Interferente.ro Sanatate Ghid de prim ajutor Mobilizarea traumatizatului si degajarea pacientului traumatizat

Miercuri, 15 Septembrie 2010 12:05

Mobilizarea traumatizatului

 

Degajarea pacientului traumatizat

La locul accidentului se face doar in scopul prevenirii pericolului iminent care poate sa apara. Degajarea victimei se face de persoane bine instruite stiind faptul ca o mobilizare incorect efectuata poate agrava foarte mult situatia pacientului.

 

Urmatoarele situatii pot impune degajarea pacientului:

§                      pacientul se afla intr-o incapere cu fum sau foc;

§                      pacientul se afla intr-o masina instabila, ce urmeaza a se rasturna;

§                      pacientul se afla intr-o masina cu pericol iminent de explozie.

Inainte de a incepe degajarea victimei se verifica sa nu fie prinse picioarele pacientului de pedale, se desface centura de siguranta.

  

 
Salvatorul introduce o mana sub bratul victimei si va mentine capul in ax, iar cealalta mana se introduce prin spatele victimei, se agata de cureaua victimei si cu miscari usoare se incearca scoaterea ei din autoturism, avand permanent grija de mentinerea capului imobilizat de umarul salvatorului.


Odata scoasa din masina, asezarea ei pe sol impune de asemenea respectarea anumitor reguli cu foarte mare strictete si anume: capul va fi mentinut in permanenta in ax.

 

In cazul in care victima este gasita culcata pe burta, examinarea nu se poate face decat dupa asezarea lui in decubit dorsal (culcat pe spate). Pentru acest lucru este nevoie de minimum trei persoane. Unul dintre salvatori se aseaza la capul victimei, il v-a pune in ax si il v-a imobiliza comandand intreaga operatiune de intoarcere. Ceilalti salvatori se vor aseza lateral de victima, cat mai aproape de ea, ridicand bratul dinspre salvatori in sus, langa capul victimei. La comanda celui aflat la cap, toti salvatorii vor efectua intoarcerea in acelasi timp, mentinand in permanenta coloana pacientului in ax.

 

Odata asezat pe spate se poate efectua examinarea primara si secundara a pacientului iar pentru transport se poate folosi targa metalica, de lemn sau vacuum.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: