Interferente.ro Lifestyle Retete Retete de cozonac cu mac

Miercuri, 15 Februarie 2012 04:00

Retete de cozonac cu mac

 

Cozonacii nu sunt usor de preparat, insa gustul lor este unul deosebit. Majoritatea pastram traditia si, mai ales la evenimente si sarbatori - Paste, Craciun, etc., pregatim mese gustoase si preparam cozonaci. Va prezentam cateva retete de cozonaci cu mac (ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas pentru fiecare reteta de cozonac).

 

Cozonac cu mac

 

Ingrediente pentru aluat

350 gr faina
25 gr drojdie
40 gr zahar
50 gr unt
120 ml lapte
sare
1 ou
coaja rasa de la ½ lamaie

Ingrediente pentru umplutura

50 gr zahar
120 gr apa
200 gr mac
50 gr unt
coaja rasa de la ½ lamaie

 

Mod de preparare

Pentru umplutura, se fierbe zaharul in apa, se adauga macul macinat, untul si se amesteca bine. Drojdia se dizolva cu zahar in putin lapte cald. Se amesteca apoi cu faina, sarea, zaharul, untul si laptele. Se framanta aluatul obtinut si se lasa la dospit. Se intinde o foaie pe care se presara umplutura. Se ruleaza si se aseaza intr-o forma de chec. Se mai lasa putin la crescut, dupa care se unge cu ou batut. Se da la cuptor.

 

 

Cozonac cu mac si alune

 

Ingrediente pentru aluat

500 gr faina

200 gr unt

5 oua

250 gr zahar

drojdie

150 ml lapte

rom

coaja rasa de lamaie

zahar vanilat

sare

 

Ingrediente pentru umplutura

200 gr seminte de mac macinate

100 gr alune

100 gr zahar

200 ml lapte dulce

1/2 baton de vanilie

 

Mod de preparare

Dizolvam drojdia in 2 linguri de lapte, amestecam bine cu 2 linguri de zahar si 2 de faina. Caramelizam zaharul ramas si stingem cu laptele. Amestecam pana se topeste zaharul, dupa care-l lasam la racit. Amestecam maiaua cu restul de faina, laptele caldut, ouale, praful de sare, romul, zaharul vanilat si coaja de lamaie.

Framantam bine si adaugam treptat untul topit pana se formeaza un aluat omogen si elastic. Lasam compozitia la crescut circa jumatate de ora, la loc cald.

Intre timp, macinam semintele de mac, le fierbem in lapte cu zaharul si batonul de vanilie pana incepe sa se ingroase, dupa care il lasam sa se raceasca. Cand este rece, il amestecem cu alunele zdrobite.

Impartim aluatul in doua, intinzem 2 foi, adaugam umplutura de mac si alune, rulam foile, apoi le rasucim una cu alta si le asezam in tava unsa si tapetata. Lasam la crescut compozitia inca 20 de minute, presaram deasupra seminte de mac si introducem tava in cuptorul bine incins pentru circa 40-50 de minute.

 

 

Cozonac cu mac si stafide

 

Ingrediente pentru aluat

2 kg faina

600 gr zahar

1 l lapte

10 oua

200 ml ulei

200 gr unt

100 gr drojdie de bere

3 lamai

200 gr stafide

esenta de rom

sare

 

Ingrediente pentru umplutura

400 gr mac

200 g5 zahar

40 ml lapte

2 linguri gris

esenta de rom

 

Mod de preparare

Se cerve faina in lighean, iar la mijloc se pune drojdie cu putin lapte cald. Se amesteca bine si se lasa la crescut. In restul de lapte se adauga 500 gr zahar si coaja de lamaie rasa. Se sparg 8 oua, se separa albusurile si se bat cu 100 gr zahar, iar galbenusurile se bat cu 1 lingurita de sare. Spalam stafidele si le stropim cu esenta de rom. In maiaua crescuta se adauga treptat laptele cald, galbenusurile, stafidele si jumatate din albusurile batute spuma. Framantam bine cu uleiul si untul calde si lasam aluatul la crescut.

 

Pentru umplutura vom da macul prin masina de cafea si il fierbem cu laptele, grisul si zaharul. Il lasam la racit, apoi adaugam albusul ramas si fiola de rom. Rupem bucati din aluatul crescut, il intindem pe planseta in foi si le umplem cu compozitia de mac. Foile le vom rula si le vom pune in tavi. Cozonacii vor fi unsi cu ou batut.

 

Pofta buna!

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: