Luni, 17 Noiembrie 2014 01:23 |
Laptele acru - preparare si caracteristiciLaptele acru este unul dintre produsele lactate acide, a carui preparare s-a raspandit mult in tara noastra.Sortimente de lapte acru se gasesc in toata lumea, dar cu precadere la popoarele care se ocupa cu pastorilor. Calitatile lui sunt cunoscute din timpuri foarte indepartate, despre el vorbind Herodot, Plinius si Marco Polo.Prepararea laptelui acru din lapte crud (nefiert) reprezinta o metoda de obtinere destul de veche, traditionala. Astfel, laptele proaspat muls se toarna in vase de pamant, de lemn sau smaltuite, bine spalate si se lasa la temperatura camerei (circa 20ºC). Dupa 1-2 zile, laptele, ca urmare a acririi naturale, coaguleaza, grasimea se ridica la suprafta, formand un strat de smantana care se poate aduna cu o lingura.Laptele coagulat, dupa ce a fost smantanit, se poate consuma ca atare (lapte acru) sau se bate cu o lingura de lemn pana capata o consistenta asemanatoare smantanii. In acest caz se numeste lapte batut.In unele regiuni se obisnuieste ca vasul cu lapte acru, dupa ce s-a luat smantana, sa fie pus pe cuptorul cald, fara foc (40-50ºC), unde se lasa 3-6 ore, pana cand apare zerul la suprafata coagului. Apoi se trece la rece, unde se pastreaza pana la consum. Laptele acru preparat in acest mod capata un gust specific si o aroma placuta.Din pucnt de vedere microbiologic, laptele acru, astfel preparat, contine toate grupele de microorganisme care se dezvolta obisnuit in lapte. Daca laptele este de buna calitate, predomina streptococii lactici (Str. lactis, Str. cremoris), iar in cazul cand a fost incalzit, termobacterii Lb. casei, Lb. bulgaricus).Acest procedeu este simplu, usor de aplicat in conditii casnice, insa prezinta dezavantajul ca laptele nefiert poate contine microorganisme patogene (bacterii coli, ale tuberculozei, febrei aftoase etc.), care pot fi transmise omului, daca laptele nu este recoltat in conditii igienice sau provine de la vaci bolnave. Din aceasta cauza se recomanda obtinerea acestui produs din lapte fiert sau pasteurizat.Sa ne oprim acum si la prepararea laptelui acru din lapte fiert sau pasteurizat. Fierberea laptelui sau pasteurizarea lui se face la temperatura de 90ºC, la care se mentine timpd e 10-20 minute. Urmeaza racirea laptelui la 25-28ºC, cand i se adauga si maia in proportie de 2-4% (1-2 linguri de maia la 1 l lapte). Maiaua care se foloseste pentru fermentarea laptelui poate proveni dintr-un produs obtinut in ziua precedenta sau se poate folosi smantana fermentata proaspata.Pentru fermentarea laptelui se pot folosi sticle, borcane sau vase smaltuite de diferite capacitati in functie de cantitatea de lapte. Laptele se tine la o temperatura de circa 20ºC, timp de 14-18 ore. Fermentarea se considera terminatat cand se obtine un coagul compact, bine legat.Pastrarea produsului se face la rece. In conditii naturale se tine in camara sau in pivnita la temperatura de ºC, dar mai indicat este in frigider la 4-8ºC deoarece se poate pastra in aceste conditii 3-6 zile.Laptele acru sau laptele batut este un produs apreciat atat ca aliment, cat si ca bautura racoritoare in sezonul de vara. Uneori se foloseste la inacrire pentru salate sau la anumite mancaruri si ciorbe.Nu in ultimul rand vom mentiona cateva caracteristici. Laptele batut are o consistenta asemanatoare smantanii. Gustul si mirosul sunt placute, usor acide, racoritoare. Continutul de grasime variaza intre 2 si 4%, iar aciditatea intre 90 si 120ºT.
Newer news items:
Older news items:
|
Horoscop Scorpion octombrie 2014 Afla horoscop Scorpion octombrie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna octombrie 2014 pentru zodia Scorpion: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreMesaje si urari de Craciun pentru prieteni Vezi mesaje si urari de Craciun pentru prieteni, pentru cei dragi tie. Craciun fericit! Celui mai bun prieten un cadou din suflet. Sper ca darul...
Read moreGrigore Vieru si cantecul Poetul Grigore Vieru – cunoscut prin volumele de poezii aparute la Editura „Albatros” si Editura „Junimea”, este si un militant, prin versurile sale si chiar prin textele...
Read moreSolemnitarea Unirii din 24 ianuarie 1859 Iata cum reda marele istoric Xenopol starea sufleteasca din Moldova si Muntenia fata de Unirea din 24 ianuarie 1859: “Trebuie facuta o deosebire intre Muntenia si...
Read moreBursierul de Barbu Ştefănescu Delavrancea Din maidanele, vara împodobite cu flori şi iarna cu zăpadă, de la umbra castanilor verzi şi stufoşi, unde se adunau bătrânii cu snoavele lor, de la...
Read moreMother and child painting “Avem o singura mama si o singura viata. Nu astepta pana maine sa-i spui mamei ca o iubesti!” Am credinta ca in ceruri, ingerii soptind unul altuia,...
Read moreFelicitari animate de Craciun A sosit iarna, iar pe 25 decembrie sarbatorim Nasterea Domnului, numita in popor si Craciunul. Fii alaturi de cei dragi si fa un gest frumos: transmite acestora...
Read moreParcul Dendrologic Arcalia Informatii generale, situare geografica si acces Parcul Dendrologic Arcalia este unul dintre cele mai frumoase rezervatii de acest tip din Romania. Parcul Arcalia si castelul Bethlen sunt in mijlocul...
Read moreAvataruri Halloween Sarbatoarea de Halloween are o amploare din ce in ce mai mare cu fiecare an care trece. Pornind de la o traditie celtica Halloweenul a devenit astazi o sarbatoare...
Read moreDragobete 2014 De Dragobete iubeste romaneste. Pe 24 februarie romanii celebreaza sarbatoarea traditionala a iubirii - Dragobetele. Pentru a veni in sprijinul vostru si a va da o mana de ajutor...
Read moreParcul National Cheile Bicazului - Hasmas In peisajul grupei centrale a Carpatilor Orientali, muntii Giurgeului si Hasmasului se impun prin varietatea tuturor componentelor mediului geografic. Acest lucru a justificat preocuparea pentru...
Read moreHoroscop Scorpion iunie 2014 Afla horoscop Scorpion iunie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna iunie 2014 pentru zodia Scorpion: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read morePictorul Nicolae Grigorescu „Priviti pe cele dealuri inalte, inverzite, Pe-acele largi poiene cu flori acoperite, Priviti, straini de lume, pastorii cei romani Aproape de-a lor turme pazite de-ai lor...
Read moreLegenda Lacul Dracului A fost odata un cioban care pazea caprele unui taran. Demult, tare demult, intr-o primavara, ciobanul a iesit cu caprele la pasune, aproape de Poiana Meliugului. Caprele si iezii...
Read moreVulpea - informatii diverse In functie de interesele omului, animalele pot fi folositoare sau daunatoare. In acest sens, un animal interesant al faunei este vulpea – coana vulpe cea sireata. In...
Read moreCase la Vitre de Nicolae Grigorescu Nicolae Grigorescu este cel dintai fondator al picturii romanesti moderne, un reper artistic esential pentru artistii primelor decenii ai secolului al XX-lea aflati intr-o permanenta...
Read more