Interferente.ro Cultura Religie Intampinarea Domnului credinte traditii si obiceiuri

Duminică, 01 Februarie 2015 01:19

Intampinarea Domnului - credinte, traditii si obiceiuri

Intampinarea Domnului credinte traditii si obiceiuriIntampinarea Domnului, numita in unele parti cu un cuvant slavon si Stretanie, cade intotdeauna pe 2 februarie. In aceasta zi, dupa credintele, traditiile, obiceiurile si spusele romanilor din Moldova, se intampina iarna cu vara.

Deci, daca in ziua de Intampinarea Domnului este cald si molosog, atunci ca fi vreme calduroasa si imbelsugata, iar daca in aceasta zi este frig, ger sau viscol, atunci vara viitoare desigur va fi friguroasa si neroditoare.

Prin urmare, daca e senin si frumos in ziua aceasta, apoi va rodi graul in vara urmatoare, iar daca e posomorat, pacla, apoi romanii nu seamana mult grau, crezand ca nu se va face.

Daca picura in ziua aceasta din streasina, nu le merge bine albinelor peste an, caci mierea li se inacreste si ele se ingalbenesc ca oile, capata trepad si pier. Iar daca e senin, cald s uscat, vara va fi manoasa atunci le va merge stupilor bine.

Unii romani insa sunt de parere ca, tocmai atunci cand in aceasta zi e molosag, cand curge din streasina, anul va fi manos si le va merge bine albinelor.

Mai departe crea si spun unii ca, daca trece Stretania peste apa si apa o dezgheata, atunci se manie si-si face pod peste dansa ca sa treaca, adica da un viscol si un ger asa de mare ca ingheata toate apele. Iar daca trece Stretania si pe apa se afla gheata, atunci e semn ca are sa fie cald.

Vrea sa zica ca, daca este iarna mare si grea, atunci nu va fi mai mult, iar de nu-i mare si grea, apoi va fi dupa aceea.

Tot cam asa cred si altii. Acestia zic ca, daca tine inghetat pana la Stretanie, apoi Stretania ia gheata, iar daca se topeste gheata pana atunci, Stretania o pune.

In fine, cred romanii din unele parti ale Buovinei “ca, daca isi strica ursul barlogul sau, in ziua de Intampinarea Domnului, cu toate ca afara e frig, primavara este aproape; daca iese el in aceasta zi afara, insa intra din nou in barlog, cu toate ca afara e frumos, va fi inca iarna”.

Iar romanii din Banat cred si spun ca ursul in aceasta zi iese din pestera sa afara si joaca jur-imprejur si daca este soare si-si vede umbra, atunci iarasi se baga in pestera si nu iese, ci mai doarme inca sase saptamani, caci chiar atata mai tine iarna; iar daca nu-si vede umbra, atunci ramane afara si iarna (frigul) se intrerupe.

Afara de cele insirate pana aici, mai e de insemnat si aceea ca in ziua de Intampinarea Domnului se serbeaza si Zua Ursului iar in ajunul, in ziua siin a doua zi de Intampinarea Domnului, Martinii de iarna si Filipii de iarna tin contra lupilor, ca acestia sa nu atace pe oameni si mai cu seama sa nu le atace si sfartice oile, precum si celelalte animale domestice.

La aromani, adica la romanii din Turcia europeana, sarbatoarea Intampinarii Domnului e foarte pretuinta, mai cu seama de femei. In ziua aceasta toate femeile „trimit la biserica cate o litie si o coliva, dar mai ales cele insarcinate si cele lehuze nu lipsesc a face aceasta: insarcinatele spre a cele Maicii Domnului nastere usoara, iar lehuzele spre a-i multumi de ajutorul ce le-a dat la nastere”.