Interferente.ro Descopera Anatomie Functiile de baza ale corpului omenesc

Vineri, 27 Martie 2015 01:16

Functiile de baza ale corpului omenesc

Functiile de baza ale corpului omenescOmul traieste intr-un mediu fizic, format din aer, apa, pamant, minerale etc. si intr-un mediu biologic, alcatuit din fiintele vii – plante si animale – cu produsele carora ei se alimenteaza, se imbraca, isi confectioneaza obiecte de uz casnic, podoabe etc. El cultiva plantele folositoare si creste animale domestice. In acest mediu, omul, fiinta rationala, ocroteste in constient si voit plantele si animalele folositoare si lupta impotriva celor daunatoare. Cu alte cuvinte, omul nu se adapteaza in mod pasiv la cerintele mediului de viata, ci in mod activ, transformand acest mediu dupa cerintele sale.

Dar, cand ne referim la om, nu trebuie uitat nicio clipa ca el traieste, in acelasi timp, nu numai in mediul fizic si biologic, ci si intr-un mediu social, alcatuit din ceilalti oameni, cu care vine continuu si permanent in legatura, alcatuit din ceilalti oameni, cu care vine continuu si permanent in legatura, in relatie. Viata in societate impune cunoasterea si respectarea unor anumite norme de comportare, formarea si dezvoltarea anumitor deprinderi de conduita civilizata.

Pentru a trai, orice fiinta are nevoie sa se hraneasca, adica sa ia din mediul inconjurator substantele de care organismul sau are nevoie (oxigen, apa, alimente etc.), sa le prelucreze si sa le utilizeze dupa necesitati, eliminand substantele care nu-i mai sunt folositoare. In acest mod, organismul creste si se dezvolta.

Functiile de nutritie sunt procese biologice fundamentale pentru orice animal, inclusiv pentru om. Ele sunt indeplinite de o serie de organe cu structura complicata, care alcatuiesc aparate: digestiv, respirator, circulator si excretor. Aceste organe constituie baza anatomica a digestiei, respiratiei, circulatiei si excretiei, procese care sunt de insemnatate vitala pentru organism.

O alta categorie de functii legate de desfasurarea activitatii organismului sunt functiile de relatie, care sunt indeplinite de sisteme: muscular, osos si nervos.

In cadrul functiilor de relatie, capacitatea de miscare (motricitate) pune organismul in legatura (relatie) cu diferite elemente ale mediului.

Un rol de baza in stabilirea relatiilor organismului cu mediul inconjurator il au sistemul nervos si organele de simt, prin care omul poate cunoaste elementele favorabile sau nefavorabile din acest mediu, utilizandu-le dupa trebuinta.

Glandele cu secretie interna, pe langa rolul lor specific, contribuie, impreuna cu sistmeul nervos, la realizarea unitatii organismului.

O functie nu mai putin importanta este cea de reproducere. Daca functiile de nutritie sau de relatie asigura viata diferitilor indivizi, functia de reproducere asigura perpetuarea speciilor.

Asadar, oganismul omenesc are o alcatuire foarte complicata, fiind format din aparate si sisteme, acestea din organe, alcatuite din tesuturi, iar tesuturile din celule.


Newer news items:
Older news items: