Vineri, 21 Ianuarie 2011 16:35

Maramures

 

“Maramuresul este unul din cele mai frumoase zone ale tarii. Un om se poate considera implinit daca a sadit un pom, a intemeiat o familie si a vizitat cel putin o data Maramuresul. Situat acolo unde se agata harta-n cui Maramuresul traieste din propriile traditii si frumuseti arhitecturale si geografice.”

Maramuresul ca regiune geografica si etno-culturala este alcatuita din Depresiunea Maramuresului, aflata pe cursul superior al vaii Tisei, si pantele muntilor care o inconjoara: Muntii Oasului, Gutai, Tibles si Rodnei spre vest si sud, Muntii Maramuresului si Carpatii Padurosi la est si nord.

 

Etimologie

In ceea ce priveste etimologia cuvantului Maramures este compus din Mara (origine traco-dacica: stanca) si Mures.

 

Regiuni administrative

Judetul Maramures

Judetul Satu-Mare

 

Turism

Maramuresul este un loc care trebuie neaparat vizitat de catre toti cei care au ca pasiune excursiile, calatoriile si aventura. Acest loc incarcat cu istorie ofera vizitatorilor cateva obiective turistice exceptionale, vestite atat in tara cat si in strainatate. Maramuresul ofera un peisaj spectaculos si incantator pentru ochii oricarui turist. Natura de o frumusete salbatica, bisericile de lemn, oamenii si traditiile locului, atrag ca un magnet.

Masivul Pietrosul din Muntii Rodnei adaposteste o rezervatie naturala cu numeroase urme glaciare, declarata de UNESCO rezervatie a biosferei. La poalele muntilor, se regaseste statiunea balneoclimaterica si de odihna - Borsa.

Cavnicul, devenit peste noapte capitala schiului din nordul si nord-vestul tarii, ofera mai ales in sezonul de iarna amintiri de neuitat celor care poposesc pe una dintre multele partii aflate in localitate. Dintre acestea cele mai importante sunt Partia Icoana si Partia Roata, nivelate si echipate la standarde europene si cu strat de zapada ce persista pana in aprilie.

 

Alta rezervatia geologica din Maramures este Creasta Cocosului (12 km de Baia Sprie)  din Muntii Gutai (1.438 m). Aceasta se numara printre formele bizare si de o rara frumusete din tara. Reprezentand o portiune dintr-un vechi crater vulcanic, este constituita din andezite bazaltice cu piroxeni si biolit. Aceasta fortareata naturala este de o rara salbaticie. Peretii sunt dantelati, abrupti, amenintatori, prapastiosi, pe alocuri avand o linie verticala. Escaladarea este dificila si riscanta.

Alte vai si cascade: Valea Izei, Marei, Puzdrele si Cailor.

Din Viseu se urca cu Mocanita (trenuletul) pe Valea Vaserului, un tinut impadurit, strabatut de cale ferata forestiera, cu ecuartament ingust (lungime 60 km). Valea Vaserului formeaza un defileu ingust cu numeroase izvoare minerale si este una dintre cele mai spectaculoase, mai salbatice si mai frumoase vai din Romania. Zona poate fi stabatuta cu un trenulet tras de locomotive cu abur.

Exista o serie de vestigii istorice in Maramures care dateaza inca din secolul XIV: Turnul lui Stefan, Bastionul Macelarilor din Baia Mare, Ruinele Cetatii Chioarului de langa Somcuta Mare, Ruinele cetatii Bogdan Voda, Cladirea Monetariei - Muzeul Judetean.

Principalele complexe turistice din Maramures sunt Izvoarele, Craciunesti, Mogosa, deosebit de populara fiind si statiunea Ocna Sugatag.

Un loc aparte si semnificativ pentru zona il ocupa numeroasele edificii de cult din lemn. Opt biserici de lemn din Maramures au fost introduse in patrimoniul mondial al UNESCO:

§         Biserica de lemn din Budesti

§         Biserica de lemn din Desesti

§         Biserica de lemn din Barsana

§         Biserica de lemn din Poienile Izei

§         Biserica de lemn din Ieud Deal

§         Biserica de lemn din Surdesti

§         Biserica de lemn din Plopis

§         Biserica de lemn din Rogoz

Impreuna, aceste 8 biserici de lemn reprezinta un ansamblu de exemple remarcabile de diverse solutii arhitecturale din diferite perioade si zone. Ele sunt inguste, dar inalte, cu turle suple si lungi la capatul vestic al cladirii. De aceea ele sunt expresia particularitatii locale a peisajului cultural al acestei zone montane din nordul Romaniei.

Se remarca prin tehnica imbinarilor din lemn si a realizarii invelitorilor din sindrila, prin motivele ornamentale vizibile pe suprafata portalurilor si ancadramentelor - ce se sustin pe stalpi zvelti - simbolizand elemente de natura vegetala, animala si geometrica realizate prin daltuire, crestare.

 

 

Localitatea Sapanta cu Cimitirul Vesel si Manastirea Sapanta Peri este cea mai vizitata si cea mai cunoscuta destinatie din Maramures. Cimitirul faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive, reprezentand scene din viata si ocupatia persoanelor inhumate, pe unele cruci exista chiar versuri in care sunt amintite, deseori cu nuante umoristice, persoanele respective, este vizitat de turisti din tara si mai ales din strainatate care navalesc in numar impresionant in fiecare vara sa vada cimitirul unicat din lume, unde in loc sa fie tristi oamenii sunt veseli. Manastirea Sapanta-Peri este cea mai inalta biserica de lemn din lume!

 

Obiceiuri specifice regiunii

Ceea ce surpride in Maramures este faptul ca datinile stravechi s-au pastrat curate si neasteptat de vii in aceste locuri. Cantecele, dansurile, portul taranesc, mancarurile precum si mestesugul olaritului si al lucrului cu lemnul la contructia caselor, bisericilor, portilor, troitelor sau obiectelor casnice ca fusele cu zurgalai sau pecetarele a constituit un valoros subiect de studiu pentru etnografi din mai multe tari, dar si de admiratie pentru vizitatorii zonei.

Zona Maramures este cunoscuta pentru costumele sale populare, pentru covoare, pentru obiectele din lemn, pentru palariile din paie ale barbatilor, pentru olarit si pictura icoanelor pe sticla si lemn. Mestesugarii continua traditiile mostenite din generatie in generatie. Masti, costume populare, obiecte sculptate in lemn, broderiile si covoarele sunt parti din viata cotidiana. Covoarele traditionale din lana, iile tesute, vestlee brodate din Botiza, Vadu Izei, Sapanta si impletiturile lucrate cu multa rabdare in Vadu Izei, Sugatag, Salsig si Farcasa reprezinta marturii ale mostenirii vii pe care o detin maramuresenii sau morosenii cum mai sunt numiti ei.

Sculptura in lemn este foarte apreciata in Maramures, unde materialul este indestulator. Aceasta este folosita la obiectele casnice, dar si la construirea caselor. Diferitele camere ale casei sunt decorate prin scobire, cum este cazul stalpilor de la veranda sau cel al portii curtii. Foarte talentati sunt considerati mestesugarii din Sapanta, Vadu Izei, Barsana, Glod, Ieud, Sacel si Breb. O veche ocupatie in zona este olaritul. In zona este un foarte cunoscut atelier, centrul din Sacel de ceramica rosie, dar mai sunt si alti artizani mai putin cunoscuti. In majoritatea satelor, exista artizani care isi vand creatiile acasa. In unele sate, este cate un punct turistic de informatii unde sunt vandute produsele de olarie, dar chiar si acolo unde nu exista un astfel de loc, este usor de gasit artizani, intreband locuitorii.

Graiul maramuresean este unul dintre cele cinci subdialecte de baza ale dialectului dacoroman. Acesta se vorbeste in Maramuresul istoric, in satele de pe vaile Mara, Cosau si Iza, si cu mici variatii pe Valea Viseului si a Apsei.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://ro.wikipedia.org/wiki/Maramure%C8%99

http://www.obiceiuri-populare.ro/index.html#

http://www.holidaymaramures.ro/obiective_turistice.html


Related news items:
Newer news items:
Older news items: