Interferente.ro Lifestyle Dragoste si sex Legenda Sfantului Valentin

Luni, 10 Ianuarie 2011 21:39

Legenda Sfantului Valentin

 

Ziua Sfantului Valentin sau Valentine’s day, consacrata drept Ziua indragostitilor, este sarbatorita anual pe data de 14 februarie. De-a lungul timpului s-au nascut mai multe legende despre Sfantul Valentin.

 

 
 

 

Cea mai cunoscuta dintre acestea dateaza din Romana Antica. In Roma secolului al III-lea, era imparat Claudius Gothicus al II-lea, cunoscut si sub numele de Claudius cel Crud. Langa palatul sau exista un templu in care era preot Valentin. Acesta era foarte iubit de romani care mergeau la templu de dragul lui si pentru a-i asculta predicile pline de intelepciune. In acele vremuri, razboaiele erau un lucru obisnuit iar imparatul Claudius avea nevoie de cat mai multi supusi care sa participe la ele. Insa, din ce in ce mai multi romani nu isi mai doreau sa participe in batalia pentru subjugarea altor popoare. Barbatii casatoriti nu mai doreau sa-si paraseasca familiile si gospodariile iar tinerii isi doreau sa stea cat mai mult timp posibil cu iubitele lor. Din aceasta cauza, numarul celor inrolati in armata imparatului scadea cu fiecare zi care trecea. Claudius a devenit foarte furios, si drept consecinta a ordonat ca nici o casatorie sa nu mai fie celebrata si toate logodnele sa fie imediat anulate. In aceste conditii multi romani au plecat la razboi plini de deznadejde, pentru ca isi paraseau tot ceea ce le era mai drag. Legenda spune ca o mare parte intre ei nu au mai suportat durerea si au murit. Preotul Valentin a fost foarte intristat de ordinul imparatului, considerand ca nici un om nu are dreptul sa interzica casatoriile. Asa ca, atunci cand un cuplu de indragostiti a venit la altarul sau, Valentin a decis sa-i cunune in secret. Vestea s-a dus in toata Roma, si in curand nenumarate perechi de tineri au venit la templu pentru a se casatori in secret. Preotul Valentin a ajuns astfel prietenul, confidentul si protectorul tuturor indragostitilor din districtul Romei. Nu dupa multa vreme, Claudius cel Crud a aflat ceea ce se intampla si plin de furie si de manie a poruncit soldatilor sa-l azvarle in inchisoare pe Valentin. Chiar daca multi l-au sustinut pe Valentin, nu l-au putut indupleca pe imparat sa-l elibereze. Sfantul Valentin a murit in temnita in anul 269, pe data de 14 februarie. Prietenii sai devotati l-au ingropat in biserica Sfantului Praxedes, care exista si astazi in Roma.


O alta legenda spune ca Sfantul Valentin, aflat in inchisoare, le trimitea prietenilor si tinerilor biletele incurajatoare in care le spunea “Amintiti-va de Valentin” ori “Va iubesc!”. O alta legenda spune ca Valentin s-ar fi indragostit de fiica temnicerului care il vizita zi de zi. Inainte de a muri se spune ca i-ar fi trimis acesteia un biletel in care s-a semnat: “De la al tau Valentin”, expresie ce se foloseste si in zilele noastre in scrisorile dintre indragostiti.

 

Una dintre legende are la baza o culegere de hagiografii din jurul anului 1260. Se spune ca, imparatul Claudius al II-lea, impresionat de personalitatea preotului crestin Valentin, a incercat sa il converteasca la religia romana pagana. Sfantul Valentin nu s-a lasat induplecat ba chiar a incercat la randul lui sa-l conversteasca pe imparat la crestinism. Datorita acestei indrazneli, imparatul Claudius al II-lea a poruncit ca Sfantul Valentin sa fie executat.

 

Unele istorisiri sugereaza ca Valentin a fost ucis pentru ca incerca sa ii ajute sa evadeze pe crestinii torturati si schingiuiti din inchisorile romane.

 

Toate aceste legende ni-l infatiseaza pe Sfantul Valentin ca pe un personaj eroic si romantic totodata, si care a devenit de-a lungul timpului unul dintre cei mai cunoscuti si mai iubiti sfinti.

 

 

Citeste si:

Legenda lui Eros si Psyche

Ziua Indragostitilor cadouri si idei romantice

Ziua Indragostitilor felicitari

Mesaje si sms de dragoste engleza romana Valentine’s Day

Cupidon zeul iubirii

Traditii de Sfantul Valentin in lume

Traditii si obiceiuri de Sfantul Valentin


Related news items:
Newer news items:
Older news items: