Sâmbătă, 20 August 2016 00:25 |
Pastrarea vitaminelor in conservele preparate in gospodarie
Conservele de fructe si legume preparate si sterilizate in casa nu se deosebesc dupa gust si dupa valoare alimentara de conservele preparate industrial deoarece metodele de lucru si cerintele fata de materia prima sunt aceleasi. In timpul conservarii nu au loc pierderi importante de zaharuri si alte substante alimentare din fructe si legume daca nu se tine seama de pierderile la spalarea lor cu apa si la oparire. Daca se foloseste apa de la oparirea fructelor pentru umplerea lor in borcane sau pentru preparare siropurilor, atunci pierderile se pot reduce la minimum.
Situatia este alta in privinta pastrarii vitaminelor deoarece vitamina C se dizolva in apa si se poate pierde in timpul spalarii si oparirii si se oxideaza la aer, indeosebi in prezenta fierului, cuprului si a altor metale. De aceea, pentru pastrarea ei in conservem spalarea si oparirea fructelor si legumelor se va face in cadrul timpului necesar pentru fiecare gen de fructe sau legume.
Pentru oparire nu sunt recomandabile vase necositorite ci este mai bine sa se foloseasca vase emailate. Fierberea si oparirea fructelor si legumelor se va face in vase acoperite, astfel produsul va avea un contact mai mic cu aerul si vitamina C se va pierde intr-un grad mai mic.
Cutitele pentru curatatul fructelor si legumelor vor fi din otel inoxidabil.
Sitele pentru strecurarea fructeor folosite la pireu se recomanda sa fie tot din otel inoxidabil sau, daca acesta lipseste, din fire.
Respectarea acestor recomandari duce la pastrarea vitaminei C in proportie de 75% din cantitatea ei initiala.
In acest mod, prin folosirea unei materii prime bune si printr-o prelucrare buna, se pot obtine in conditii casnice conserve cu destule vitamine.
Continutul in vitamine al conservelor se poate mari daca la materia prima se adauga produse care sunt foarte bogate in vitamine. Pentru un om matur sunt necesare in alimentatie 50-70 mg vitamina C. Daca ea se gaseste in coacaze in cantitate de 800 mg la 100 g, aceasta inseamna ca pentru un om sunt necesare doar 16-25 g coacaze negre. Daca se tine seama ca dupa conservare se pierde 30% din vitamina C, atunci sunt necesare aproximativ 35 g coacaze.
Este recomandabil ca la pregatirea pireului sau sucului din mere, pere, prune sa se adauge pireu sau suc din coacaze negre. La fierberea pireului sau sucului de tomate se va adauga pireu obtinut prin strecurarea ardeului rosu oparit, iar la conservarea sau marinarea tomatelor, castravetilor si altor legume se adauga bucati de ardei rosu. Asemenea adaosuri nu ridica numai continutul in vitamine al conservelor, dar imbunatatesc mult gustul, aroma, culoarea si aspectul exterior.
Foarte bogat in vitamina C este macesul. In fructele proaspete de maces se gasesc pana la 3000 mg de vitamina C, in 100 g. Macesele sub forma de pireu sau bucati se pot adauga in compoturi si alte conserve. Se pot, de asemenea, prepara pireuri de sine statatoare din macese, ambalate in borcane mici si sterilizate 40-50 minute la 100ºC. Un asemenea pireu se poate adauga iarna nu numai in conservele de fructe, ci s in mancarurile obisnuite: budinci, jeleuri, etc.
Newer news items:
Older news items:
|
Horoscop Berbec martie 2018 Afla horoscop Berbec martie 2018. Afla previziunile astrologice pentru luna martie 2018 pentru zodia Berbec: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreCe trebuie sa stim despre degeraturi Prin notiunea stricta de degeratura se intelege numai un accident local al frigului, lasand deopotriva influenta frigului asupra intregului organism. Cu toate ca aceasta denumire...
Read moreFelicitari amuzante de Craciun de colorat Craciunul este un moment al bucuriei si veseliei. Este momentul in care trebuie sa zambim mai mult, sa avem inima mai deschisa si sa fim...
Read more6 decembrie, ziua Sfantului Nicolae - imagini Ne apropiem de 6 decembrie, ziua Sfantului Nicolae, cunoscut mai ales sub denumirea de Mos Nicolae. Acesta are grija de fiecare membru al familiei si...
Read moreHoroscop Scorpion august 2013 Afla ce prezic astrele si horoscopul in luna august 2013 pentru zodia Scorpion: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreVasele antice Cand un lichid este turnat intr-un vas de lut, porii acestuia absorb o anumita cantitate. Prin actiunea lor, bacteriile pot inlatura acest lichid din straturile de la suprafata lutului,...
Read moreMarea piramida a lui Keops - mister, stiinta si arta In primul document istoric care prezenta, impreuna, cele 7 minuni ale lumii – De septem orbis miraculis (sec. II i.d. Ch.)...
Read moreFelicitari animate Craciun Craciunul e sarbatoarea unui miracol, e sarbatoarea renasterii sperantei oamenilor prin nasterea lui Iisus Hristos in Bethleem. E vremea colindelor care se inalta catre cer. E momentul in...
Read moreFunctiile memoriei si ale poeziei Ce a putut provoca nasterea unei culturi puternice si profunde, ca cea araba? E o intrebare la care incercam sa gasim un raspuns in...
Read moreMesaje si sms-uri de dragoste engleza-romana - Valentine’s Day Love is not about finding the right person, but creating a right relationship. It's not about how much love you have in...
Read moreEfectele terapeutice ale culorii VIOLET Culoarea violet corespunde chakrei crestetului capului - coroana, care este asociata cu energia spirituala. Culoarea sa complementara este galbenul. Este culoarea demnitatii, onoarei, respectului de sine...
Read moreLusitania - telepatie sau spionaj Marele transatlantic Lusitania, plecat la 1 mai 1915 din New York cu 1255 pasageri si un echipaj de 651 oameni, a fost torpilat de un submarit...
Read moreNasterea Universului Cum s-a nascut Universul? Iata o intrebare la care vrem un raspuns. Pe cand nu erau planete care sa se roteasca in jurul Soarelui, pe cand nu erau stele...
Read moreCiorapei si ghetute in asteptarea mosului Au venit din nou sarbatorile de iarna, Mos Nicolae si Mos Craciun va asteapta cu surprize. In asteptarea lui puteti colora cizmulitele si sosetele...
Read moreCarenta si excesul de vitamina F Vitamina F este denumirea atribuita acizilor grasi nesaturati esentiali: linoleic, linolenic si arahidonic, care sunt indispensabili organismului uman, dar nu pot fi sintetizati de acesta....
Read moreAfectiuni ginecologice si tratament prin cura balneara In tratamentul afectiunilor ginecologice de diferite tipuri au fost realizate progrese insemnate datorita farmacoterapiei moderne si chirurgiei functionale ginecologice. Cu toate acestea, interesul pentru...
Read more