipsa a poftei de mancare se recomanda sa adaugati ridichea neagra in salate sau garnituri.

·        Reumatism cronic – se bea cate un sfert de pahar dintr-un amestec din trei parti de suc de ridiche neagra, doua parti de miere, o parte de alcool si o lingura de sare la o jumatate de litru de amestec.de asemenea, se pot unge incheieturile dureroase.

·        Tensiune arteriala – se asigura reglarea tensiunii arteriale si se imbunatateste circulatia sanguina, datorita continutului de potasiu.

Ridichea neagra este indicata la copii pentru combaterea starilor de oboseala si anemie. Tot la copii, ridichea neagra poate fi folosita ca remediu impotriva rahitismului, ajutand la fixarea calcului in oase si la fortifierea organismului, ajutand in procesul de crestere si dezvoltare.

Ridichea neagra este folosita inca din antichitate pentru proprietatile sale terapeutice. Ea contine vitamine (A, B, C), minerale (sodiu, potasiu, fosfor, iod, sulf, magneziu) si fibre alimentare. Dupa cum am vazut, beneficiile aduse prin consumul de ridichi negre sunt numeroase, iar formele prin care se administreaza sunt variante. De exemplu:

·        Ca atare – se curata de coaja, se spala si se taie felii subtiri. Se sareaza si se lasa un pic la odihnit. Apa pe car eo lasa se scurge inainte de consum.

·        In salate – se prepara cu otet, ulei si sare. Dupa ce se sareaza, se lasa la odihnit, apoi se scurge apa stransa, care poate cauza probleme in procesul digestiei.

·        Suc – se storc mai multe ridichi negre cu ajutorul storcatorului electric. Se consuma simplu sau, pentru a evita orice problema de odin digestiv, in amestec cu suc de morcov sau telina. Calmeaza tusea si este un excellent fortifiant in cazul copiilor cu probleme de crestere sau care sun obositi mereu. O alta reteta este cea pentru tuse. Se scobeste o ridiche neagra si se pune in ea miere de albine. Se bea sucul care se formeaza.