Interferente.ro Lifestyle Retete Retete de cozonac cu stafide

Miercuri, 22 Februarie 2012 04:00

Retete de cozonac cu stafide

 

Cozonacii nu sunt usor de preparat, insa gustul lor este unul deosebit. Majoritatea pastram traditia si, mai ales la evenimente si sarbatori - Paste, Craciun, etc., pregatim mese gustoase si preparam cozonaci. Va prezentam cateva retete de cozonaci cu stafide (ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas pentru fiecare reteta de cozonac).

 

Cozonac cu stafide

 

Ingrediente

1 kg faina
drojdie

6 oua

4 linguri ulei
250 gr zahar
200 gr unt
½ l lapte
sare

rom
½ baton de vanilie
150 gr stafide

 

Mod de preparare

Se freaca zaharul cu galbenusurile si se pregateste aluatul. Se inmoaie drojdia intr-o cana cu jumatate din laptele caldut, dupa care se amesteca cu jumatate din faina intru-un vas emailat. Se lasa la dospit jumatate de ora. In alt vas, uns in prealabil cu ulei sau unt, se pune restul de faina, la care se adauga 2 albusuri batute spuma cu toate galbenusurile, aluatul, romul, vanilia si laptele caldut. Compozitia obtinuta se framanta, dupa care se lasa la crescut.

S ung formele de copt cu unt, aluatul trebuie sa umple jumatate din formele de copt. In aceasta faza se adauga stafidele sau alte ingrediente. Dupa preferinte, cozonacii se pot face si impletiti. Inainte de introducerea in cuptorul incins, cozonacii se ung cu galbenus amestecat cu zahar.

 

 

Cozonac simplu cu stafide

 

Ingrediente

500 gr faina

drojdie

2 oua

5-6 linguri zahar

200 ml lapte

100 gr unt

esenta de rom

150 gr stafide sau fructe confiate

 

Mod de preparare

Se framanta un aluat din faina, drojdie, oua, zahar, lapte si unt (usor incalzite) si esenta de rom. Cand aluatul este moale, se aseaza la crescut circa 40 de minute, intr-un loc caldut si bine acoperit cu un prosop de bucatarie. Dupa ce a crescut aluatul, il rasturnam pe masa pe care am presarat putina faina in prealabil si il intindem pana la o grosime de aproximativ 2 degete. Presaram stafidele (sau fructele confiate), il rulam si il framantam usor pentru a se dispune cat mai bine stafidele.

Se aseaza intr-o forma tapetata cu hartie de copt si de lasa la crescut circa 20 de minute, dupa care se da la cuptor.

 

 

Cozonac trandafir cu stafide si branza

 

Ingrediente pentru aluat

500 gr faina

25g drojdie proaspata

125 gr zahar

250 ml lapte

100 ml ulei

unt

3 galbenusuri

1 galbenus pentru uns

sare

zahar vanilinat

coaja rasa de lamaie

o lingura miere de albine pentru uns

Ingrediente pentru umplutura

150 gr urda

250 gr branza de vaci

3 oua

250 gr stafide

100 gr zahar

zahar vanilat

coaja de lamaie rasa

sare

rom

Mod de preparare

Se amesteca branzeturile cu galbenusurile, apoi se adauga toate celelalte ingrediente: sarea, zaharul, stafidele, aromele, iar la urma se bat albusurile spuma si se incorporeaza compozitiile.

Pentru aluat, se pune intr-un vas la incalzit laptele impreuna cu uleiul si untul, apoi se adauga sarea, zaharul si coaja de lamaie. Se amesteca continutul pana la omogenizare si este lasat apoi sa se racoreasca.

Pregatim intre timp maiaua. Frecam drojdia cu o lingurita de zahar pudra, adaugam o lingurita de faina si o lasam la dospit.
Avand toate ingredientele pregatite, amestecam.

La final, intindem aluatul in forma si il ungem cu amestecul de branza (dupa preferinte, stafide) si il rulam.

Se taie ruloul in 2 parti si fiecare bucata in alte 3 parti. Le asezam in picioare intr-un vas termorezistent tapetat cu unt si faina. Rulourile nu trebuie sa stea inghesuite, ci asezate distantat, intrucat aluatul va mai creste pana se va dubla.
Lasam vasul acoperit cu folie inca jumatate de ora, timp in care dam foc la cuptor. Se unge cozonacul cu galbenusul pastrat frecat impreuna cu o lingura de miere de albine, apoi il introducem la cuptor.

Pofta buna!

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: