Interferente.ro Descopera Istorie Regele Mihai I al Romaniei

Marţi, 25 Octombrie 2011 01:15

Regele Mihai I al Romaniei

 

Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. Este fiul Regelui Carol al II-lea si al Reginei-mama Elena. Este stra-stranepot al reginei Victoria a Marii Britanii si var de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai este una dintre ultimele figuri publice in viata din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial.

 

Mihai I este ultimul monarh al regatului roman. Indeplinind rolul de suveran in doua randuri, regele Mihai nu a reusit sa detina puterea in stat decat formal. In prima perioada de domnie (20 iulie 1927-8 iunie1930) tara a fost condusa de Consiliul de Regenta, regele fiind mult prea tinar, iar in cea de-a doua (6 septembrie 1940-30 decembrie 1947) puterea a fost detinuta mai intai de Ion Antonescu pana in 23 august 1944 si de comunistii sustinuti de Rusia sovietica dupa aceasta data si pana la data abdicarii sale fortate. Regele Mihai nu a depus juramantul in fata parlamentului, conform uzantelor, prima data pentru ca era minor, iar la a doua inscaunare deoarece parlamentul fusese suspendat de Carol al II-lea, predecesorul sau.

 

Mihai I a fost cunoscut ca Rege al Romaniei, Principe al Romaniei, Principe de Hohenzollern in perioada domniei tatalui sau, Regele Carol al II-lea, si apoi ca Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia.

 

Prima domnie a Regelui Mihai I a inceput in 1927, dupa moartea bunicului Sau, Regele Ferdinand I. Regele-copil a fost tutelat de o Regenta condusa de unchiul Sau, Principele Nicolae al Romaniei. Detronat de tatal sau, dupa doar trei ani de domnie sub regenta, a reprimit coroana un deceniu mai tarziu, dupa abdicarea fortata a lui Carol al II-lea, la 6 septembrie 1940, domnind peste regimul progerman al maresalului Ion Antonescu. Din 1941, regele Mihai a fost maresal al Romaniei. La 10 mai 1941, de ziua nationala a Romaniei, prin decret semnat de Ion Antonescu, regele Mihai a fost inaltat la gradul de maresal, bastonul fiindu-i inmanat de conducatorul statului.

 

In timpul razboiului, Regele i-a imbarbatat pe ostasii romani care au luptat pentru reintregirea tarii, prin recuperarea Basarabiei ocupate de sovietici. Nu a fost, insa, de acord cu depasirea liniei Nistrului si cu inaintarea Armatei Romane in interiorul URSS, alaturi de armatele Germaniei naziste. In ciuda refuzului Maresalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotarat trecerea Romaniei in tabara aliatilor sai traditionali. Acest act de curaj a scurtat razboiul cu 6 luni si a crutat vietile a sute de mii de oameni.

 

Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurarii autoritatilor comuniste (greva regala fiind apogeul acestor incercari). Dupa colaborarea Romaniei cu Germania in al Doilea Razboi Mondial și dupa ce forțele sovietice au patruns pe teritoriul Romaniei, regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu. S-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946.

 

In cele din urma, a fost obligat sa abdice, la 30 decembrie 1947, sub amenintarea uciderii, in caz de refuz, a 1.000 de tineri detinuti de comunisti. Actul abdicarii, semnat sub amenintare, este ilegal si lovit de nulitate. Mai mult, actul nu a fost niciodata sanctionat de Parlamentul Romaniei.

 

Dupa abdicare Regele s-a stabilit la Versoix (Elvetia). Revenirea sa in tara nu a fost permisa pana in 1997. Cu ocazia implinirii varstei de 90 de ani, la 25 octombrie 2011, Regele Mihai I a fost invitat sa rosteasca un discurs in fata camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: