Interferente.ro Sanatate Naturiste Remedii naturiste pentru tuse si dureri in gat

Duminică, 16 Ianuarie 2011 12:56

Remedii naturiste pentru tuse si dureri in gat

 

Raceala, boala cea mai cunoscuta, dar si cea mai banala, se manifesta prin dureri in gat, dureri de cap, stranut, infundarea nasului, respiratie greoaie, uneori febra.

Durerile de gat pot fi provocate de o angina (infectia amigdalelor), o iritatie locala legata de surmenajul coardelor vocale, sau de factori externi, ca praful, aerul uscat sau fumul de tigara. Medicamente antalgice, vandute fara reteta, ca Ibuprofenul sau Paracetamolul, pot usura temporar durerea, dar gargarele si infuziile calmeaza, adesea, mai repede iritatia sau senzatia de arsura in gat. Cel mai adesea, durerile de gat sunt insotite si de tuse.

 

Iata cateva remedii, retete si tratamente naturiste ieftine si eficiente! 

 

Ceaiul de ceapa

Chiar daca nu suna tocmai bine, acest tratament da rezultate excelente. Pe vremuri, bunicile noastre se tratau eficient de tuse doar cu ajutorul ceaiului de ceapa. Se fierbe o ceapa intreaga, cu tot cu coji si cu mustati, pana scade apa la jumatate din cantitatea initiala. Se pot adauga si nuci, eficiente pentru tuse. Se adauga miere de albine sau se aplica un mic truc: se topeste 1 lingura de zahar intr-un ibric, apoi se adauga apa si ceapa cu coaja la fiert. Va avea un gust mai atenuat de ceapa! Se beau pe parcursul zilei 2-3 cani de ceai, cu inghitituri mici.

De asemenea, se pot face infuzii din coaja aurie de la ceapa. Sunt eficiente!

 

Ridiche cu miere de albine

Tot un truc din batrani invatat este sa scobesti putin o ridiche neagra si sa pui in scobitura miere de albine. Se lasa o zi la macerat. Se consuma 4-5 linguri pe zi din acest lichid, intre mese, dar una se ia dimineata, pe stomacul gol.

Datorita efectelor antibacteriene, ridichea este foarte eficienta in tratarea tusei.

 

Compresele cu hrean

Razuim hrean proaspat, il punem intr-un prosop si asazam compresa pe piept si apoi pe spate. Chiar daca simtim o senzatie intensa de caldura, trebuie sa incercam sa rezistam cat mai mult.

 

Usturoi

Preparam o pasta din 4 catei de usturoi, 1 lingura de miere si un varf de lingurita cu praf de ardei iute. De cate ori vom simti nevoia, vom lua cate o lingurita din aceasta pasta si vom mesteca bine inainte de a inghiti.

Supa fierbinte cu usturoi. Pisam 2-3 catei de usturoi si ii punem intr-o cana de supa fierbinte, inainte de a o manca. Caldura lichidului combinata cu efectul antiseptic al usturoiului ne vor potoli durerea de gat.

 

Gargara

Pentru o ameliorare rapida si durabila a bolii, nimic nu e mai eficient decat o gargara cu apa sarata. Sarea are proprietati antiseptice si favorizeaza expectorarea. Se pune intr-un pahar apa calduta si 1 lingura de sare, amestecand pana se dizolva sarea. Se face gargara cat mai adanc, apoi  se scuipa.  Se repeta procedeul din ora in ora.

Bicarbonatul de sodiu folosit in gargara calmeaza, si el, inflamatia gatului. Se pune o jumatate de lingurita de pulbere la un pahar de apa.

Se poate face gargara cu apa calduta cu otet de mere si miere de albine. La o cana de apa adaugam o lingura de otet.

Cimbrul si salvia contin virtuti anti-durere de gat. Bogate in uleiuri esentiale si tanin, au efecte benefice, daca sunt folosite in gargara.

Cunoscuta inca din antichitate, salvia da un ulei aromat cu proprietati anti-inflamatoare foarte puternice, in caz de inflamare a gatului si a gurii.

2-3 picaturi de ulei aromat de salvie, diluat in 10 cl apa, este mai activ decat infuzia preparata cu plante, dar daca o preferam, facem un decoct din coaja de salcie (aproximativ 4 lingurite de coaja maruntita la o cana de apa) si il folosim de cateva ori pe zi pentru gargara.

Cimbrul poseda aceleasi calitati antiseptice si anti-infectioase ca si salvia. Infuzia de cimbru poate fi amestecata cu o lingurita de miere si folosita, de asemenea, in gargara. Durerile de gat se calmeaza si daca vom mesteca cateva frunzulite de cimbru proaspat.

Tot pentru gargara putem incerca o infuzie de galbenele (trei lingurite la o cana de apa). La fel de eficienta este si tinctura de galbenele. Turnam 3 lingurite de tinctura in 200 de ml de apa si facem gargara de trei ori pe zi. In cazul tincturii de patlagina, adaugam 4 lingurite la 100 de mililitri de apa si repetam operatiunea de trei ori pe zi.

!!!Atentie, apa nu trebuie sa fie fierbinte (aceeasi regula se aplica si cand vine vorba de celelalte alimente pe care le consumam), deoarece aceasta poate irita mult mai tare gatul.

 

Supliment de prim ajutor

Vitamina C. Luam 100 mg de vitamina C de trei ori pe zi, pana la disparitia durerii. Indiferent daca durerea de gat este provocata de o simpla raceala, un virus gripal sau streptococ, vitamina C ne va stimula sistemul imunitar, ajutandu-ne sa luptam contra infectiei. In caz de diaree, micsoram doza.

Echinacea. Luam cate 200 g de echinacea, de patru ori pe zi, sub forma de pilule, sau cate un capacel de tinctura de echinacea, pusa in ceai fierbinte. Se ia de 3-4 ori pe zi.

 

Cand e necesar sa mergem la medic?

Nu trebuie sa fugim la medic pentru orice simptom minor de raceala. Incearcam leacurile pe care le avem la indemana, iar daca vom constata ca starea ni se agraveaza este recomandat sa ne prezentam la un consult medical.

 

Iata cand trebuie sa ne ingrijoram:

§         In caz de febra mai mare de 39 de grade Celsius si persistenta acesteia;

§         Atunci cand apare durere la respiratie;

§         In cazul respiratiei suieratoare;

§         Atunci cand apare puroi/sangerare in sputa;

§         In caz de tuse care dureaza mai mult de 7 zile;

§         In caz de tuse care reapare dupa cateva saptamani;

§         In caz de dispnee in timpul efortului sau chiar in repaus.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: