Interferente.ro Descopera Natura Floarea de lotus

Sâmbătă, 05 Iulie 2014 01:01

 Floarea de lotus

Floarea de lotus (Nymphaea lotus var. thermalis) este intalnita in Romania numai in regiunea Crisana, paraul Petea cu apa calda de langa Oradea. Prefera apa lipsita de curenti, cu temperatura minima de +20ºC si maxima de +40ºC, adanca de cel putin 0.30 m si cu fund malos. 

Planta este perena, cu un rizom gros si de culoare bruna-negricioasa. Frunzele sunt mari, circulare, dintate pe margini si despicate intr-o parte pana la locul de desprindere a petiolului. Au diametrul de circa 34-50 cm. Marginile sunt dintate si indoite putin in sus luand aspectul de taler. Se astern pe luciul apei cu partea inferioara si privesc spre cer cu partea superioara. In acest mod frunzele plutesc tot timpul cat dureaza perioada de vegetatie. Intre cele doua fete exista deosebiri morfologice. Pe fata superioara frunza este lucioasa si cu liniile nervurilor fin reliefate. Pe dos (partea inferioara) nervurile sunt ruginii la culoare si proeminente, avand aspectul unor vene umflate. Floarea este alb-galbuie si usor parfumata. Masoara circa 12-16 m in diametru. Se poate observa deschisa numai in timpul nopti si in prima parte a diminetii, apoi se inchide. Sta deasupra apei 4-7 zile. Infloreste din iulie pana in septembrie, uneori din aprilie pana in septembrie.

Planta este de origine tropicala. In Romania este un relief teriar. A vegetat in aceasta zona a globului in perioada calda a erei tertiare. Conditiile locale ale complexului termal de la Baile 1 Mai de langa Oradea, cu apa calda, au determinat mentinerea speciei in zona temperata. Ea exista aici de aproximativ 300.000 ani. Alte denumiri populare asociate acestei flori sunt: floarea de tau, nufar, drete. Important de retinut este faptul ca floarea de lotus este monument al naturii si este ocrotita prin lege.

Specia timpica Nymphaea lotus vegeteaza in Filipine, Insula Iawa, Noua Guinee, India Orientala, Africa tropicala si de Nord.


Newer news items:
Older news items: