Interferente.ro

Vineri, 13 Iunie 2014 01:01

 

Patimile Ioanei d’Arc de Carl Dreyer

 

Patimile Ioanei d’Arc de Carl DreyerFilmul lui Carl Dreyer din 1928 este deopotriva, “istoria unui personaj istoric” intrat in legenda (faimoasa Ioana d’Arc), “istoria unor patimi” (a unor pasiuni sau, mai bine zis, a unui crez) si “istoria unui proces”. Inspirat direct din minutele vestitului proces al Ioanei d’Arc si de supliciul eroinei la Rouen, Patimile Ioanei d’Arc rememoreaza in imagini episoadele confruntarii dintre judecatori si victima, concentrand actiunea pe principiul unitatii de timp si spatiu.

 

Lipsit de cuvinte (filmul sonor era abia pe cale sa se nasca), filmul lui Dreyer izbuteste performanta – senzationala in felul ei – de a trece neobservata absenta cuvantului (aceasta intr-o actiune bazata pe un continuu dialog!).

 

Jocul interior al sentimentelor si gandurilor personajelor angrenate in conflict domina imaginea, conferind profunzimi analizei psihologice intreprinse cu ajutorul aparatului de filmat: o analiza psihologica lenta si insistenta, cu deosebita forta de esentializare a conflictului tragic.

 

Datoria principal a unui cineast, considera Dreyer, este “sa descrie viata interioara si nu cea exterioara”. Patimile Ioanei d’Arc materializeaza in imagini aceasta idee a autorului, deloc lipsita de indraznzala in deceniul al treilea. Un rol important, decisiv, in filmul lui Dreyer il detine prim-planul.

 

S-a exclamat in epoca: “niciodata nu am vazut finite atat de apropiate pe un ecran!”; si cam asa stau lucrurile. Dialogul dintre Bine si Rau, dintre autoritate si constiinta care a condus la supliciile si sacrificarea “fecioarei din Orleans” este un dialog de priviri, de ganduri, de sentimente, de stari. Un realism “total” domina imaginea: pentru a-l obtine, regizorul a renuntat la butaforie, ba, mai mult, a sacrificat si parul interpretei (Renee Falconetti), taiat – din necesitati de scenariu – pe parcursul filmarilor.

 

Peste multi ani, in 1962, un alt cineast reprezentativ, Robert Bresson, avea sa reia pe ecran “minutele” celebrului proces, in Procesul Ioanei d’Arc ... Istoria istoriei continua ...