Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Obiceiuri si credinte stravechi de Anul Nou

Marţi, 29 Decembrie 2015 00:36

Obiceiuri si credinte stravechi de Anul Nou

Obiceiuri si credinte stravechi de Anul Nou iarnaIn multe parti ale Romaniei, in seara Anului Nou se practica numeroase obiceiuri si credinte stravechi.

De exemplu, in partile de munte in seara de An Nou se strang baietii si fetele in cate o casa de om si fac diferite jocuri.

Pe o masa de lemn se aseaza mai multe oale noi cu gura in jos, sub care se pun mai multe lucruri precum paine, bani, oglinda, inel, etc. Dupa ce s-au asezat astfel de obiecte in fata fiecarei fete, fara sa vada ceilalti, se ridica pe rand cate una din oanele astfel asezate, zacand ca fiecare lucru prevesteste viitorul si norocul. De exemplu: daca sub oala ce se ridica se afla bani, zic ca sotul sau sotia ce o va lua, va fi bogata cu bani.

Daca nimereste paine, se zice ca va fi bogat sau bogata, cu averi multe. Daca nimereste oglinda, se zice ca sotul sau sotia va fi frumoas/frumoasa, etc. In acest mod, cu fiecare lucru se repeta jocul de mai multe ori.

Un alt loc poate fi facut cu bilete pe care se scriu nume de baieti si de fete.

Dupa terminarea acestor jocuri, baietii pleaca. Fiecare fata matura camera unde se gaseste si cu gunoiul pe care il matura iese si el afara. In care parte aude cainii latrand, acolo se zice ca se marita.

Dupa aceasta, fiecare fata se duce cu vitele mari de prin grajdurile oamenilor si scoala cate una, zicand: Hei, hei la anu, hei la doi, hei la trei, etc. Daca vita s-a sculat imediat, e semn ca fata se va marita anul acela. Daca se va scula a a doua, la a treia strigare, etc., fata se va marita la al doilea sau al treilea an, etc.

Dupa acest joc, se duc pe la grajdurile cu pari si numara parii orideunde ar fi incepand numarul de la 10 inapoi pana la 1. Numaratoarea se face pe la spate cu mainile inapoi. Cand a ajuns cu numaratul la parul numarul 1, se opreste si-l leaga cu fir rosu pana a doua zi cand il poate vedea bine cum este. Daca parul are coaja, zice ca barbatul ce il va lua va fi bogat, iar de va fi fara coaja va fi sarac. De asemenea, de va fi inalt, mic, stramb, etc. asa va fi si barbatul.

Obiceiuri si superstitii de Anul Nou

Datini si obiceiuri de Anul Nou

Traditii si obiceiuri de Revelion

In afara de aceste jocuri mai sunt si altele. Pe vatra unde arde focul, se curata cenusa bine si se pune cate o samanta de canepa. Dupa cum samanta sare mai aproape, persoana numita va trai mai putin, cu cat sare mai departe, cu atat va trai mai mult. Aceasta se mai face si cu peri de porc pe vatra arsa.

Aceste din urma jocuri se fac si in fiecare familie.

Cercetand pe fiecare dupa cum sunt asezate, ca si lunile anului, in care va gasi apa ii arata ca luna va fi ploioasa, iar care nu va avea nimic sau va fi szantata, e semn ca luna va fi secetoasa.

Acesta e calendarul plugarului din fiecare an.

Putini sunt cei care mai tin la aceste obiceiuri si credinte stravechi de Anul Nou, insa taranii si bunicii nostri, familiile de la tara pastreaza asemenea datini si cred in ele.