Marţi, 29 Iunie 2010 17:44

Leul

 

 

Supranumit si regele animalelor, Panthera leo – leul, face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae. Leul este una dintre cele patru feline de talie mare din specia Panthera, alaturi de tigru, pantera si leopard. Desi pana acum circa 10.000 de ani magnificul leu era, dupa om, cel mai raspandit mamifer terestru mare, astazi leul asiatic este pe cale de disparitie, iar leul african este declarat specie vulnerabila.

 

 

 

Habitat

Leul, este o specie in pericol, populatii semnificative gasindu-se doar in parcuri nationale din Tanzania si Africa de Sud.

Desi este supranumit “regele junglei”, leul este un animal care traieste in campii deschise, si poate fi gasit pe teritoriul Africii. Leul prefera savanele si campiile intinse, insa poate fi intalnit si in tufarisuri si paduri. Copacii Acacia imprastiati prin savane permit leilor sa se retraga la umbra.

Leului asiatic (panthera leo persica), care in vechime traia din Grecia pana in India, traieste acum doar in Padurea Gir din nord-vestul Indiei.

Leii au disparut din Grecia (ultimul loc in care mai traiau in Europa) in jurul anului 100 d.Hr.

 

 

Subspecii ale leilor

In prezent numai 6 subspecii mai populeaza savanele:

Panthera leo persica – leul asiatic

Panthera leo senegalensis – leul vest-african

Panthera leo azandica – leul nord-est-congolez

Panthera leo nubica – leul est-african sau leul Massai

Panthera leo bleyenberghi – leul sud-vest-african sau leul Katanga

Panthera leo krugeri – leul sud-est-african sau leul Transvaal

Leul alb se gaseste numai in rezervatiile naturale din Africa de Sud. Leii albi nu sunt subspecii separate, dar acestia nu prea s-au bucurat de libertate, oamenii grabindu-se sa ii captureze datorita frumusetii si maretiei lor. Nu se stie care este efectivul populatiei de lei albi in prezent, dar in 2004 s-a estimat ca ar mai fi in jur de 300 de exemplare in viata.

In trecut in gradinile zoologice exista o practica frecventa, cel putin dubioasa: aceea de imperechere a leilor cu tigrii, leoparzii sau jaguarii, rezultand diverse tipuri de hibrizi (ligru, leopon, tigon). Datorita necesitatii conservarii speciei, astazi hibridizarea se mai practica doar in menajeriile private si in gradinile zoologice din China.


Caracterisici fizice

Leul este a doua felina ca marime, dupa tigru. Dimensiunile leilor pot varia in functie de zona in care traiesc, insa in medie, femelele cantaresc 120-180 kg, iar masculii 150-230 kg. Capul si gura sunt foarte mari, ghearele puternice, umerii masivi, intregul corp fiind extrem de musculos. Femelele leu au lungimea de 107-123 cm, iar masculii 90-250 cm, iar coada are 90-105 cm. Culoarea blanii sale variaza de la galben deschis pana la maro-ocru sau chiar roscat. Blana de pe abdomen este mai deschisa la culoare, iar smocul de par din varful cozii este negru. Puii au pete maronii pe blana, similare cu cele ale leoparzilor. Exista si lei albi, culoarea deschisa a blanii lor datorandu-se unei gene recesive.
Dimorfismul sexual al leilor este foarte evident: masculii sunt singurii care au coama – in jurul gatului si pe piept. Coama variaza atat din punctul de vedere al culorii cat si al marimii si caracteristicile sale sunt influentate de gradul de maturitate sexuala, de climat, de bagajul genetic al exemplarului, dar si de secretia de testosteron. Astfel, un leu sanatos are o coama bogata si inchisa la culoare.

 

Caracteristici unice in lumea felinelor

Leii sunt singurele feline al caror dimorfism sexual este evident vizual. Masculul leu este singura felina care are coama.

Leul este singura felina care are varful cozii acoperit cu un smoc de par. Rolul acestui smoc este inca necunoscut. El este absent la nastere si incepe sa se dezvolte abia dupa 5 luni.

Dintre feline, leul are cel mai puternic raget si se poate auzi de la o distanta de 8 km, anihiland sunetele tuturor celorlalte animale din imprejurimi.


Caracteristici comportamentale

Desi s-au inregistrat cazuri de femele care au trait 20 de ani, in libertate leii rareori depasesc varsta de 8 ani. In captivitate insa ei pot ajunge sa traiasca chiar si peste 20 de ani. Sunt animale sociabile, comparativ cu celelalte feline din specia lor. Traiesc in general izolate, pe un teritoriu limitat. In timpul zilei se odihnesc - dorm pana la 22 de ore zilnic – intr-un adapost ascuns, in desisuri de papura sau alte ascunzisuri similare.

Din punct de vedere al organizarii sociale ei pot fi impartiti in doua categorii: rezidentii si nomazii.

Leii rezistenti traiesc in grupuri de maximum 40 de indivizi  - in general 15, dintre care 5 femele inrudite, impreuna cu puii lor, de ambele sexe si doi masculi puternici, dominanti, care se imperecheaza cu femelele adulte si protejeaza familia in momentele in care este atacata. De aceea, leul se poate numi si un iubitor de familie. Femelele se ocupa cu vanatul, in timp ce masculii apara si mentin frontierele teritoriului.  Puii pot fi alaptati de oricare dintre leoaicele din grup. Cand ajung la pubertate masculii sunt exclusi din grup. Acestia traiesc in salbaticie, cautandu-si propria familie. Pentru a deveni membrii unui nou grup tinerii masculi poarta batalii sangeroase cu masculii dominanti ai grupuli vizat, pentru a le lua locul. Daca reusesc sa cucereasca un grup si femelele grupului au deja pui, ele nu vor mai vrea sa se imperecheze cu noii masculi, ca urmare acestia ii vor omori pe vechii masculi pentru a se putea imperechea.

Leii nomazi sunt cei care traiesc singuri sau in pereche. Perechile sunt adesea formate din 2 masculi. Pe parcursul vietii un leu poate trece succesiv de la statutul de nomad la cel de rezident si invers.

Comunicarea in cadrul unui grup de lei este diversa, incluzand sunete (mugete, ragete, maraituri, mieunaturi, suieraturi, etc.), dar si atingeri, lingeri, frecari ale unor parti ale corpului sau posturi corporale. Ragetul leului este foarte puternic si se poate auzi de la o distanta de 8 km, el fiind emis in special noaptea si avand rolul de a semnala prezenta animalului intr-o anumita regiune.


Hranire

Leii sunt pradatori, exclusiv carnivori, foarte puternici, care vaneaza mamifere mari, printre preferatele lor enumerandu-se: antilope gnu, antilope impala, zebre, bivoli, mistreti salbatici, etc.

In timpul noptii pornesc la vanatoare. Leii, in special leoaicele, vaneaza numai in grup: doua sau mai multe leoaice urmaresc un singur animal – de regula, un animal de talie mare. De obicei aplica strategia furisarii pana in apropierea victimelor. Cel mai adesea, cateva femele incercuiesc turma din mai multe puncte, urmand sa atace brusc si violent individul cel mai apropiat. Desi coltii leilor sunt foarte ascutiti si au dimensiuni impresionante (pana la 8 cm lungime), prada este cel mai adesea omorata prin strangulare. Dupa ce este doborata, prada de dimensiuni mici este mancata pe loc, iar cea de dimensiuni mari este adesea tarata pana pe teritoriul grupului unde este sfasiata. Este admirabila forta leilor, pentru ca pot trasporta pe distante relativ lungi animale foarte mari. Un leu poate manca la o singura masa chiar si 30 kg de carne.

 

Reproducere
Leoaicele isi ating maturitatea sexuala in jurul varstei de 3-4 ani. Leii nu au o perioada anume de imperechere si se pot reproduce de mai multe ori pe an. Femelele se pot imperechea cu mai multi masculi, iar pe parcursul perioadei de imperechere (care poate dura cateva zile) un cuplu poate copula de 30-40 de ori, lasand la o parte orice alta activitate (inclusiv hranirea). Perioada de gestatie dureaza circa 110 zile, la sfarsitul acesteia femela dand nastere la 1-4 pui, orbi si aproape total neajutorati. Femela isi amenajeaza un adapost intr-o regiune izolata si protejata, departe de restul grupului, iar puii sunt introdusi in grup abia la varsta de 6 saptamani. Intarcarea puilor are loc la varsta de 6-7 luni.

Deseori, femelele dintr-un grup isi sincronizeaza perioadele de estru in asa fel incat toate sa dea nastere puilor aproximativ in acelasi timp. Astfel, ele vor avea grija de pui impreuna si acestia vor avea mai multe sanse de supravietuire.

 

Protejarea leilor

Populatiile de lei sunt actualmente in descrestere rapida, cauza acestui fenomen nefiind inteleasa in intregime. Totusi, se pare ca factorul cel mai important este omul si actiunile sale care au ca rezultat micsorarea habitatelor speciei. Autoritatile au elaborat diverse programe de protectie a acestui animal extraordinar, concentrandu-se in special pe specia africana. Se incearca reproducerea in captivitate in vederea reintroducerii speciei in habitatele sale originale. O problema serioasa intampinata de cercetatori este insa asigurarea diversitatii genetice a populatiilor de lei din captivitate. Aceeasi problema exista insa si in libertate, intrucat populatiile de lei din Africa de Vest sunt izolate de populatiile din Africa Centrala si astfel nu se pot improspata genele.

 

 

Leul in mitologie

Putine animale au fost atat de respectate, admirate, adorate si chiar zeificate precum leii. Inca de acum 10.000-5.000 ani, primele civilizatii umane au identificat leul drept principal simbol. Alaturi de forta si reputatia lor, coama masculilor de leu care le imbraca capul si gatul, precum razele solare inconjoara astrul ceresc, intregea pe deplin imaginea de zeitate solara perceputa de oamenii inceputurilor.

Leii sunt un simbol care apare des in heraldica familiilor regale si cavaleriei. Apar pana si in arta Chinei, desi nu au trait niciodata acolo. Nici un alt animal nu a primit mai multa atentie in arta si literatura. In Biblie este amintit de 130 de ori. In arta epocii pietrei, in special in picturile rupestre, se intalnesc frecvent desene reprezentand lei.

Un leu ridicat pe labele dinapoi, este un motiv heraldic comun – in general simbolizand curajul si vitejia. Chiar si-n zilele noastre, in Anglia, pe spatele unei monede alaturi de coroana se poate intalni un leu si un unicorn. Adesea din Grecia pana in Bali leii au simbolizat gardieni care protejau templele. Mitologia antica este, de asemenea, interesata de monstrii feroce – grifonul, himera si sfinxul – toti avand la baza corpul sau capul unui leu.
Cea mai raspandita imagine a unei feline mari este cea a unui leu maiestuos, care isi urmareste prada pe intinderile vaste ale campiilor din Sergenti.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://ro.wikipedia.org/wiki/Leu

http://www.picturesdepot.com/wallpapers/4598/lion.html

http://www.dailymail.co.uk/news/article-469379/Extraordinary-pictures-Pride-joy-Lion-King.html

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: