Duminică, 19 Decembrie 2010 16:14 |
IgnatulPe 20 decembrie, in calendarul ortodox se sarbatoreste ziua Sfantului Ignat. In aceasta zi datina randuieste sa fie taiat porcul de Craciun. Taranii cred ca un porc neinjunghiat in aceasta zi nu se mai ingrasa pentru ca isi viseaza cutitul.Acest obicei este o incarnare a spiritului recoltelor, iar sacrificarea are functia de sporire a belsugului. Actul ritual al sacrificarii marcheaza trecerea de la timpul profan cotidian la timpul sacru sarbatoresc, purifica timpul si naste cadrul spiritual pentru realizarea contactului cu divinitatea, pentru captarea fortelor benefice supreme.Nerespectarea acestui obicei poate provoca, dupa unii, incidente neplacute. In mod evident, acest obicei pastreaza elemente de ritual pagan. In Egiptul Antic si in Grecia Antica porcul era sacrificat in cinstea unor zeitati. In ziua aleasa, de dimineata, barbatii din casa ajutati uneori si de alte rude, prind porcul si il taie prin infigerea unui cutit in zona gatului. Apoi porcul se parleste pentru a se indeparta parul. Scrumul este dat jos cu o perie sau un bat. Pentru ca soriciul sa fie curatat de negreala se spala bine cu apa calda si se freaca cu cutitul pana ce devine curat. Se face porcului o cruce pe cap zicandu-se ,,in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, Amin!”.Se vor taia intai picioarele, apoi urechile si coada din radacina. Din ele se vor pregati piftia. Se scot apoi soldurile, slanina se despica de-a lungul spinarii si gatului, desfacandu-se de pe carne. Apoi se taie capul porcului. Se desface in doua parti, cu cate o falca fiecare. Se scoate si „iepurele” - osul pieptului cu cei doi muschi dinainte, rarunchii, cele doua coaste din osul spinarii, etc. Se ia grasimea de pe burta - osanza. Se scot si intestinele, vezica urinara, ficatul, plamanii - bojogii, splina, stomacul.Se spala slanina, se pune intr-o albie curata. Carnea se spala bine de sange si se presara cu sare. Intestinele se intorc pe dos, se curata, se spala fiind necesare la carnati si caltabosi. Stomacul porcului se va consuma in ziua de Craciun - se fierbe si se pune cu mujdei de usturoi. Dupa cateva zile carnea se scoate de la sare, se usuca prin agatare pe o stighie de lemn, pusa sus sa nu ajunga matele. Se da la afumat sau se consuma proaspata. Se prepara carnati din carne tocata, caltabosi, toba. Carnea se va praji si se va pune la pastrare peste iarna in vase speciale si va fi acoperita de untura topita.Taierea porcului este urmata de ,,pomana porcului” care consta in carne prajita, mamaliga calda, tuica fiarta, consumate de cei care au transat porcul, dar si de membrii familiei - copii, parinti, bunici.
Newer news items:
Older news items:
|
Portretul lui Lenin Va oferim spre lectura poezia “Portretul lui Lenin” scrisa de Konstantin Vansenkin. In Rusia nici o casa nu-i Sa nu aiba un...
Read moreDiagonala patratului - incursiune in istoria matematicii si fizicii Dificultatile masurarii diagonalei patratului au provocat, la matematicienii greci, o importanta criza teoretica si practica. In spatele lui “radical din 2” se...
Read moreDeschide uşa creştine Deschide uşa creştine Că venim şi noi la tine Drumu-i greu şi-am obosit De departe am venit. {youtube}6iq360BMRXY{/youtube}
Read morePartii de ski Izvoare Statiunea Izvoare este o zona turistica situata la poalele Muntilor Gutai (judetul Maramures), intre culmi acoperite de paduri, la o distanta de 30 km de Baia...
Read moreDin istoricul sarii Primele marturii scrise asupra utilizarii sarii in alimentatie le avem de la egipteni, care, cu 5000 de ani in urma, o intrebuintau la conservarea carnurilor. Mai tarziu,...
Read moreFitoterapia aparatului respirator S-a luat in considerare astmul bronsic ca avand o incidenta mai mare in raport cu varsta. Fitoterapia se bazeaza in principal pe substante active care calmeaza spasmele...
Read moreTrucuri pentru frumusete Ati trecut vreodata o felioara de castravete, de rosie ori de portocala pe tenul vostru delicat? V-ati spalat obrazul cu infuzie de musetel, de galbenele sau de tei? Daca...
Read moreCitate si aforisme despre avioane Zborul a fascinat dintotdeauna omenirea si din cele mai vechi timpuri oameni de geniu au cautat solutii sa zboare. Asa, din descoperire in descoperire, din indrazneala...
Read moreTrei păstori Trei păstori se întâlniră, Trei păstori se întâlniră. Raza soarelui, floarea soarelui Şi aşa se sfătuiră: {youtube}9YV88HQTFeg{/youtube}
Read moreExplicarea fericirilor - cele dintai patru fericiri In predica de pe munte, Domnul Iisus Hristos ne fagaduieste ca faptele noastre cele bune nu vor ramane nerasplatite de Dumnezeu, ci...
Read moreMarea rascoala a romanilor din 1907 Rascoala romanilor din anul 1907 a constituit apogeul miscarilor sociale de la finele epocii moderne. Rascoala apartine in mare parte taranilor ajunsi la saturare de...
Read moreRechini - desene Rechinul, un animal fascinant si foarte puternic, exista pe Pamant de foarte mult timp. Se crede ca ei au aparut chiar dinaintea dinozaurilor. Se stie ca existenta lor...
Read moreSeara mare a lui Craciun - colind Va prezentam un frumos colind de Craciun - Seara mare a lui Craciun. Colinda e pastrata din vechime, fiind culeasa de Ioan Coparin. Aceasta-i seara,...
Read moreManastirea Cozia Valcea Oricat de grabit ar fi calatorul care se indreapta de la Ramnicu Valcea la Sibiu nu poate sa nu se opreasca la circa 30 km de...
Read moreHoroscop Berbec noiembrie 2016 Afla horoscop Berbec noiembrie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna noiembrie 2016 pentru zodia Berbec: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreAnotimpul primavara “Primavara ne arata ce poate face Dumnezeu dintr-o lume murdara si anosta.” Virgil A. Kraft Primavara este unul din cele patru anotimpuri ale zonei temperate, marcand tranzitia de la iarna...
Read more