Interferente.ro Turism Romania Orasul Brasov repere istorice si turistice

Joi, 16 Iunie 2011 16:05

Orasul Brasov - repere istorice si turistice

 

Orasul Brasov este unul dintre cele mai frumoase si mai vizitate orase din Transilvania. Brasovul este situat in centrul tarii, in depresiunea Brasovului, si este resedinta judetului Brasov. Are o suprafata de 267,32 km² si o populatie de aproximativ 278.000 de locuitori.

 

Amplasarea la altitudinea de circa 625 m, in curbura interioara a Muntilor Carpati, face ca Brasovul sa fie situat intr-o zona deosebit de pitoreasca. Puteti sa va bucurati de crestele semete ale muntilor Postavaru, Bucegi, de Poiana Brasov, una dintre cele mai cunoscute statiuni din Romania, si de Muntele Tampa. Important de precizat este faptul ca, Muntele Tampa, pinten al masivului Postavarul, cu o inaltime de aproximativ 960 m este singura rezervatie naturala din lume situata in mijlocul unui oras.

 

In partea de sud, orasul este strajuit de Masivul Piatra Mare cu o altitudine de 1844 m. In jurul orasului se ridica dealurile Warthe, Melcilor, Cetatii (Straja), Morii, Sprenghi si Stejeris.

 

Masivul Postavarul, inclus prin statiunea de iarna Poiana Brasov in oras, face ca Brasovul sa fie considerat orasul aflat la cea mai mare altitudine din Romania (Varful Postavarul avand o altitudine de 1799 m).

 

Patronul spiritual al orasului este considerat a fi Fecioara Maria. Statuia acesteia se afla pe unul dintre contraforturile Bisericii Negre, indreptat spre Casa Sfatului, avand stema Brasovului sculptata dedesubt in relief.

 

Scurt istoric

Prima atestare documentara a orasului Brasov dateaza din 1234, cand orasul a aparut in Catalogul Ninivensis cu numele de Corona. Pe parcursul secolelor urmatoare, localitatea este mentionata sub mai multe denumiri printre care Brassovia, Barasu, Brasu, Braso, Brasso, Brassov.

 

Inconjurat din trei parti de munti, acesta a constituit un loc perfect pentru ridicarea unei cetati medievale. Vechiul oras infiintat de Cavalerii Teutoni este unul din putinele orase din Evul Mediu care s-a conservat atat de bine in negura vremurilor.

 

Pozitia geografica a orasului a facut ca Brasovul sa fie centrul in care se adunau bogatiile vremii si se intalneau oamenii importanti ai timpurilor. Breslele puternice (aurari, tesatori, postavari, armurieri, fierari, aramari si croitori) au transformat Brasovul intr-un puternic centru mestesugaresc. S-au construit aici ziduri de cetate si bastioane, turnuri de supraveghere si de paza, depozite si piete, ateliere si pravalii, hanuri, biserici si spitale, toate dupa moda oraselor medievale europene. Aceste constructii pot fi vazute astazi colindand strazile Brasovului.

 

In perioada 1950 - 1960 orasul Brasov este fortat sa poarte numele de Orasul Stalin dupa numele lui Iosif Vissarionovici Stalin. Pe parcursul existentei sale orasul este cucerit in mai multe randuri de catre turci, tatari, fortele habsburgice si de asemenea a trecut prin multe epidemii de ciuma si incendii.

 

Calamitati abatute asupra Brasovului

Cutremure: 1473, 1590, 1662, 1738, 1802, 1940, 1977, 1986, 1990

Furtuni: 1457, 1490, 1599, 1667, 1673, 1682, 1913

Incendii: 1461, 1519, 1689, 1718

Invazii: 1241 (tatari), 1421 (turci), 1438 (turci), 1658 (tatari)

Ciuma si alte epidemii mortale: 1495, 1510 - 1511, 1530 - 1531, 1572, 1588, 1602 - 1603, 1646, 1660 (pentru prima data se iau masuri eficiente de stapanire a focarului), 1756.

 

 

Obiective turistice

 

Brasovul a avut o dezvoltare rapida, tranformandu-se dintr-un oras medieval, intr-un oras cu un farmec unic care provine din imbinarea armonioasa de modern si vechi.

 

Monumentele istorice si edificiile religioase intalnite pe strazile Brasovului iti ofera prilejul unei calatorii in timp. Centrul istoric este foarte bine conservat si inspira imaginea unui targ prosper al anilor 1800 cu dotarile secolului XXI pentru confort.

 

Cladiri, monumente si locatii speciale

Piata Sfatului este probabil cel mai cunoscut si cel mai vizitat loc din oras, fiind un simbol al orasului Brasov. Inima vechiului oras germanic, numita in documente Markplatz, este inca inconjurata pe alocuri de zidurile originale ale cetatii. Piata Sfatului era locul in care negutatori autohtoni, reprezentanti ai tuturor etniilor (romani, sasi, maghiari, s.a.) se adunau pentru a-si expune si vinde marfurile, in cadrul targurilor organizate periodic la Brasov, in Evul Mediu. Piata era atent supravegheata de functionari ai cetatii, insarcinati cu pastrarea ordinii si regulilor. Fiecare negustor care participa la targ avea un loc stabilit de Consiliul Orasenesc in care avea dreptul sa-si aseze marfa. Toate marfurile ce intrau in oras erau vamuite la poarta care se afla odinioara in capatul strazii Muresenilor.

Casa Sfatului - se mai numea si "Turnul trompetilor", deoarece de aici se dadea alarma cand vreun pericol ameninta orasul. De aici judecatorul turnului veghea asupra ordinii care trebuia respectata de targoveti. Cladirea a fost completata in perioada Renasterii si a barocului. Aici, in Casa Sfatului se hotara asupra treburilor importante ale orasului si tot aici erau primiti de catre mai marii vremi oaspetii princiari.

Cetatea Brasovului - asezata sub poalele dealului Tampa, Cetatea Brasovului a fost construita pentru a apara locuitorii orasului si pe cei din asezarile din jur de invaziile turcilor. Ea a fost ridicata la indemnul lui Sigismund de Luxemburg in anul 1395, iar la lucrarile de fortificare s-au folosit: piatra, nisip din albiile raurilor si roca muntilor, mana de lucru fiind asigurata de brasoveni si de satenii din Bod, Harman, Sanpetru si Ghimbav. Bastioanele cetatii au fost construite cu scopul de a intari capacitatea de aparare a fortaretei.
Bastionul tesatorilor - este situat in partea sud-vestica a cetatii si este cel mai bine pastrat din cele sapte bastioane, cate a avut cetatea inainte. In interiorul monumentului se disting trei niveluri de coridoare de aparare. Numele de Bastionul tesatorilor provine din faptul ca a fost incredintat spre aparare breslei tesatorilor. Este considerat o constructie unica de acest gen din tara.

Turnul Alb - este situat pe Dealul Straja, la 59 m departare de zidurile cetatii. Turnul, in forma de potcoava, cu diametrul de 19 m si inaltimea de 14 m, dateaza din 1494. Turnul avea cinci niveluri interioare si tot atatea guri de foc.

Turnul Negru - este asezat pe o stanca si a fost construit, ca si Turnul Alb, in 1494 pe Dealul Straja, in dreptul bastionului Fierarilor. El dispune de trei galerii etajate cu trei randuri de guri pentru atac si un sistem de legatura cu cetatea Brasovului.
Promenada de sub Tampa 

Casa Negustorilor a fost constuita intre anii 1541-1547 de catre Apollonia Hirscher, vaduva cunoscutului jude al Brasovului. Astazi, cladirea adaposteste restaurantul si crama "Cerbul Carpatin".

Poarta Ecaterinei - este singura poarta medievala pastrata. Ea fost aparata de breasla croitorilor. Este acoperita cu un turn ascutit, prevazut in cele patru colturi cu turnulete, semn al dreptului de jurisdictie pe care-l avea cetatea asupra locuitorilor domeniilor ei. Deasupra se vede stema Brasovului din 1559.

Scheii Brasovului - reprezinta cea mai veche parte a orasului Brasov. Vechii scheieni, care practicau negotul in Moldova si Muntenia, ajunsesera sa strabata Levantul si Balcanii, pana departe in Siria si Egipt. Ei au protejat prin danii lacasul de cult si invatatura, care astazi a devenit complexul muzeal Scheii Brasovului.

Poarta Schei - datand din 1827.

Troitele din Schei - cea mai veche datand din 1291.

Strada Sforii - este cea mai ingusta strada din Romania. Ea dateaza inca din Evul Mediu, fiind situata in zona Scheii Brasovului.

Aleea Dupa ziduri

Strada Republicii

Strada Muresenilor

 

Biserici si alte obiective de cult

Biserica Neagra - construita intre 1384 si 1477 pe locul unei vechi bazilici romane, este cea mai mare constructie in stil gotic din Romania, avand cea mai mare orga din Europa. Biserica Neagra impresioneaza prin masivitate, prin arhitectura deosebita, precum si prin trecutul ei istoric. Masoara  89 m lungime, 25-37 m latime si are o inaltime de 42 m, inaltimea turnului bisericii cu cruce este de 65 m. Biserica Neagra poate adaposti inauntrul ei aproximativ 5.000 de oameni. In zidul bisericii se afla o inscriptie care il atesta ca prim ctitor al acesteia pe parohul Thomas Sander. Initial biserica s-a numit Sfanta Maria, ca dupa incendiul din 1689, datorita culorii zidurilor arse, sa primeasca numele de Biserica Neagra. In interiorul bisericii se regasesc portaluri construite in stil gotic, o colectie de covoare orientale, urme de fresce ale lui Matei Corvin.

 

 

Biserica Sf. Nicolae - constuita in secolul al XIV-lea este situata in partea cea mai veche a orasului - Scheii Brasovului. Este o adevarata catedrala a ortodoxismului, ctitorie a unui sir de voievozi din tara Romaneasca si Moldova. Portile vechi din lemn si troitele de pe inaltimile inconjuratoare dau Scheiului o culoare aparte. Actuala cladire a fost construita pe locul unei bisericute din lemn.

Biserica Sf. Bartolomeu - secolul al XIII-lea

Biserica Sf. Martin de pe Straja

Biserica Sf. Gheorghe - infiintata intr-un vechi conac de vanatoare

Sinagoga Neologa - este un lacas de cult evreiesc construita intre anii 1899-1901, in stil neogotic cu accente maure.

 

Muzee

Muzeul de Istorie Brasov, aflat in Casa Sfatului

Casa Muresenilor

Muzeul primei scoli romanesti, din Schei, avand expusa prima carte tiparita in limba romana

Muzeul Fortificatiilor din Tara Barsei, amenajat in Bastionul Tesatorilor

Muzeul-restaurant Cetatuia, aflat in vechea fortificatie de pe Straja (Dealul Cetatii)

Punctele muzeale din Turnul Negru, Turnul Alb si Bastionul Graft

Muzeul de Arta

Muzeul de Etnografie

Muzeul Civilizatiei Urbane Brasov - deschis in 2009 este primul muzeu de acest gen din tara.

 

Biblioteci

Biblioteca Judeteana Gheorghe Baritiu (B-dul Eroilor, Nr.35)

Biblioteca Judeteana 1 (Str. Anghel Saligny, Nr.15)

Biblioteca Judeteana 2 Bogdan Alexandru (Str. Verii, Nr.1)

Biblioteca Judeteana 3 (Str. Soarelui, Nr.6)

Biblioteca Judeteana 4 (Str. Bersei, Nr.2)

Biblioteca Judeteana 5 (B-dul Grivitei, Nr.51)

Biblioteca Britanica (B-dul Eroilor, Nr.33)

Biblioteca Judeteana de Muzica si Arte Plastice (B-dul Eroilor, Nr.33)

 

Parcuri si rezervatii naturale

Tampa

Poiana Brasov

Pietrele lui Solomon

Gradina Zoologica din Noua

Parcul Nicolae Titulescu

Parcul Consiliul Europei

Parcul Trandafirilor

Parcul Tractorul

Scuarul Berzei

Scuarul Mihai Eminescu

 

Obiective turistice in apropierea Brasovului

Castelul Bran

Poiana Brasov

Predeal

Zona agro-turistica Bran-Moeciu

Masivul Piatra Craiului

Muntii Bucegi

Manastirea Sambata de Sus

Muntii Fagarasului

Belvedere

Cetatea Rasnov

Biserica - cetate Prejmer

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: