Duminică, 19 Decembrie 2010 16:14 |
IgnatulPe 20 decembrie, in calendarul ortodox se sarbatoreste ziua Sfantului Ignat. In aceasta zi datina randuieste sa fie taiat porcul de Craciun. Taranii cred ca un porc neinjunghiat in aceasta zi nu se mai ingrasa pentru ca isi viseaza cutitul.Acest obicei este o incarnare a spiritului recoltelor, iar sacrificarea are functia de sporire a belsugului. Actul ritual al sacrificarii marcheaza trecerea de la timpul profan cotidian la timpul sacru sarbatoresc, purifica timpul si naste cadrul spiritual pentru realizarea contactului cu divinitatea, pentru captarea fortelor benefice supreme.Nerespectarea acestui obicei poate provoca, dupa unii, incidente neplacute. In mod evident, acest obicei pastreaza elemente de ritual pagan. In Egiptul Antic si in Grecia Antica porcul era sacrificat in cinstea unor zeitati. In ziua aleasa, de dimineata, barbatii din casa ajutati uneori si de alte rude, prind porcul si il taie prin infigerea unui cutit in zona gatului. Apoi porcul se parleste pentru a se indeparta parul. Scrumul este dat jos cu o perie sau un bat. Pentru ca soriciul sa fie curatat de negreala se spala bine cu apa calda si se freaca cu cutitul pana ce devine curat. Se face porcului o cruce pe cap zicandu-se ,,in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, Amin!”.Se vor taia intai picioarele, apoi urechile si coada din radacina. Din ele se vor pregati piftia. Se scot apoi soldurile, slanina se despica de-a lungul spinarii si gatului, desfacandu-se de pe carne. Apoi se taie capul porcului. Se desface in doua parti, cu cate o falca fiecare. Se scoate si „iepurele” - osul pieptului cu cei doi muschi dinainte, rarunchii, cele doua coaste din osul spinarii, etc. Se ia grasimea de pe burta - osanza. Se scot si intestinele, vezica urinara, ficatul, plamanii - bojogii, splina, stomacul.Se spala slanina, se pune intr-o albie curata. Carnea se spala bine de sange si se presara cu sare. Intestinele se intorc pe dos, se curata, se spala fiind necesare la carnati si caltabosi. Stomacul porcului se va consuma in ziua de Craciun - se fierbe si se pune cu mujdei de usturoi. Dupa cateva zile carnea se scoate de la sare, se usuca prin agatare pe o stighie de lemn, pusa sus sa nu ajunga matele. Se da la afumat sau se consuma proaspata. Se prepara carnati din carne tocata, caltabosi, toba. Carnea se va praji si se va pune la pastrare peste iarna in vase speciale si va fi acoperita de untura topita.Taierea porcului este urmata de ,,pomana porcului” care consta in carne prajita, mamaliga calda, tuica fiarta, consumate de cei care au transat porcul, dar si de membrii familiei - copii, parinti, bunici.
Newer news items:
Older news items:
|

Claude Monet - Picturi de iarna - Anotimpul iarna a fost imortalizat de Claude Monet in imagini sugestive. The Cart, Alley under the Snow at Honfleur, 1865, Musée d'Orsay, Paris
Read more
Codificari si preziceri despre Romania incluse in Biblie Cercetarile efectuate de oamenii de stiinta au confirmat faptul ca in Biblie, alaturi de informatiile spirituale evidente este inclus si un cod secret...
Read more
Intr-o vineri ca aceasta - Patimile Domnului Isus Hristos Va oferim spre lectura versurile pricesnei “Intr-o vineri ca aceasta”, cu referire directa la drumul Golgotei, chinurile suferite...
Read more
Poezii de iarnă pentru grădiniţă Iarna Iarna cea de daruri plină A venit la noi. Şi-a adus cu ea lumină Şi fulgi albi şi moi. Copacii i-a-mpodobit Cu hăinuţe albe, Casele le-a învelit Cu florile dalbe. Pe la geamuri, flori...
Read more
Respiratul corect - o arta pentru viata sanatoasa Sa vedem impreuna in ce consta respiratul si ce ne spune doctorul Pallardy despre respiratia corecta. El ne explica, de exemplu, ca pentru...
Read more
Horoscop Capricorn 2016 Descopera predictiile astrale si horoscopul pe 2016 pentru zodia Varsator: previziuni generale, dragoste, cariera, bani si sanatate.
Read more
Horoscop Pesti decembrie 2016 Afla horoscop Pesti decembrie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna decembrie 2016 pentru zodia Pesti: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Din istoricul sarii Primele marturii scrise asupra utilizarii sarii in alimentatie le avem de la egipteni, care, cu 5000 de ani in urma, o intrebuintau la conservarea carnurilor. Mai tarziu,...
Read more
Robotul perfect al inginerului Huber Dupa 10 ani de munca, elvetianul August Huber, din cantonul Appenzell, a reusit sa construiasca un robot perfect, adica un om mecanic, care sa poata...
Read more
Poezii despre vară - George Topârceanu Zi de varăLinişte. Căldură. Soare.Sălciile plângătoareStau în aer, dormitând.Un viţel în râu s-adapăŞi-o femeie, lângă apă,Spală rufele, cântând.
Read more
La multi ani de Sfantul Vasile - mesaje si urari La inceput de an, pe 1 ianuarie, e ziua Sfantului Vasile cel Mare. Asadar, se cuvine sa ii sarbatorim pe toti...
Read more
Lavanda - proprietati terapeutice si curative Lavanda sau levantica este una dintre cele mai apreciate plante in aromaterapie, avand un efect calmant si relaxat, usor sedativ. Lavanda/levantica este folosita ca planta...
Read moreVrăbiile poveste Demult-demult, cine ştie cât de demult, a răsărit în mijlocul unei păduri un stejărel, care începuse a creşte încet-încet şi a privi cu dragoste la ceilalţi stejari falnici care...
Read more
Poezii de Pasti Poezii dedicate Învierii lui Iisus Hristos, o preamărire în versuri a puterii de sacrificiu a Fiului lui Dumnezeu, izbăvitorul nostru din păcat: Rugăciune de...
Read more
Acatistul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril Sfintii Mihail si Gavriil sunt sarbatoriti intotdeauna pe data de 8 noiembrie. Vezi Acatistul Sfintilor Mai-Marilor Voievozi Mihail si Gavriil (8 noiembrie). Rugaciunile incepatoare, apoi: Condacul 1:Pe capeteniile...
Read more
Horoscop Berbec 2016 Descopera predictiile astrale si horoscopul pe 2016 pentru zodia Leu: previziuni generale, dragoste, cariera, bani si sanatate.
Read more