Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Menta o planta medicinala minune cu nenunarate utilizari pentru sanatate

Duminică, 21 Mai 2017 00:18

Menta - o planta medicinala minune cu nenunarate utilizari pentru sanatate

Menta - o planta medicinala minune cu nenunarate utilizari pentru sanatateCunoscuta si sub denumirea de izma, recoltata la inceputul infloririi si uscata la umbra, menta este o planta medicinala minune care are nenumarate utilizari in farmacia casei pentru sanatate. Mirosul fin, aptrunzatori, gustul aromatic, placut, racoritor caracterizeaza aceasta planta medicinala care contine ulei voltil, acizi si alcooli alifatici, tanin, subatante minerale, etc. Preparatele din frunze de menta actioneaza in principal ca excitant asupra terminatiilor nervoase din piele si mucoase, ca antispastic asupra sgincterelor si mai ales ca antidiareic.

Infuzia de menta

Infuzia se pregateste din: o lingura de frunze uscate care se pun in 1.2 l de apa rece la plamadit pentru 20 de minute. Se strecoara apa respectiva si se pune la fiert. Cand clocoteste, se toarna peste frunze si se acopera. Vasul se lasa la racit 20 de minute.

Infuzia obtinuta nu se indulceste cu zahar, ci se bea ca atare astfel: cate o ceasca inainte de mese pentru declansarea poftei de mancare; cate o ceasca dupa masa in caz de digestie grea, dupa mese abundente. Infuzia de menta are rezultate excelente in caz de balonari, in combaterea diareei, in calmarea menstruatiei insotita de dureri. In toate cazurile nu se depasi cantitatea de 1.2 l e infuzie pe zi, nu se va prepara mai mult decat cantitatea necesara pentru o zi. Persoanele suferinde de ulceratii gastrointestinale nu vor folosi infuzia de menta.

Plamada cu ulei

100 g de frunze de menta uscate si maruintite se pun intr-un litru de ulei. Bine astupata, sticla, de culoare inchisa, se lasa la loc insorit timp de 2-3 zile, apoi se pune intr-un vas cu apa si se fierbe 3 ore. Uleiul se filtreaza apoi prin tifon dublu si se lasa in aceeasi sticla sa se dospeasca timp de 4-5 saptamani. Acest ulei se poate folosi in afectiuni ale zonelor dureroase reumatice sau musculare, in dureri de urechi (se pun 3-4 picaturi) in irigatii ale cailor nazale.

Frunzele proaspete de menta frecate pe frunte calmeaza durerile de cpa. De asemenea, potolesc durerile in nevralgii, starile de mancarime rebele, durerile cauzate de intepaturile de viespi si albine.

In apa baii, un sfert de kilogram de planta maruntita, pusa intr-un saculet de panza, are efect racoritor si tonifiant.

Sirop spirtos

O mana buna de frunze de menta proaspete se pun la plamadit la rece intr-un vas acoperit cu 1 litru de spirt rafinat de 80 de grade. Se lasa 2 saptamani, dupa care se pregateste un sirop din 250 ml de apa si 250 g de zahar. Cand siropul s-a racit, se combina cu plamada strecurata si se agita foarte bine.

In caz de colici intestinale sau tulburari nervoase se iau 2-3 linguri pe stomacul gol.

Pregatit cu o cantitate de dubla de frunze de menta, acelasi sirop se intrebuinteaza in calmarea palpitatiilor de inima (cate o lingura), in dureri de dinti, in dureri reumatice, precum si pentru combaterea urticariei.

Menta, aceasta planta medicinala cu largi intrebuintari, nu trebuie sa lipseasca din farmacia casei.