Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Martisorul semnificatie simbol si origine

Miercuri, 26 Februarie 2014 23:44

Martisorul - semnificatie, simbol si origine

Martisorul semnificatie simbol si origineMartie este cunoscut tuturor drept luna lui martisor sau luna martisorului. Dar, sa ne referim la martisor, o traditie romaneasca veche, cu continuitate. Cuvantul Martisor este un diminutiv pentru Martie. Denumirea sa veche a fost mart – o forma mostenita din latinescul martius, insa in prezent avem varianta populara martie – de provenienta slavona si neogreceasca. Indiferent de denumire, a ramas insa un vechi obicei, acela de a purta martisor (un mic obiect decorativ) mai ales in prima zi a lunii martie.

Exista credinta ca cine poarta martisor va avea sanatate, noroc si va fi aparat de boli si deochi. De obicei, la obiectul purtat de adaugau fire de ata rosie si alba, impletite. Firul rosu semnifica primavara cu focul si caldura Soarelui, iar firul alb semnifica iarna care tocmai a trecut. Daca rosul este simbolul sangelui, al vietii si feminitatii, albul este simbolul intelepciunii si al masculinitatii. De fapt, acest snur reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, lumina-intuneric, caldura-frig, razboi-pace, s.a.m.d. Snurul este purtat la gat sau la piept. Pe vremuri, de acest snur se lega o moneda de bronz, de argint sau de aur. Tipul de moneda indica statutul social.

De ce se poarta martisorul incepand cu 1 Martie? Pentru ca, oficial, primavara incepe in luna martie: acum natura reinvie la viata, pasarile se intorc, florile infloresc. Conform unor credinte populare, oamenii chiar leaga de un trandafir ori de un pom inflorit acest martisor cu snur, pentru a aduce noroc in casa si familie. Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia, cea cu 12 cojoace, in timp ce urca cu oile la munte.

Originea traditiei de a da si de a primi martisoare exista inca de pe vremea Imperiului Roman, iar sarbatoarea avea drept scop de a preamari pe zeul Marte. O alta varianta spune ca aceasta sarbatoare a martisorului este de origine geto-daca, avand drept scop celebrarea renasterii naturii.

Dincolo de obiceiuri si simboluri legate de martisor, martisorul ramane o intruchipare a bucuriei de a trai, a dragostei de viata, un semn al renasterii naturii odata cu sosirea primaverii. Oricum, martisorul pare sa fie un talisman, aducator de noroc, oferit de 1 martie alaturi de felicitari si urari de bine, sanatate, bucurii, impliniri si dragoste. Mai mult, martisorul este un simbol al puritatii sufletesti, al focului si al luminii, deci si al soarelui, iar lumea il cunoaste si il tine in mare cinste, mai ales copiii.

“O noua viata astazi de viata veche legi,

Dau muguri pretutindeni din vestedele crengi.”

Ion Pillat - Martisor